18. června 2024

LUŠTÍME: Časopis Ahoj divočino - Léto 2024

Už to jsou čtyři roky, kdy odebíráme časopis Ahoj divočino a jsem neskutečně ráda, že na našem trhu existuje vůbec něco takového. Z mého pohledu je to opravdu nejlepší časopis pro děti, který stojí za to předplácet i dopředu do zásoby. Každé číslo je neuvěřitelně nabité informacemi i zajímavostmi ze světa zvířat i hmyzí říše a klobouk dolu za to, že se laťka drží stále tak vysoko!

V tomto čísle vás čeká tradičně dopis z divočiny, rozcvička v podobě dobrot pro skorece, na co nezapomenout v létě, dočtete se co se děje v létě, jaký je letní soumrak na louce u rybníka, na sraz přijde sršeň obecná, dozvíte se o sršním životě mnoho zajímavostí, prozkoumáte svět hub, vystřihnet a složíte sršeň i vosu, představí se vám kruštík širolistý, objevíte naše orchideje i české vyvřeliny, zahrajete si na lovce střevlíků a mnoho dalšího.

Tak se na letní nabité číslo pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

Tentokrát se vám v dopise z divočiny představí Sváťa, je to skorec vodní a žije u čisté, rychle tekoucí nehluboké říčky s kamenitým dnem. Skorci jsou plaší a před lidmi se v cuku letu schovají. Elegáni s bílou náprsenkou a hnědou vestičkou pod černobílým frakem. Jako potapěči prohledávají dno bez ohledu na roční období.


 

NA KOM SI SKOREC POCHUTNÁ?

Co myslíte? Na kom si pochutná? Bude to zemivka, larva chvostíka, svinka obecná, blešivec, larva pakomára nebo něco jiného? Vybarvěte kolečko dle toho, co si myslíte, že má rád.


 

V LÉTĚ NEZAPOMEŇ

A na co? no třeba na průzkum bezobratlích nad hladinou i pod ní, na přípravu pítka pro hmyz i ptáky, poslechnout si koncert kobylek a sarančat, vypravit se za ještěrkami na slunečnou stráň, sledovat čilý ruch v mraveništi a mnoho dalšího.


 

CO SE DĚJE V LÉTĚ

Čeho si všímá snad každý na první pohled je to, že se v rybníce přemnožují sinice a na polícj probíhají žně. Co není ale tak zřejmé je například to, že kolem topolů a vrb poletují nesytky, což jsou motýli, kteří vypadají jako sršně a dokone i bzučí.


 

LETNÍ SOUMRAK NA LOUCE U RYBNÍKA

Moc hezká dvoustrana, kdy se se zapadajícím slunem nálada v přírodě změní - my často zůstáváme v přírodě až do západu a je to znát i slyšet. Zde se dočtete, co vše se děje a rovnou zkusíte dvoustranu vypracovat dle pokynů.


 

NA SRAZU SE SRŠNÍ OBECNOU

Brr sršeň je tak děsivá a zároveň krásná ale věděli jste, že jsou méně agresivní, než vosy? Žihadlo mají jen samičky a můžou bodat kolikrát chtějí, neupadne jim. Jeho jedovatost je nižší, než bodnutí včely či vosy. Údajně ale víc bolí. To a mnohem víc jako například detaily sršního hnízda, detaily sršně obecné či podrobnosti z jejich života se dočtete na následujících stranách.




 

ATLAS HUB

Svět hub je prastarý, rozmanitý a fascinující a při výpravách do přírody určitě nejednu potkáte. Díky tomuto atlasu hub snadněji poznáte, pod kterým stromem rostou konkrétní houby. Strana je oboustranná, takže na vás čekají informace hub kolem šesti stromů.


 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

V tomto čísle se můžete těšit na plakát elegantního ptáčka skorce vodního a krásné sršně obecné. Čtyři roky vycházejí čtyřikrát ročně nová čísla, to už máme parádní sbírku plakátů :-).


 

VYSTŘIHOVÁNKA SRŠEŇ A VOSA

Jak nesnáším stříhání, tak se často nadchnu pro takové dokonalosti jako jsou vystřhovánky právě v časopise Ahoj divočino. Vznikne vám krásná 3D sršeň a vosa, které společně můžete porovnat a určit všechny rozdíly, kterých si všimnete. Výsledek stojí za to!


 

PARÁDNÍ POHLEDNICE

Stejně jako plakátů, tak i pohlednic se za ty roky nahromadilo skvělé množství. My si je teda všechny schováváme, ale jsou tak krásné, že je sobecky neposíláme ale máme je pro sebe do sbírky. Tentokrát na vás čekají pohlednice se sršní obecnou, nesytkou sršňovou, střevičníkem pantoflíčkem, okroticí bílou, hlístníkem hnízďákem, několika druhy hub i skorcem vodním.


 

KRUŠTÍK ŠIROLISTÝ

Rostlina, která se nám v letním čísle představí, je kruštík širolistý, který jedním z několika druhů orchideje u nás. Nejlépe se mu daří ve světlých lesích, lesních lemech a podél cest. Kvete v létě a dorůstá až jednoho metru. V této kapitole se dále dočtete o jeho brstru kruštíku bahenním a o tajemných přátelství rostlin a hub.


 

NAŠE ORCHIDEJE

Mezi další naše orchideje patří střevíčník pantoflíček, jako král našich orchidejí. Dále prstnate májový, vstavač bledý, tořič včelonosný, okrotice bílá, hlístních hlízdák a vemeník dvoulistý. Jsou to volně rostoucí orchudeje, které můžete potkat na svých procházkách v přírodě, cestou na rozhledny, zříceniny, po naučných stezkách apod.


 

VYVŘELINY

Vyvřeliny jsou magmatické horniny, které vznikají ztuhnutím magmatu. Souvisí s nimi sloupcová odlučnost, které se říká kamenné varhany. Vloni na podzim jsme byli blízko Hazmburku, který je z čediče a světlého pískovce ale nakonec jsme na něj nešli. Kde jsem ale už byla, jsou rotavské varhany - to bylo Sofince zhruba 8/9 měsíců a Klaudince tři roky. Letos se tam zrovna chystáme znovu, tak si rovnou připomeneme tohle číslo časopisu. Varhany mě fascnují, vypadají nádherně a člověk by je měl vidět na vlastní oči.


 

LOVCI STŘEVLÍKŮ

Badatelská výzva je tentokrát v podobě lovecké a stanou se z vás lovci střevlíků. S rodiči postupujte podle podrobného návodu. A kdo se vám všechno může do pasti chytit? To se budete divit, kolik druhů můžete objevit - chrobák hladký, mravenec, stínka, majka obecná, škvor, slíďák, kvapník kovový a mnoho dalších druhů nejen střevlíků. Vše si zapisujte do badatelského listu na následující straně.


 

CHODÍME BEZE STOP

Není stopa jako stopa. Některé stopy zmizí během několika minut ale jiné zůstanou po tisíce let. Co tedy dělat, abychom za sebou nechali co nejméně stop? Netrháme plody chráněných rostlin a když už něco sbíráme, nepřeháníme to s množstvím a snažíme se trhat tak, aby se rostliny nepoškodily - jo o si budeme povídat, hřebeny na borůvky jsou stále v oblibě.

Pozor si dejte na studánky, musíte nejdříve zjstit, jestli jsou pitné. Většinou u nih bývá cedule ale ne vždy tomu tak je. Co dalšího v lese můžete řešit beze stop? Například sběr dřeva, trhání květin do vázy i takové hraní v lese musí být beze stop.

O tom všem se informujete na této dvoustraně a nezapomeňte omrknout QR kod.


 

DIVOKÁ DVOJKA

Zadní strana časopisu je již po desáté věnována komixu Divoká dvojka a tento díl se nazývá Šnečí závody. A proč zrovna šnečí? Robin a Vendy se snaží vyrobit dárek pro maminku a rozhodli se, že bude ze šnečích ulit. Jenže to nebude zas tak jednoduchý úkol, jak si mohli myslet.



 

ZÁVĚREM

Co vám tady v závěru mám pořád psát? Věřím, že recenze vás dokáží přesvědčit a pokud jste na ni u mě narazili prvně, rovnou vám říkám objednávejte .. tady neni vo čem! :-D

Jedná se o čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Jeho roční předplatné (4 čísla) stojí 400 Kč a objednávat můžete přes email obchod@ahojdivocino.cz.

Tak na co čekáte? Koukejte ho objednat! :-P

 

Žádné komentáře:

Okomentovat