17. května 2024

UČÍME SE: Moje první abeceda

Když se řekne Jiří Trnka, kým z vás projede lehká husí kůže a závan nostalgie? Mnoho z nás na něm vyrostlo a právě ve studiu Trnka se výtvarnice Klára Trnková a její dcera Tereza Šebestíková snaží připomenout jeho rozsáhlé dílo v celé edici Jiřího Trnky.

Ve spolupráci se studiem Trnka bych vám postupně ráda představila několik publikací z edice Jiřího Trnky, které jsem z nostalgie pro své děti vybrala. Prvním z nich je (ne)obyčejná závěsná Moje první abeceda, která provede děti jednotlivými písmenky (včetně těch s háčky) doplněnými básničkou.

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

LISTUJEME ABECEDOU

Každé písmenko abecedy je v podobě klauna, který konkrétní písmenko předvádí a nechybí ani neokoukaná krátká básnička. Básničky jso originální, což vítám, protože takových není nikdy dost.


 

Pokud je u vás konkrétní písmenko aktuální, můžete si ho zavěsit a pravidelně spolu číst básničku. Jakmile si ho dítko zapamatuje, otočíte na další a takto si může procvičovat celou abecedu společně s básničkami.

 


 

Můžete se řídit tím, co se zrovna probírá ve škole, kde často písmena probírají napřeskáčku anebo pokud ještě do školy dítko nechodí a písmenka ho zajímají (většinou už kolem tří let), můžete listovat stránku po stránce až na konec abecedy.

 



 

Nechybí ani veškeré háčky jako Č, Ď, Ň, Ř, Š, Ť, díky kterým se naučíte i nová slovíčka, jako například zrovna ňouma, kterého si můžete rovnou vysvětlit. Ale později narazíte také na ťuhýka ..víte, co nebo kdo to vlastně je?



 

Odvážlivci si mohou zkusit některá písmena podle klauna vytvořit vlastním tělem. Něco se zdá složitější, ale určitě vám to půjde jedna báseň nebo všechny básně .. hahaha :-D. Navíc, když si děti písmeno vytvoří svým vlastním tělem, mohou si ho i lépe zapamatovat, protože si ho spojí s konkrétní pozicí nebo nějakým zážitkem, který při cvičení prožily.




 

ZÁVĚREM

Na úplném konci je ještě celý souhrn abecedy a připomínka každého písmena. 

Já jsem šíleně nostalgický člověk, takže cokoliv co můžu ze svého dětství holkám ukázat, beru všemi deseti. Mnoho z nás mělo v dětství knihy nebo hračky, které se ale nedochovaly a díky lidem, kteří oživují taková díla či znovu vyrábějí retro hračky, můžeme děti provázet vlastním dětstvím.

Malý formát v podobě A5, který můžete pověsit na zeď, na chodbu, připevnit třeba k posteli nebo ke stolu tak, aby kolem něj dítko často chodilo a procvičovalo si konkrétní písmenko, případně i společně s rodiči nebo sourozenci četlo básničku.



Pokud vás závěsná abeceda zaujala, ať už z nostalgie nebo jedinečnými ilustracemi, můžete ji zakoupit přímo na eshopu studia Trnka a to ZDE.


Cena: 89Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat