20. června 2024

LUŠTÍME: Labyrinty - Speciál časopisu Tečka!

Žjovááááá! Novinka v podobě speciálu časopisu Tečka!, která je tentokrát zaměřena na labyrinty, a obsahuje parádních 60 stran zábavy a luštění. V loňském roce vyšly ve speciálu únikovky a teď si můžeme užívat labyrinty, ze kterých je teda Klaudinka na větvi, protože je v Tečce ráda luští.

Nám z redakce přišly jako překvapení a určitě s nimi budeme trávit celé léto. Věkově jsou od 6 let, ale v některých případech můžeme zapojit i Olivku - je tam totiž i několik hledaček. Takže skvělá sourozenecká zábava na prázdniny.

Tak se na ně pojďme podívat detailněji :-).


 

LISTUJEME LABYRINTY

Čeká vás spoustu překážek a úkolů. Správná cesta je vždy jen jedna, řešení najdete na konci časopisu a zábava začíná! Hned na této straně vidíte kousek labyrintu, který vás později čeká.


 

Břichem velryby a uhádnutím, kterých ryb je pod hladinou nejvíce se stanete strážcem majáku, protože se porouchalo světlo navádějící lodě a s lodí ještě musíte dojet bezpečně na ostrov - pozor na ztroskotání a žraloka!


 

Zdoláte Tečku v podobě hory seskokem z letadla, ale nejdříve musíte najít cestu mezi mraky a zjistit, jakým dopravním prostředkem pokračovat dál. Následně můžete zdolat vrchol hory a dozvědět se, kterou věc kamarád na vrcholku hory zanechal. Na další straně vás čeká první hledání a to najít všech devět krav.


 

Veverka si chystá zásoby na zimu a je potřeba jí pomoct najít všechny oříšky ale pozor, na veverku si brousí zuby lasička. Nesmí se na stromě potkat. Povede se vám to? Na další straně se přesunete ke kohoutkům a potrubím, kde máte za úkol dostat vodu ke klíčící rostlině. Cestou budete mimojiné počítat příklad a výsledné číslo vám poví, o kolik rostlinka povyrostla.


 

Přesuneme se k nočním návštěvníkům, kde spojíte body podle čísel a zjistíte, která zvířata se potulují v lese. Pak projdete labyrintem od každho zvířete a po cestě sbírejte písmenka. Jakmile vyřešíte křížovku, vyškrtáte názvy zvířat a přečtete zbylá písmena. Z tajenky se dozvíte, komu se podařilo probudit spáče ve stanu.


 

Další hledačka je dvoustranná a za úkol máte najít celkem 7 zvířat. Jakmile všechny najdete, otočte na další stranu a dostanete se na palubu letadla. Aby váš nástup proběhl hladce, musíte úspěšně projít bezpečnostní kontrolou. Jakmile se dostanete na palubu, je potřeba ještě proletět dalším labyrintem.


 

3...2...1... start! Z odpalovací rampy byl právě vypuštěn vesmírný raketoplán Tečka s posádkou. Vy musíte proletět prvním labyrintem, posbírat všechna písmena a zjistit, co je potřeba v naší soustavě prozkoumat. Dále najdete správnou trasu okolo prstence a spočítáte příklad.


 

Další hledačka je na vesmírné téma. Je oboustranná a najdete na ní 9 ufonků. Od ufonků pak přejdete k biatlonovému závodu, kde se reprezentant Jarda Tečka chystá ke startu. Podaří se mu obhájit jeho vítězství a úspěšně splnit všechny překážky?


 

Heleme se, Tučňákovi. Pomozte tučňákovi najít cestu k jeho rodině a nezapomeňte se vyhýbat lachtanům a mrožům. K tomu ještě musíte najít tolik ryb, kolik je na poloostrově tučňáků. Jakmile vše splníte, otočte na další stranu, kde vás čeká hokejová bitva. Poslední minuty do konce třetí třetiny a stav je nerozhodný. Jak to celé dopadne?

 

 

Na této hledací a vybarvovací dvoustraně je třeba najít všechny vyobrazené obrázky a jakmile je všechny najdete, podíváme se dál na včelí úlet. Nejdříve pomůžete včelce ve sběru nektaru, dozvíte se koho má včelka v úlu nakrmit a vypočítáte příklady vyznačí cestu. Po včelkách vás čeká ovocná schovka, kdy se mamince červíkové schoval malý červík do jednoho ovoce. Je v jablíčku, hrušce nebo švestce? Červíku, kde seš?


 

Do pavučiny pavoučka Očka se chytlo několik much. Projděte labyrintem a mouchy, které cestou otkáte vysvoboďte. Kolik jich bude? Uprostřed květu jsou napsané slabiky. Vytvoříte z nich dvouslabičná slova a vyznačte si cestu. Listy kolem ukazují kudy můžete jít.


 

Na této straně, která je po delší době jen jedna, najdete dvě kočky a deset slepic.


 

Vydejte se s liškou na průzkum do podzemí. Projdete spletitým labyrintem a zjistěte, kdo v nich vůbec přebývá. Jakmile zjistíte, kdo to je, projdete jeho obydlím a spočítáte příklad. Na vedlejší straně správnou dráhu vyznačíte fixem a zjistíte tak jméno toho, kdo ji vyhrabal a ukázal tak cestu na povrch.


 

Krásná dvoustrana s dýňobraním. Na poli paní Tykvové se urodila spousta dýní a je potřeba jí pomoct se sklizní. Pomůžete jí tak, že vypočítáte správně příklady a posbíráte písmenka, která zapíšete do tajenky. Z tajenky zjistíte, kteří neřádi paní Tykvové okousali několik okrasnýh dýní. Jakmile vyřešíte dýně, neztrácejte hlavu na následující straně. Podíváte se totiž do Kostitřasových hor, kde pan Kostřička doslova hlavu ztratil.


 

Pokud se vám povede najít hlavu pana Kostitřasa, prozkoumáte svět plný zvířat, kde se vám ve spojovačkách objeví zvířata, dále najdete devět medvědů, myš a šneka a prozkoumáte tropický prales, kde nejdříve objevíte všechny živočichy a vydáte se vzhůru do korun stromů za opicemi, kterým se propletly jejich dlouhatánské ocasy.


 

Vydejte se sjet divokou řeku a pozorujte u toho okolní zvířata a přírodu. Postupujte po šipkách, ale dáveje pozor, ať nepádlujete proto proudu tedy proti šipce. Jakmile narazíte na zátoku, správnou cestu vám napoví počet slabik v názvu zvířete kolem kterého plujete. Nezapomeňte ještě sbírat písmenka do tajenky. Na dalších stranách vás ještě čeká chobotnice s ostrovem pokladů.


 

Poslední hledačkou a vybarvovačkou tohoto speciálu je písečná pláž a moře, kde je potřeba najít všechny vyobrazené předměty.


 

Jako poslední labyrint vám ukážu tento parádní s názvem Do školy! Školák Matěj si totiž ve spěchu zapomněl zavřít svůj batoh a vytrousil z něj několik pomůcek a na vedlejší straně je potřeba najít ještě správnou trasu do školy.


 

ŘEŠENÍ NA KONCI

Na konci časopisu najdete veškerá řešení, podle kterých si vaše dobrodružství můžete zkontrolovat nebo si případně nechat poradit, když si nebudete vědět rady.



ZÁVĚREM

To je ale časopisová bichlička, to by člověk nevěřil kde až to má konec. Tolik druhů labyrintů, luštění, počítání, hledání i vybarvování, které může být jako odpočinková činnost od toho lámání hlaviček.

Povedený snad ještě víc, než bych sama čekala a mám velkou radost, jak luštění a bádání nad správnými cíli chytlo i holky. Jedna se učí od druhé, společně komunikují nad správnou cestou, občas se i pohádají a do toho všeho Olivka hledačka zvířat a vybarvovačka :-D.

Pokud vás speciál s labyrinty zaujal, což věřím, že vás recenze přesvědčila, a chtěli byste si ho pořídit, kromě trafik ho můžete objednat přímo ZDE, kde by mělo být poštovný zdarma :-).


Cena: 99Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat