4. června 2024

LUŠTÍME: Časopis Puntík - červen 2024

Ten čas tak letí a najednou si všichni užíváme další číslo časopisu Puntík .. tentokrát už červnové, které je zaměřeno na dopravní výchovu a dopravní prostředky, což je vzhledem k sezóně prázdnin velmi aktuální téma.

Čeká vás dokreslení jeřábu, červen všemi smysly, Bruno a Berda, pátrající opička Maki, popletená zelenina, Líza a Pupík, hledání nesmyslů, Olík a Lili, průzkumník Žárovka, výroba papírové tramvaje, doprava ve městě, Vilda na koloběžce, Puntíkovy nápady a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. PRÁCE NA JEŘÁBU

Pomozte Puntíkovi s jeho prací na jeřábu. Nejdříve spojte čísla a následně dokreslete na kostky další barevné dílky. Práce jeřábu je fascinující hlavně pro kluky, tak jsem zvědavá kolik času na staveništích s prckem strávím :-D.

 

 

2. ČERVEN VŠEMI SMYSLY

Každý měsíc má něco do sebe. Tady se sice vloudila chybička, ale nic, co by se nezvládlo .. mně osobně trvalo dlouho, než mi to došlo a došlo mi to až ve chvíli recenzování! Můžete ochutnat první letní ovoce, které už dozrává a pořádá se samosběr například jahod. Přivonět si můžete například ke květům bezu, ze kterých si můžete řipravit boží bezinkovou limonádu. Pozorovat můžete motýly ale i jiný hmyz, který začíná vylézat ze svých úkrytů a mnohdy také zabloudí do našich domovů. A co můžete poslouchat či pohladit?


 

3. BRUNO A BERDA

Bruno a Berda se Olivce moc líbí. Dlouho se ale neobjevili pokud se dobře pamatuju, tak je znovu rády vidíme. Olivku baví, že si ještě příběh rozebereme do detailu a povídáme si o nich. To je u ní trefa do černýho a snad se zase brzy v nějakém čísle ukážou :-).


 

4. KUK DO OKÉNKA!

Spojování stínů zvládají děti brzy levou zadní, ale mnohdy se k takovým úkolům rádi vrací, protože ví, že je s jistotou zvládnou a motivuje je to luštit dál. Dřív jsem třeba úplně vyřazovala úlohy, které byly na dítko moc jednoduché ale brzy jsem s tim přestala. Potřebují se ujišťovat, že něco zvládnout jako po másle a je to pro mě hnacím motorem.


 

5. OPIČKA MAKI PÁTRÁ

Zvídavá opička Maki šla v sobotu do města na trh. Na trhu prodavačce huse shodil někdo ošatku s vejci a ta se všechna rozbila. Maki jí slíbila, že zloducha vypátrá. Pomůžete jí v pátrání? Byla to lama, slepice nebo kráva?


 

6. POPLETENÉ OBRÁZKY

Tenhle typ obrázků jsem jednu dobu cíleně vyhledávala, protože jsem právě díky Puntíkovi zjistila, že je Sofinka nevidí tak, jak by měla. A proto jsme je začaly nepravidelně trénovat a vybarvovat. Olivka je vidí poměrně dobře a i když všechno hned nepojmenuje, tak je ukáže. Každopádně to bylo pro mě překvapením tehdy, díky Puntíku!


 

7. TO JE ALE ZMATEK!

Hurááá, konečně zase nesmysly v plné své kráse! A i svět nesmyslů je zaměřneý na dopravní prostředky. Všude vidíte domky a různé druhy dopravních prostředků a to včetně lodě! Prozkoumejte parádní dvoustranu, najděte všechny nesmysly a k tomu ještě schovanou myšku, která by měla být na jeřábu.


 

8. OLÍK A LILI NA PROCHÁZCE

Olík a Lili se řadí taky mezi oblíbenou rubriku u holek. Teď už více u Olivky, protože Sofinka od časopisu upouští. Tentokrát se Olík a Lili vydají na procházku a vy se dozvíte, jak se chovat, když potkáte venku pejska, kterého neznáte.


 

9. BAREVNÝ DOMEČEK

Dokreslovačka nebo spíše domalovačka, která je jednoduchá ale zaujala mě a určitě by se dala vymyslet i pro starší děti, aby to pro ně nebylo tak snadné. Procvičuje to představivost. Já jako malá milovala kostkované sešity, do kterých jsem si různě zakreslovala v podobném duchu :-).


 

10. MALOVANÉ ČTENÍ

Malované čtení je láska a baví mě Olivka, která se to snaží číst komplet i s textem a vznikají prazvláštní paskvily, který ale myslí naprosto vážně a dokonce je dokáže i zopakovat :-D. Samozřejmě obrázky má správně a ty taky musim zopakovat. Malované čtení motivuje ke čtení bez obrázků a děti baví v různém věku - jak nečtenáře, tak i čtenáře.


 

11. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumník  Žárovka se tentokrát se svým pejskem Edisonem projede metrem. Dokonce máte k dispozici jídzenky, které s můžete vystřihnout a hrát s s nimi. Po prosvícení stránky se dozvíte, co se skrývá pod silnicí a jak to vůbec v metru vypadá.


 

12. CRNK, CRRRNK ... TRAMVAJ

Časopis Puntík už nás zásobil všemi různými dopravními prostředky, ale taková tramvaj? Ta tu ještě nebyla a tenrokrát si ji můžeme vyrobit. Vyrobit si po domácku můžete také několik tramvajových zastávek a zároveň si u nich zopakovat pravidla, jak bychom se měli chovat na zastávkách a při nástupu/výstupu do tramvaje či autobusu.


 

13. PUNTÍKOVY NÁPADY

Puntíkovy nápady s tipem na pestrobarevné městečko. To bych klidně viděla i jako vyrobenou pohlednici nebo jako výzdobu oken v dětském pokojíčku. Hezká inspirace k procvičení nejen stříhání základních geometrických tvarů, ale taky jemné motoriky při lepení a skládání.


 

14. TVOŘÍ CELÁ RODINA

Home sweet home, to zní pokaždý po návratu z dovolené, táborů, prázdnin u babičky a tak si jedem home sweet home můžete vyrobit a dotvořit podle svojí fantazie. Návraty domu pro nás rodiče bývají sice kutější, ale děti se vrací zatím stále rády :-).



 

ZÁVĚREM

Červnové číslo zaměřené na stavbu a dopravní prostředky. Moc se mi líbila závěrečná inspirace, Olivce její oblíbenci Bruno a Berda, Sofi si nadšeně zapátrala s opičkou Maki a Klaudi si ho vždycky alespoň prohlédne ale každé číslo časopisu je parádní, i když některé více některé méně .. stále je to za mě nejlepší časopis pro děti na našem trhu!

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! Také je za výhodnější cenu. A o zábavu máte postaráno!

Přejeme pohodové luštění :-).

 

Cena: 59,90Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat