5. března 2024

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - březen/duben 2024

Jarní dvojčíslo časopisu Tečka! se pomalu ale jistě ohřívá v našich domovech a zasahuje celé jarní období včetně pokusů, lenochodů a stran plných smíchu.

Čeká vás rozcvička smíchu, malované čtení, luštění, hledačka, křížovka, šifrovačka, labyrint, smích jako téma Tečky!, výroba mačkacích balonků, Dubánci, lenochodí lenošení, co je to škytavka, pokus s balonkem, život vzhůru nohama, bezpečně s Besipem, komix osada Babálov, únik z chechtacího zámku a mnoho dalšího.

Tak se na tohle jarní dvojčíslo pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. ROZCVIČKA SMÍCHU

Na fotkách je celkem šest zvířat a vy máte za úkol vybrat si některé z nich a vyzkoušet smích podle něj, někdo další pak může hádat, koho předvádíš - to mi připomíná boží hru Kockatoo, která je na podobném principu ale se zvuky. Nakonec můžete nahoru do rohu nakreslit to, co vás vždycky rozesměje.

 

 

2. MALOVANÉ ČTENÍ

V malovaném čtení zamíříte na pouť, kde máte klasicky na výběr ze dvou možností a jako vždy doporučuji přečíst (zvlášť tentokrát v čísle plném smíchu) obě verze, ať se pořádně zasmějete například řetízkovému banánu nebo houpání na kaktusu, jauvajs!


 

3. HLEDAČKA

Doslova hlava na hlavě v této hledačce, kde je potřeba najít všemožné předměty jako například kachničku, jahodu, tenisák, zmrzlinu. To neni vůbec jednoduchý úkol a na první pohled vám přijde, že snad vyměnili obrázek, protože nevidíte nic. Líbí se mi, jak se dá neustále zvyšovat level náročnosti i takové obyčejně neobyčejné hledačky.


 

4. KŘÍŽOVKA

Oblíbená klasika, která má u nás změnu jen v tom, že Klaudinku střídá už ofiko Sofinka. Nebo tedy spíše jsou u toho luštění společně ale příští číslo asi už opravdu převezme Sofi. Klaudinka se poslední měsíce rýsuje tak rychle až mám pocit, že ty její změny vůbec nestíhám a přijde mi to jako s miminkem, které je každým dnem úplně jiné.


 

5. ŠIFROVAČKA

Jarní nebo spíše velikonoční šifrovačka se slepicemi. Ta se vám bude rozhodně líbit! Řiďte se nápovědou s pokyny, jakým způsobem luštit a těšte se na výsledky. Šifrovačky mě vždycky moc bavily, hlavně na táborech, tak se s nimi vracím o několik desítek let zpátky.


 

6. LABYRINT SE SMAJLÍKY

Skvělý labyrint se smajlíky, kde se hýbete dle pokynů konkrétního smajlíka, na kterého zrovna narazíte, což je zajímavé a musela jsem si ho sama vyzkoušet, jak jsem byla zvědavá. Dokážete přijít na správné heslo?


 

7. HLEDAČKA S PÍSMENKY

Další úkol je najít všechny předměty a vypsat k nim písmena - tak zjistíte přezdívku kamarádky Katky, se kterou chce Eda hrát online hru. Obrázky si můžete vyškrtat nebo vybarvit. Taky moc hezký nápad a trochu i šifrovačka.


 

8. SMÍCH JAKO TÉMA TEČKY

Je smích zdravý? Proč se nedokážeme smát, když lechtáme sami sebe? Co vše posilujeme, když se smějeme? Kdy se poprvé vědomě směje malé miminko? A kolkrát denně se lidé smějí? To vše se dozvíte v tomto vychechtaném ale zajímavém tématu Tečky. Každý smích je jiný a někdy nás dokáže rozesmát i smích právě někoho jiného, z čehož může být až pořádný bolebřich :-D.


 

9. TO JE PSINA!

Mnoho zvířat se také dokáže smát, ale je to úplně jiný smích, než ten náš, lidský. Na této dvoustraně plné psiny se dozvíte kdo všechno se chechtá, proč se zvířata smějí mnohem tišeji, co svým smíchem chtěí říct, jakou u toho mají řeč těla, která zvířata jsou lechtivá a dočtete se také, že není smích jako smích - takové hyeny si smíchem vymezují své území a i když to zní jako smích, není to vůbec sranda.


 

10. MAČKACÍ BALONEK

Hračka mého dětství v různých velikostech, ale za mě docela šílenství ji vyrobit - teda pokud nejste zruční, já se u toho dost navztekala. Každopádně za tu radost a hravost to rozhodně stojí! Můžete mu přilepit oči, vlasy a různě s ho nazdobit. Já kdysi vyráběla balonek ve vzhledu Mimoně. Asi se na to budu muset zase vrhnout ať mají holky zase o další zábavu na cesty víc - jen doufat, aby jim to v autě neruplo, hahaha.


 

11. DUBÁNCI

Dubánci jsou láska! Pořád se nás drží, pořád je aktivně sledujeme na sociálních síťích a pořád se nedočkavě těšíme, s čím dalším přijdou a co dalšího vymyslí. Tentokrát si přečtete krátký komix a na druhé straně vymyslíte vtipnou hlášku pro Dubánka zdrhajícího před tulipány v podobě dračích hlav.


 

12. LENOCHODÍ LENOŠENÍ

Vyrobte si lenochodí maminku s malým lenochoďátkem, které si můžete zavěsit kamkoliv jako ozdobu a veselou dekoraci. Také si vystřihnete příšerku a kuřátko, se kterými budete naopak tancovat, aby toho lenošení nebylo příliš.


 

13. CO JE TO ŠKYTAVKA?

Víte, co je to škytavka? Za mě je to něco, co by vůbec být nemuselo. Naučila jsem se ji zastavit poměrně rychle zadržením dechu ve stoje a rukama nahoru a funguje to i u holek, jenže u toho mrňavého v břiše se zastavit nedá a tak mi tam neustále k tomu všemu hopsá :-D.


 

14. UŽ SE NAFUKUJU

Takový pokus zrovna nedávno dělaly naši prvňáci ve škole. Tohle je pokus s nafukováním, na který nemusíte používat pusu, jak jste zvyklí, ale vyřeší to za vás jedlá soda s octem. Pokud tento pokus neznáte, určitě ho vyzkoušejte - děti budou nadšené a fascinované :-).


 

15. ŽIVOT VZHRU NOHAMA

Jaký je život vzhůru nohama? To se dočtete na dvoustraně s lenochodem - přeborníkem v pomalosti, který dokáže hlavu otočit až úplně dozadu, protože má větší počet krčních obratlů. V lenochodím kožichu je živo, kromě drobných živočichů se u nich zabydlují i řasy. Zjistíte, proč jsou tak pomalí, co dalšího mají pomalé a jak to, že dokáže tak viset na větvi.


 

16. BEZPEČNĚ S BESIPEM

S Besipem se tentokrát podíváme na správnou kontrolu kola vzhledem k blížícím se jarním výletům a také na to, jak se chovat, když jste sami doma. Co všechno zkontrolovat a jaké další kroky ještě třeba podniknout či jak se zabavit, aby ten čas utekl.


 

17. OSADA BABÁLOV

Osada Babálov je to s druhým pokračováním. Komix se nám líbí, je napínavý, zaujme a holkám se líbí tento typ kreslených postaviček. S napětím jsme čekaly, co se stane dál. Tentokrát se pokračování jmenuje Světlušky a stejně jako první díl, je i tento na čtyři strany.


 

18. ÚNIK Z CHECHTACÍHO ZÁMKU

Únikovky jsou určitě velmi oblíbenou součástí časopisu a my si je s holkama užívaly i ve speciálu plném únikovek. Je jich tolik, že si je jen tak úplně nezapamatujete a můžete se k některým s přehledem vracet - i přes to je to ale další a další. Tentokrát se pokusíte uniknout z chechtacího zámku na Matějské pouti.



 

ZÁVĚREM

Báječné jarní/velikonoční dvojčíslo plné smíchu a legrace. Moc se mi líbilo hlavní téma, které bylo o smíchu, velmi mě zaujaly labyrinty i lenochodí zajímavosti. Baví mě, že občas přibyde i nějaká novinka a i když holky poslední měsíce nemají na časopisy úplně čas, navíc se Klaudince posunuly kroužky, takže se domu vrací pozdě, snažíme se je využít a čerpat z nich co se dá.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat