14. května 2024

LUŠTÍME: Časopis Puntík - květen 2024

Dubnové číslo jsem na blog vzhledem k šestinedělí dát nestihla ale jsem tu s květnovým číslem, které je zaměřené především na rodiny. Na to, že je Puntík pro menší děti, tak si tentokrát zase chytil i Klaudinku a když se začtete dál, zjistíte proč :-).

Těšit se můžete na Puntíkovu rodinu, květen všemi smysly, zachránce mylišáci, liščí rodinku, zatoulaná mláďata, rodinné obrázky, svatební hostinu, rodinný erb, rodinnou oslavu, průzkumníka Žárovku, kadeřnictví, procvičení ručiček a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíž.

 

 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. PUNTÍKOVA RODINA

My všichni jsme Puntíkova rodina, my všchni už dokázali Puntíka zachránit před jeho koncem a my osobně dokonce odebíráme časopis od úplně prvního čísla, což je brzy neskutečných 7 let - pokud dobře počítám. Hned na první straně máte za úkol obkreslit nebo nakreslit svou ruku a také najděte všechny dvojice ručiček.

 

 

2. KVĚTEN VŠEMI SMYSLY

Miluju šeřík! Roste nám na sídlišti a užívám si ho. Měla jsem ho i doma v aroma lampě jako vosk a Tomáš tu neustále větral, že to tu smrdí. Ten si já ráda očmuhám :-D. Můžete poslouchat žáby, pozorovat broučky a ochutnat jarní zeleninu.


 

3. LIŠČÍ RODINKA

To je něco pro naší Klaudinku. Je jí jedno, že už z časopisu odrostla, ale lišky jsou prostě její a holky už má vycvičený takovým způsobem, že jí všechno kde jsou lišky dají :-D. Zde je za úkol vystřinout a nalepit liščátka k jejich mamince.


 

4. LIŠČÍ OMALOVÁNKA

Další aktivita, kterou Klaudi mileráda zabavila a holky milerády předaly :-D Liščí omalovánky jsou taky bájo a zabaví nejstarší Klaudinku víc, než třeba Olivku, která udělá jen pár tahů a končí. Liškami si tentokrát Puntík hodně šplhnul!


 

5. ZATOULANÁ MLÁĎATA

Hezká a zároveň vtpně nakreslená aktivita, kde máte za úkol spojit všechna mláďata s jejich maminkami. Můžete si pro každé zvolit jinou pastelku, aby se vám lépe odlišovala. Na veverčata aby si člověk snad vzal i lupu, hahaha :-D.


 

6. RODINNÉ OBRÁZKY

Dvoustrana zaměřená na rodinné obrázky, kdy Mája maluje obrázek rodiny do školky a nezapomene ani na Pipa. Rodiny jsou různorodé a každá je jiná, to můžete i vidět na pravé stránce, kde jsou také nakreslené. Je dobré toto téma v dnešní době otevírat, aby děti věděly, že může být jen jeden rodič nebo že mohou být dva tátové či dvě maminky.


 

7. NA SVATBĚ

Na obrázku tančí nevěsta Julie s ženichem Otou. Přečtěte si úkoly, které na této svatební dvoustraně máte a zkuste je všechny splnit. Můžete si také podrobně rozebrat celý obrázek kousek po kousku a objevíte třeba ještě něco, čeho jste si na první pohled nevšimli.


 

8. RODINNÝ ERB

Erby kreslíme každý rok tradičně na překrásné akci města Kadaně s názvem Císařský den. Erb si můžete rozdělit pro každého člena, aby vznikl malý kousek vaší rukou anebo vymyslíte jeden celý společný, do kterého každý zakreslí něco svého. A můžete si ho vystavit třeba na vchodové dveře.


 

9. RODINNÁ OSLAVA

Co by to bylo za oslavu bez dortu! Já na dort teda slyším a proto se ráda oslav účastním. Tentokrát vás čeká hra, kdy si každý vezmete jeden dortový základ a šlehačkovou špičku a následně tvoříte dort podle čísla, které vám padne na kostce. Vyhrává hráč s vyšším dortíkem :-). Moc hezká a zase trochu jiná aktivita, kterou bych nejlépe zalaminovala a využila taky ve smyslohraní a připravených poličkách.


 

10. MALOVANÁ BÁSNIČKA

Malované básničky si aktuálně oblíbila čtyřletá Olivka, která se nutně potřebuje učit číst a ráda dělá, že jakoby čte a právě takové básničky s obrázky ji moc baví, protože má pocit, že opravdu čte. Zvlášť, když to jsou básničky o něčem, co miluje (jak sama ráda říká!) :-D.


 

11. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Můj miláček průzkumník Žárovka se svým psem Edisonem objevili kadeřnictví a když prosvítíte vedlejší stranu, zjistíte, co se na nich změnilo. Budou to vlasy? Nebo jim něco přibyde? Nebo se jim úplně vymění hlavy? Anebo se jim vyčistí vlasy? Hmm :-D


 

12. V KADEŘNCTVÍ

Zahrajeme si na kadeřnici, co říkáte? Vystřihněte si hlavy a následně různé druhy účesů a vyzkoušejte si, jak budou vypadat s obarvenými vlasy či vousy. Obličeje jsou z jedné strany prázdné k dokreslení a z druhé zcela ilustrované. Vlasy jsou také oboustrané a pokaždé jiné. Možností máte tedy mnoho!


 

13. BEZPEČNĚ NA PŘECHODU

I když jsme na přechodu, měli bychom se rozhlížet aby byl přehod opravdu bezpečný. Měli bychom se pořád dívat kolem sebe, jít svižněji ale neutíkat. V neposlední řadě vybarvíte panáčky semaforu správnými barvami.


 

14. PROCVIČ SI RUČKY

Moc hezká aktivita na procvičování ruček. Př takové aktivitě u prcků kolkrát zjistíte, jak je to pro ně těžké a že ještě úplně neumí prochazovat obráceně ruce. O to víc je dobré takovou činnost trénovat a s rukama si můžeme hrát kdekoliv a kdykoliv. Nepotřebujete k tomu nic víc. Přidejte i různé roztleskávačky a máte o zábavu postaráno.


 

15. JEDEME NA VÝLET

Další moc hezká aktivita na propojení mozkových hemisfér, kdy jízdu každého z aut projedete svými ukazováčky. Jedno auto ukazováčkem levé ruky a druhé auto ukazováčkem pravé ruky. Nejdřív zkuste po jednom prstu a pak oběma rukama najednou. Zkuste i tip s kancelářskou sponkou a magnetem.


 

16. PUNTÍKOVY NÁPADY

Krásný tip na vytvoření společného rodinného portrétu trochu jinak. Obkreslené rue jsem už viděla mnohokrát ale tady si ještě děti navíc procvičí míchání barev. Co vy na to? My se do aktivity pustíme hned, jak budeme zase všihni pohromadě a půjde hezky do rámečku :-).


 

17. TVOŘÍ CELÁ RODINA

Květinové obrazy jako dárečky někomu milému nebo jako výzdoba pokojíčku, okna nebo dveří. Moc hezký nápad, který svým barvami udělá hezký den komukoliv, kdo ho dostane. Takový dárek pro radost někdy dokáže udělat strašně moc.



 

ZÁVĚREM

Moc hezké číslo zaměřené na rodinu, které ještě o kus víc láká luštit a tvořit opravdu společně ať už při rodinném obkreslení rukou nebo květinové dekoraci. Téma rodiny je moc hezké obecně i mezi zvířaty, jak to u nich chodí, jak se starají o svá mláďata, jak to pak máme my lidé apod. Dá se o tom mluvit hodiny a hodiny.

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! Také je za výhodnější cenu. A o zábavu máte postaráno!

Přejeme pohodové luštění :-).

 

Cena: 59,90Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat