19. června 2024

UČÍME SE: Kouzelné čtení - Vyjmenovaná slova

Vyjmenovaná slova jsou učivem třetí třídy základní školy. V našem případě se jimi zabývali celé druhé pololetí až do konce roku. Já vyrostla na vyjmenovaných slovech zpívaných Dádou Patrasovou a že bych to snad odzpívala ještě teď a naše děti, díky Kouzelnému čtení, se učí vyjmenovaná slova zase tímto hravým způsobem.

Ve spolupráci s Albi bych vám chtěla představit interaktivní mluvící knihu na téma vyjmenovaných slov, která starší děti zaujme nejen skvělými ilustracemi a tématem vesmíru, ale i tím, že je psaná formou komixu. 

"Knihou děti provází mimozemšťánci z planety Ypsilion Befe, Leme, Pese a Veze. Befe je vynálezce, Leme je sportovkyně, Pese miluje zvířata a Veze je jeho dvojče, talentované na jazyky. Spolu zažívají velká dobrodružství, která děti vtáhnou do děje plného vyjmenovaných a příbuzných slov.

V knize Vyjmenovaná slova nechybí vtipné dialogy, zábavné kvízy ve 3 úrovních obtížnosti a v závěru knihy na děti čeká napínavý závod hlemýžďů."

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 


ZÁKLADNÍ IKONY

Ikonu pro zapnutí všichni znáte. Musíte se jí tužkou dotknout pokaždé, když chcete konkrétní knihu načíst. Následují ikony hlasitosti pro zvýšení a snížení zvuku. Což můžete dělat i na tužce přímo.

 

 

KVÍZOVÉ IKONY

Tyto ikony využijete při odpovídání na kvízové otázky .. budete určovat dle pokynů y/i anebo vybírat odpověď A či B. Týkají se těžšího a těžkého kvízu. V lehkém kvízu hledáte a ťupete po konkrétní dvoustraně a hledáte dle pokynů.



VYSVĚTLIVKY IKON

  • Kniha - Základní názvy a informace
  • Žárovka - Další doplňující informace
  • Kostka 1 - Jednoduchý kvíz
  • Kostka 2 - Težší kvíz
  • Kostka 3 - Težký kvíz 
  • Kruh - Opakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká
 

 

ROZDĚLENÍ DVOUSTRAN

Každá dvoustrana je zaměřena na konkrétní druh vyjmenovaných slov. Na levé straně ve sloupečku jsou vypsaná všechna vyjmenovaná slova pro to konkrétní písmeno a na pravé straně jsou zákeřnosti, také pro konkrétní písmeno. Přes celou dvoustranu je komix, který na sebe přímo nenavazuje ale je rozdělen na jednotlivé díly. Po ťuknutí na jakékoliv vyjmenované slovo je vám podrobněji vysvětleno společně s konkrétními příklady ve větách.


VYJMENOVANÁ SLOVA PO B

První dvoustrana je zaměřena na vyjmenovaná slova po B a je to úvodní dvoustrana pro celý komixový příběh. Seznámíte se s hlavními hrdiny a prozkoumáte jednotlivá vyjmenovaná slova včetně vše zákeřností. Nechybí ani vtipné poznámky například u krávy - chceme u vás pobýt/chceme vás pobít.

Otázky z kvízu:

  • Mezi slovy v levém i pravém sloupečku najdi slovo s významem "mající bílou barvu".
  • Pálí ho dobré bidlo .. znamená za A neváží si toho co má, za B cítí bodavou bolest.
  • Vyber zda se po B píše i/y - Kdybys nepovídal (odpovídat pomocí y/i ikonek)



 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO L

Druhá dvoustrana je zaměřena na vyjmenovaná slova po L a tento díl komixu se nazývá Lyžovačka. I zde se seznáíte s růzými zákeřnostmi. Leme má splín, chce lyžovat ale nemá lyže ani sníh a je jí to hrozně líto. Kamarádi Befe a Leme ale přijdou na řešení a vytvoří zmrzlinové pohoří.

Otázky z kvízu:

  • Mezi slovy v levém i pravém sloupečku najdi slovo s významem "noční motýl".
  • To je voda na jeho mlýn - A bude mít brzy problém, za B to se mu hodí a pomůže mu to.
  • Jaké y/i se píše po L - slynul svou odvahou (slinul jsem si musela vygůglit teda! :-D)


 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO M

Třetí dvoustrana je zaplněna vyjmenovanými slovy po M a tento díl komixu se nazývá Nedomyšlené závody na mýtině a Hlemýždí závody na jednu míli. Pese má rád zvířata a dokonce i hmyz a tak vymysleli soutěže hmyzu - nejdříve nejrychlejší a nejpřesnější let do cíle, jenže se jim hmyz rozletěl pryč a tak zkoušeli vymýšlet jiné způsoby úspěšných závodů.

Otázky z kvízu:

  • Mezi slovy v levém i pravém sloupečku najdi slovo s významem "poplatek za používání cest".
  • K hraní na housle potřebujeme za A šmitec za B smičec.
  • Jaké i/y se píše po M - Myslivec neboli lesník.


 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO P

Čtvrtá dvoustrana zahrnuje vyjmenovaná slova po P a díl komixu se nazývá Vesmírná expedice. Pese má rád dobrodružství a zvířata, zvlášť exotická a tak se chce vypravit na modrou planetu a některá si pořídit. Je to tam samý pýr a v píru leží pírko a tak se dají na stopu a potkají slepýše, kterého budou chtít slepit a dokonce narazí i na píchavku.

Otázky z kvízu:

  • Mezi slovy v levém i pravém sloupečku najdi slovo s významem "čechrat si peří".
  • "Pyšnit se cizím peřím" znamená za A vychloubat se něčím, co není moje, za B ukradnout někomu něco.
  • Jaké i/y se píše po P - Klopýtnutí


 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO S

Pátá dvoustrana je plná vyjmenovaných slov po S a komix má tentokrát název Pan Sýkora. Pan Sýkora nejdřív Pese a Befe vyděsil, protože ze sebe sypal nadávky jednu za druhou ale nakonec se ukázalo, že je to docela sympaťák. Sýkora bydlí v sýpce a syslí si syrečky pod osikou. Se sýkorou je docela sranda a na rozloučenou jim dá sýrem sypané preclíčky .. mňam!

Otázky z kvízu:

  • Mezi slovy v levém i pravém sloupečku najdi slovo s významem "malá sova je spojena s pověrami a strachem".
  • "To je psina" znamená hovorově za A to je legrace, zábava nebo za B to je hrozná zima.
  • Jaké i/ se píše po písmenu S - syrovátka.


 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO V

Šestá dvoustrana je zaměřena na vyjmenovaná slova po V a díl komixu se nazývá Výprodej a Výlet do výšin. Veze bude vyprávět o významném dni, kdy se vydala s Leme nakupovat dárky. Chtěla Vezemu koupit plyšového ptakopyska, protože měli narozeniny, tak to musela vyřešit jinak. Nakonec se všichni vydali na výlet vo výšin, kde ve výšce byla vížka.

Otázky z kvízu:

  • Mezi slovy v levém i pravém sloupečku najdi slovo s významem "vysokým hlasem radostně vykřikovat".
  • Vychrtlý člověk je za A hodně hubený, za B vypočítavý. 
  • Jaké i/y se píše po písmenu V - mám vidiny
     


 

VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z A F

Předposlední dvoustrana je zaměřena na vyjmenovaná slova po Z a také po F. Veze miluje jazyky, zeměpis a cestování. Naučí se cizí jazyk a letí si vyzkoušet, jestli se v konkrétní zemi dokáže dorozumět. Mrkněte na mapu, máte za úkol doplnit správně všechna y/i ve jménech obcí a měst. No a na vedlejší straně se dostanete k tématu fyziky a rozeberete si například rozdíl mezi fyzikálním a fyzickým cvičením.

Otázky z kvízu:

  • Cizojazyčný kvíz pomocí ikon A a B - ťava je za A velbloud, za B pes
  • Cizojazyčný kvíz pomocí ikon A a B - žmýkať je za A žďímat, za B žvýkat
  • Najdi učebnici, ve které se píše o vlastnostech hmoty a zákonech jejího pobyhu


 

ZÁVOD NA YPSILIONU

Vaše mise je dojít k mysu a kdo nemá kostku ať se dotkne směrové růžice, je na ní potřeba ťukat na konkrétní směrovky ne do středu růžice. Zodpovídejte správně na zadané otázky a dostaňte se jako první do cíle. Moc hezký závěr knihy jako velké opakování všeho, co se děti naučily.


 

ZÁVĚREM

Za mě naprosto parádní zpracování, které děti chytne až pohltí. Možná je to u nás podchyceno ještě tím, že Klaudinka má ráda vesmír a tady jsou vlastněmimozemšťané. Navíc miluje oranžovou barvu a kniha je prakticky oranžová. 

Líbí se mi, jak je vymyšlený komix, spoustu vyjmenovaných slov v pár řádcích a kvízy pro zopakování naučeného učiva. S touto knihou budou děti umět vyjmenovaná slova jako, když bičem mrská. No a nezapomnělo se ani na zákeřnosti, které děti mohou plést a vše je psáno zábavnou a vtipnou formou.

Na to, že se mně osobně kniha vzhledově nelíbila, ale chtěla jsem ji kvůli Klaudince, tak jsem nadšená a musim říct, že je to jedna z nejlépe zpracovaných knih Kouzelného čtení. Klobouk dolu!



 

Pokud vás kniha kouzelného čtení na téma vyjmenovaných slov zaujala a chtěli byste ji svým dětem pořídit, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE.

 

Cena: 386Kč (původně 429Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat