4. března 2024

LUŠTÍME: Časopis Puntík - březen 2024

Březnové číslo časopisu Puntík již všichni máme ve svých schránkách a doufám, že pokud ho ještě nemáte, tak pro něj poběžíte do obchodu či trafiky, abyste mohli tak parádně tvořit, jako my. Čeká vás v něm toho opravdu mnoho jarního i velikonočního.

Těšit se můžete na tvoření kočiček ve váze, březen všemi smysly, Mylišáky jak vítají jaro, Maki pátrající po záhadném pěvci, nakreslíte hnízdo čápovi, spočítáte oblečení u Máji a Pipa, vytvoříte knížku pro dětu Otíka a Lili, procvičíte si roční období i barvy, najdete v omalovánce všechna zvířata, prozkoumáte hnízdo sýkorek, vystřihnete si ptačí sněm, vyrobíte malý atlas ptáčků, namalujete mnoho pohádkových hradů a tak dále.

Tak se na něj pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. KOČIČKY VE VÁZE

Kočičky ve váze jsou moc hezkou aktivitou, kdy můžete využít vatu a dolepit kočičky, aby byly stejně jemné, jako budou ty venku. Taky se těším, až si nějaké natrháme do vázy. Měla jsem mnohem raději zlatý déšť, ale toho už moc nepotkávám a když už, tak až mnohem později. Tak jaro voláme pár větvičkami kočiček.

 

 

2. BŘEZEN VŠEMI SMYSLY

Jak prožít březen všemi smysly? Například pozorováním, jak se prodlužuje den, poslechem ptáčků, kteří štěbetají co jim hrdlo ráčí, ochutnáním vlastní vypěstované řeřichy apod. Díky smyslům máme spoustu věcí mnohem lépe přiblížených a vše si lépe představíme. Využívejte je co nejvíce ve všem, co vás napadne.


 

3. MYLIŠÁCI VÍTAJÍ JARO

Březnový příběh Mylišáků se Olivce moc líbí, protože skáčou do bláta jako Peppa pig, a to Olivku zaujalo, smála se tomu a celý příběh po mně chtěla několikrát přečíst. U Mylišáků to mají holky různé a musí je opravdu zaujmout a být vtipní, aby je zaujaly a tohle se zrovna povedlo.


 

4. HUPS DO BLÁTA

Pokračování blátivého řádění z předchozího komixu udělalo Olivce radost, že skákají v blítě i na dalších stranách a že dělají i blátivé stopy. Automaticky šla prstíky po stopách, aniž bych ji řekla, že to má na této straně za úkol. Ťapkala si s nimi tedy sama od sebe :-).


 

5. OPIČKA MAKI PÁTRÁ

Tentokrát se opička Maki probudila do krásného rána a hned se pustila do rozcvičky. V tom se venku ozval zpěv. Maki se podivila, kdo tak krásně zpívá, ale nikoho neviděla. Musí vypátrat, kdo to byl a bude potřebovat vaši pomoc. Rozhodování bude mezi pěnkavou, myslivcem a stehlíkem.


 

6. KDY PŘILETÍ ČÁP

Tohle si teda Puntíku beru osobně, takhle prudit těhotnou matku těsně před termínem porodu! :-D To jsou neslušné otázky a já v tom cítím tu osobní narážku! :-D Každopádně hnízdo sice Olivka čmárala víc do vzduchu, než do stran, ale bavilo jí čmárání - je to super na uvolnění celého zápěstí, i když se spíš snažila vybarvovat detailně.


 

7. MÁJA A PIP

ja a Pip se pustili do jarního úklidu, i když sami usoudí, že je ještě brzy. Procvičíte si počítání kusů oblečení, šatů i párů bot a správná čísla nebo čárky, pokud děti ještě čísla neumí, zapíšete na cedulky na dveřích na pravé straně


 

8. OLÍK A LILI

Březen je měsícem knihy a proto byl Olík a Lili v knihovně. Rozhodli se, že dědovi vyrobí k narozeninám knížku a dají do ní fotky z léta. Prohlédněte si fotky na pravé straně a spojte se s letní či zimní stránkou v knížce dle toho, jaké je na nich zrovna počasí.


 

9. MALOVANÁ BÁSNIČKA

Malovaná básnička je takovou klasickou časopisu, stejně jako třeba Nesmysly, které ale poslední dobou pořád někam utíkají. Podle legendy tak čtou už ty nejmenší děti společně s rodiči. Jako nápovědu můžete využít legendu, kde jsou veškeré obrázky pojmenované.


 

10. KRUH ROČNÍCH OBDOBÍ

Parádní kruh ročních období, který si rozstřiháte a pak se ho pokusíte složit zase zpátky tak, jak patří a jde za sebou. Já jsem teda ráda, že máme Puntíka předplaceného dvakrát a druhý kruh necháváme v celku, moc se mi tak líbí hahaha!


 

11. BAREVNÁ MANDALA

Z druhé strany kruhu ročních období je krásná barevná mandala, ze které rozstříháním vzniknou puzzle a děti si tak procvičují návaznost barev. I na barvách si můžete říct, do kterého ročního období spadají.


 

12. OMALOVÁNKA S HLEDAČKOU

Olivka má tendence každou omalovánku začít vybarvovat pečlivě, opatrně a po chvíli ji chytne rapl a celou zečmáře, takže vždycky u jejích výtvorů máme část krásně precizní na 4 letou výtvarnici a zbytek zečmáraný jako od ročního prcka .. no nic ale aspoň našla všechna zvířata :-D.


 

13. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumník Žárovka s Edisonem zasedli k obrázkové knize o ptácích a ukazují si, jak takoví ptáčci přicházejí na svět. Dokreslete skořápku tomu, kdo se líhne z vajíčka a prosviťte si ptačí budku, abyste zjistili, co se v ní skrývá.


 

14. PTAČÍ SNĚM

M I L U J U vystřihovánky od Andrey Popprové a tohle, když jsem viděla ještě před tím, než jsme časopis měli doma, tak jsem se rozplývala už z fotek. To je taková nádhera až je mi to líto stříhat, i proto ale odebíráme Puntíka dvakrát hahaha! Tady mám ale sto chutí ptáčky i zalaminovat, aby vydržely opravdu věčně.


 

15. MALÝ ATLAS PTÁČKŮ

Další rozkošný poklad od Andrey, atlas ptáčků nebo spíše obrázková galerie, která ukrývá vrabce, brhlíka, sýkoru koňadru, sýkoru modřinku, kosa, sojku, stehlíka, červenku a strakapouda. Paráda! Děti ho sebou mohou nosit na procházky a zkoumat, kolik z nich potkají.


 

16. PUNTÍKOVY NÁPADY

Bramborová razítka, kdo by je neznal. Mnoho z nás na nich doslova vyrostla, ale většinou jsme je využívaly na jiné výtvory, než na Velikonoce. Což je ale skvělý nápad, protože pak může vzniknout mnoho výtvorů ať už zápichy, přáníčka, girlanda nebo cokoliv dalšího.


 

17. TVOŘÍ CELÁ RODINA

Kuřátko ve vajíčku jako společné tvoření. Kuřátko se schovává a pomocí špachtle s ním hýbete. Máte tak velikonoční zábavu nebo i zápich do květináče, který je pohyblivý. Pozorujete, jak se kuřátko postupně líhne ven z vajíčka.


 

18. POHÁDKOVÝ DOMEČEK

Tyhle kostkové kreslící hry miluju! Už jsem si zamilovala Picassa kdysi dávno v časopisu Tečka! a teď jsme s zamilovaly tyhle domečkové malůvky. Podle hodu kostkou nakreslíte jednotlivé části domečku a vznikne vám pak kompletní pohádkový domeček, který můžete vybarvit a vymyslet třeba i kdo v něm bydlí a z jaké pohádky by mohl být.


 

19. ÚKOLY PRO VĚTŠÍ DĚTI

Úkoly pro větší děti jsem hodně využívala jednu dobu s Klaudinkou. Teď už jsem ve fázi, kdy je více začínám využívat se Sofinkou. Fňuk, to snad neni možný. Kde jsou ty časy, kdy Sofinka denně Puntíkem jako roční cácorka listovala a já kvůli ní musela předplatit ještě jednou.



 

ZÁVĚREM

Březnové číslo časopisu Puntík se nám moc líbí od začátku až do samého konce. Aktivit vidíte, že obsahuje mnoho. Některé jsou opakovatelné neustále dokola a u některých si vytvoříte kompletní pohádkový svět plný prazvláštních domečků. Pro březnové číslo se opravdu hodně nadchnula Olivka, tak jsem sama zvědavá, jak se u ní osvědčí další čísla.

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! Také je za výhodnější cenu. A o zábavu máte postaráno!

Přejeme pohodové luštění :-).

 

Cena: 59,90Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat