5. června 2024

UČÍME SE: Vyjmenovaná slova od Červené propisky

Již v době, kdy se tato publikace nebo spíše cvičebnince vyjmenovaných slov připravovala, jsem věděla, že je Klaudince musím koupit. Klaudinka je totiž milovnice lišek a to takovým způsobem, že lišky musí mít úplně všude. A v tomto případě jsem věděla, že ji bude liška motivovat ve školní přípravě, což se vždycky hodí.

"Befeleme pes se veze – kdo by neznal tuto trochu podivnou říkanku coby pomůcku na zapamatování obojetných souhlásek? Možná že novopečení třeťáci ji v září uslyší v lavicích poprvé a budou mít z vyjmenovaných slov oči navrch hlavy. S tímto zábavným pracovním sešitem se jim ale určitě podaří si ta zapeklitá vyjmenovaná slova lépe zapamatovat. Děti tu najdou doplňovačky, přesmyčky, osmisměrky a další úkoly, které jim (a možná i nám dospělým) s výběrem měkkého či tvrdého i/y pomůžou."

A tak mě napadlo vám i detailněji ukázat, protože vyjmenovaná slova jsou tématem třetí třídy a někdo z vás má doma třeba budoucí třeťáky. U nás se vyjmenovaným slovům věnovaly děti dopodrobna celý školní rok. Tak se na cvičebnici pojďmě podívat blíže :-). 


 

OBSAH

Obsah je barevně odlišený dle konkrétních písmen vyjmenovaných slov, takže je kniha i krásně barevná a o to víc lákavější na pohled i luštění. Nechybí ani úvod a v závěru klíče k jednotlivým úlohám a také slovníček vybraných pojmů.


 

JAK SE CVIČEBNICÍ PRACOVAT

Moc se mi líbí, že je určena přímo dětem a tak je s nimi i komunikováno. Je tam teda i vzkaz pro rodiče, ale spíš jen informativní. Jinak je vše psáno přímo dětem a tím je cvičebnice taky víc osobnější.


 

LIŠČINO PŘIVÍTÁNÍ

S dětmi se přivítá i přímo Bibi, liška, která je bude celou cvičebnicí provázet. Všimněte si postupem listování vtipných poloh, které Bibi nahodí. Liška se představí a vypráví svůj příběh, ve kterém zmíní i své kamarády. Vtipně je zde zmíněná i Karla se Sabinou přímo z Červené propisky.


 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO B

Kapitola vždy začíná vypsanými vyjmenovanými slovy a následují úlohy.V tomto případě budete řešit například zakroužkování vyjmenovaných slo v básničce, vyřešíte smajlíky správně psaná slova, zapíšete slova začínající na oby- nebo obý-, vypíšete podstatná jména i slovesa z vyjmenovaných slov po B, vyřešíte zapeklité dvojice, spojíte příbuzná slova s vyjmenovaným slovem "být", vyřešíte osmisměrku, zodpovíte otázky, přiřadíte vyjmenovaná slova k obrázkům a v neposlední řadě si  zahrajete si "město, jméno, zvíře, věc, rostlinu".




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO F

Nesmí se zapomenout na vyjmenovaná slova po F, i když jde jen o jedno jediné. I zde zakroužkujete v básničce vyjmenovaná slova po F, vyřešíte úlohy pomocí smajlíků, vysvětlíte si zkratky, napíšete do dvou minut co nejvíce jmen na F, pokusíte se vysvětlit několik netradičních slov, zamyslíte se nad známým fyzikem, pokusíte se vysvětlit slovo "fantazie", vyřešíte osmisměrku a v neposlední řadě zakroužkujete správné varianty v diktátu.




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO L

Základ úloh je podobný, ale i tak je vše pestré. Zde se také budou kroužkovat vyjmenovaná slova po L, dopíšete příbuzná slova ke slovu "plyn", vyřešíte smajlíky dvojice slov, odpovíte na otázky, spojíte správné významy slov, nechybí ani přesmyčky, osmisměrka a v neposlední řadě jsou pro machry připravena česká města.




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO M

Pokud rádi vymýšlíte rýmy, můžete zkusit vymyslet vlastní básničky ke každému písmenu. Na slovo "mýt" vymyslíte příbuzná slova, seznámíte se s cizími slovy typu sumýš či mykologie, vyřešíte zapeklité dvojice, vymyslíte věty ke konkrétním slovům, nechybí ani přesmyčky, osmisměrka, kvízové otázky a v neposlední řadě také diktát.




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO P

Básniček není nikdy dost, že? Napíšete také tři zvířata z vyjmenovaných nebo příbuzných slov po P, vysvětlíte několik zajímavých slov jako například pytlovina nebo pýřit se, vyřešíte zapeklité dvojice, zodpovíte kvízové otázky, prozkoumáte přesmyčky, spojíte vyjmenovaná slova se slovy příbuznými, rozluštíte osmisměrku a ani zde nechybí v neposlední řadě diktát.




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO S

Strýček Sýkora chová sysla .. jo ty básničky mě baví, co si budem :-D. Dopíšete příbuzná slova ke slovu "sypat", ani zde nebude chybět řešení správných slov pomocí smajlíků, vyřešíte skvělé kvízové otázky, rozřešíte zapeklité dvojice, vypíšete antonyma ke konkrétním slovům, vymyslíte věty ke slovům typu "sýkorka, sypat, sýrový ..", neminou vás přesmyčky a v neposlední řadě čeká diktát.




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO V

Blížíme se ke konci a máme tu vyjmenovaná slova po V, kde vás nemine básnička, vyřešíte například cavyky vs. caviky, spojíte vyjmenovaná a příbuzná slova, vymyslíte věty ke slovům vyvolat, žvýkat nebo například zvyk, kvízové otázky jsou kolikrát zapeklité, vysvětlíte vykání a tykání a nepřeskočte závěrečný diktát.




 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z

Posledními jsou vyjmenovaná slova po Z kde se poperete s chytákem brzy/brzi a brzyčko/brzičko, prozkoumáte jazylku, vypíšete přísloví s vyjmenovanými slovy po Z, vyřešíte diktát naruby, zodpovíte kvízové otázky, vyluštíte osmisměrku a užijete si poslední diktát.




 

KLÍČ K VEŠKERÝM ÚLOHÁM

Na konci cvičebnice najdete veškeré klíče ke všem úlohám, kterým jste se postavili čelem. Přiznám se, že i já jsem někdy musela nahlédnout do klíče, protože jsem si nebyla jistá nebo mě zrovna nic nenapadalo. Klíč je psaný klasicky, nemusíte nic otáčet vzhůru nohama, jak to v jiných případech bývá. 


 

SLOVNÍČEK VYBRANÝCH POJMŮ

Ke každému písmenku je také slovníček vybraných pojmů, abyste všemu co nejlépe rozuměli.


 

PROSTOR PRO POZNÁMKY

Prostor pro poznámky jsem osobně ještě nikdy nevyužila, ale vždycky ho ráda vidím, protože se přeci jen někdy může opravdu hodit. Zde jsou dvě stránky určených pro poznámky, kam si děti mohou zaznamenat své poznatky nebo napsat sebehodnocení.


 

ZÁVĚREM

Haleluja, to je nádhera! Krásná designem i zpracováním. Zaujme vás na první pohled parádní obrýlenou liškou, kterou si naše Klaudinka hned zamilovala, a provede vás vyjmenovanými slovy, že se je děti naučí až z nich budou jenom lítat :-D.

Cvičebnice má měkkou vazbu a silné listy, až jsem se kolikrát přistila, že chci od sebe strany oddělit ale přitom šlo o jednu samotnou. Pevnost listů je skvělá i ve smyslu gumování a znovu využijí knížky pro sourozence nebo případně k prodeji někomu dalšímu.

Celá kniha je vytvořena opravdu zábavnou formou, nemusíte se bát, že to dítě opíše z klíče, aby to mělo z krku co nejdříve. Věřím, že i jiné děti zaujme, jako tu naši třeťačku a že je provede vyjmenovanými slovy tou zábavnou cestou.



Pokud vás publikace Vyjmemovaná slova od Červené propisky zaujala a chtěli byste ji vašim dětem pořídit, najdete ji všude možně na různých eshopech .. například i u Dobrovského přímo ZDE, kde navíc často probíhají parádní výprodeje.

 

Cena: cca 250Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat