13. května 2024

UČÍME SE: Časopis Ahoj divočino - Jaro 2024

Časopis Ahoj divočino odebíráme již téměř 4 roky! Wooow! To snad neni vůbec možné! Začaly jsme v létě roku 2020, takže nám chybělo úplně první číslo, které jsme si ale sehnali. Máme tedy kompletní sbírku ale cooo? 4 roky? A pořád drží laťku tak vysoko.

Přečtete si dopis z divočiny, mrknete na vynálezy inspirované přírodou, prozkoumáte jarní příležitosti, dočtete se co se děje na jaře, prohlédnete si jaro v ovocné zahradě, na sraz dorazí čejka chocholatá, seznámíte se s miniaturními dráčky, zjistíte co potřebují obojživelníci, představí se vám jitrocel kopinatý, objevíte sopky, vytvoříte si váš kousek přírody, přečtete si co dělají strážci přírody na jaře i jak chodit beze stop a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

V dopise z divočiny se vám představí Šarlota, šidlatka hnědá. Narodila se již vloni v létě a zmu přečkala schovaná v trávě v lese. Chytit se nedá, kdybyste se náhodou rozhodli, že byste si ji chtěli lépe prohlédnout. Má skvělý zrak a vidí na všechny strany - dokonce i dozadu. Její aktuální úkol je najít si samečka do páru a zajistit další šidlatky na příští jaro.


 

VYNÁLEZY INSPIROVANÉ PŘÍRODOU

Příroda se odráží v mnoha věcech a dokonce i v různých vynálezech. V této rozcvičce máte za úkol rozluštit, čím je inspirována například solnička, suchý zip či robotická ruka. Zkuste uhádnout co dalšího mohlo být inspirované podle následujících obrázků.


 

JARNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO MLADÉHO PŘÍRODOVĚDCE

Seznam příležitostí, které si každý malý přírodovědec může odškrtnout - sledovat hnízdění ptáků, vyrobit hmyzí domek, natrhat čerstvé bylinky a mnoho dalšího. Napadá vás ještě něco dalšího, co by se dalo pozorovat?


 

CO SE DĚJE NA JAŘE

Na jaře se děje věcí, jen to chce zajít více do přírody, kde uvidíte doslova zázraky přírody. Bažanti si namlouvají samičky, méně nápadné rostliny kvetou v lesích, jaro voní a voní krásně, samečci stepníků přebíhají za samičkami a v neposlední řadě probíhá včelí rojení.


 

JARO V OVOCNÉ ZAHRADĚ

Zase krásná luštící dvojstrana, kdy jsou bubliny s komentáři rozházené a vy máte za úkol přiřadit je na správná místa. Zkuste správně rozpoznat kdo co řiká. Pozorně si také prohlédněte obrázek a procvičte si názvy ptáků, hmyzu, stromů apod.


 

NA SRAZU S ČEJKOU CHOCHOLATOU

Čejka chocholatá patří mezi bahňáky. Ubylo jich právě proto, že se louk odvodnily, rozoraly a jim zbyly jen pole, kde neni úplně jednoduché postavit hnízda. Ze svých zimovišť se vrací na jaře mezi prvními už koncem února nebo začátkem března a rovnou se vrhají do námluv. Samičky téměř vždy snesou 4 vejce a po vylíhnutí se už druhý den učí samostatnosti. Živí se hmyzem ale i plži .. to a mnohem více se dočtete na této dvoustraně i následujících stranách zaměřených na čejky.




 

VYSTŘIHOVÁNKA - JARNÍ VĚNEC

Vystřihovánky jsou v tomto časopise vymazlené k dokonalosti, to všichni víme a tento jarní věnec není výjimkou. Já se ale upřímně přiznám, že mi je líto do nich střihnout, takže pokud holky vyloženě nechtějí, necháváme si vystřihovánky schované na vhodnější chvíli.



 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Tentokrát mezi plakáty objevíte samozřejmě čejku chocholatou a doprovází ji čolek obecný. Tyto plakáty budu později využívat pro malého, až ho budu obklopovat reálnými obrázky zvířat, což je to nejlepší, co se může dětem nabídnout místo různých ilustrací.


 

DALŠÍ KRÁSNÉ POHLEDNICE

Mezi pohlednicemi tentokrát najdete kukačku obecnou, ruměnici pospolnou, čmeláka zimního, pár bylinek a lípu srdčitou. Tohle je tedy mnohem lepší, než sbírat pokemony, abych pravdu řekla ale holt pokemoni vládnou světem ale já si užívám tyto pohlednice :-D.


 

MINIATURNÍ DRÁČC ČOLCI

Čolci jsou obojživelníci a ve vodní fázi jsou aktivní po celý den i v noci, střídavě loví a odpočívají a v suchozemské fázi loví v noci. Na jaře se přesouvají ze zimních úkrytů do vody a samičky krátce po námluvách kladou až několik set vajíček. Čím je voda teplejší, tím je vývoj rychlejší.


 

NAŠI ČOLCI

Mezi naše čolky patří například čolek velký, čolek obecný a čolek horský ale v české republice žije celkem 7 druhů čolků. Všechny druhy čolků jsou u nás chráněny zákonem. Čolek velký je největší z čolků v republice a rekordní délku má 18cm. Čolek obecný je nejběžnější ze všech našich čolků a tráví nejméně času ve vodě. Čolek horský se nachází nejen v horách ale také v polohorách, ale nejlépe mu je v lesích, kde mu k rozmnožování stačí i malá tůňka.


 

CO POTŘEBUJÍ OBOJŽIVELNÍCI

Další krásná dvojstrana plná objevování, pozorování a zkoumání. Dočtete se, co vše potřebují obojživelníci, aby se jim dařilo. Potřebují pestrou krajinu a k rozmnožování využívají vodní biotopy ale mimo toto období žijí na suchozemských lokalitách. Mrkněte na dvoustranu, v jaké část se nalézá konkrétní obojživelník.


 

JITROCEL KOPINATÝ

Rostlina, která se tentorát představí, je jitrocel kopinatý - říká se mu také myší ouško, hojílek, psí jazyk, ranocel, myší ocásek nebo jitrocín. Kvete od května až do příchodu mrazů a je důležitou živnou rostlinou pro několik vzácných druhů motýlů. Jeho listy sbíraly od pradávna babky kořenářky, které z nich vyráběly různé masti a sirupy. Můžete ho využít také do polévky.


 

JAK VZNIKAJÍ SOPKY A KDE JE U NÁS NAJDEME

Mě osobně sopky fascinují a velmi jsem si užívala naučnou sadu se sopčnými odlitky. Na této dvojstraně se dočtete jak sopky vznikají, jak vypadají a dokonce kde se u nás nacházejí, abyste si případně mohli naplánovat letní výlet. Zbytek moutné sopky je dokonce i Říp.


 

TVŮJ KOUSEK PŘÍRODY

Tvůj kousek přírody aneb čtverec plný příběhů. Moc krásná badatelská výzva, kdy si vyberete místo v přírodě, které si vyznačíte klacíky nebo provázkem a pozorujte přibližně hodinu, co se na tom místě děje. Vše si zapisujte na vedlejší stranu připravenou na veškeré poznámky.


 

CHODÍME BEZE STOP

Každým vstupem do přírody ji nějakým způsobem ovlivňujeme. Některé druhy plašíme už svým pohybem, po jiných šlapeme nebo je rušíme pachem svého těla, parfémy. Do přírod je ale potřeba chodit, abychom byli zdraví a veselí. Přečtěte si zásady, které je nutno dodržovat. Kromě toho se dozvíte ještě další zajímavosti a inspiraci co sebou a jak se na výlet připravit.


 

DIVOKÁ DVOJKA

V devátém dílu Divoké dvojky se vydají na výpravu za česnekem .. medvědím česnekem. Ten je mimochodem naprosto geniální jako pesto, které využijete doslova všude - polévky, omáčky, pomazánky, jen tak na pečivo, na těstoviny apod. Jenže jakmile kvete, neměl by se už trhat. Jak to dvojka vyřešila? 


 

ZÁVĚREM 

To je zase paráda co? Já se nestačím divit, že se i po čtyřech letech drží laťka vysoko a stále je co přidávat, i když se rytmus roku opakuje. I přes to se nemůžeme dočkat dalších čísel a doufám, že máme před sebou s časopisem Ahoj divočino ještě minimálně další 4 roky anebo třeba i 40 let :-).

Jedná se o čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Jeho roční předplatné (4 čísla) stojí 400 Kč a objednávat můžete přes email obchod@ahojdivocino.cz.

Tak na co čekáte? Koukejte ho objednat! :-P

Žádné komentáře:

Okomentovat