17. června 2024

UČÍME SE: Hravé čtení 9+ z edice Kvído

Porozumění psanému textu neni tak jednoduché či automatické, jak by si někteří mohli myslet. Naopak s tím mnoho dětí má problémy. V edici Kvído se myslelo i na rozvoj těchto dovedností a vzniklo tak Hravé čtení pro věk 5+, 7+ a 9+.

Ve spolupráci s Albi bych vám ráda představila titul pro věk 9+, který jsem vybrala pro naší Klaudinku, abych ji pomohla v této slabší stránce pozorumění psaného textu. Líbí se mi, že je vhodné pro kluky i holky a kromě toho, že se do nějpíše smazatelnými fixy, obsahuje dokonce samolepky a na jeho konci vás čeká parádní diplom!

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 

OBSAH HRAVÉHO ČTENÍ A ÚVODNÍ TEXT PRO DOSPĚLÁKY

Na levé straně vidíte obsah celého Hravého čtení, u kterého jsou hvězdičky, kterými se dítko ohodnotí, pokud bude chtít a níže se dozví, co je to čtenářská gramotnost.

Následující strana je zaměřena pro dospěláky - rodiče, prarodiče, učitele. Dočtete se, že texty nemají vzájemnou návaznost a zjistíte význam konkrétních ikonek.

Navíc je připravena nápověda ke každému příběhu, kdybyste náhodou tápali, co má čtenář s jednotlivými texty dělat.


 

ŽRALOK

První příběh je o žralocích. Po přečtení textu máte za úkol zapsat jaký žralok je, co všechno umí a v neposlední řadě i to, jak se mu říká jinak. Označíte si samolepkami důvěryhodné zdroje a neověřené informace. Jako zahřívací text je krátký ale zajímavý. Následující budou krapet delší a jinak rozložené.


 

SEVERSKÁ MYTOLOGIE

Přecházíme do tématu severské mytologie, kde máte za úkol vyřešit několik tvrzení. Nejdřív zapíšete, co si myslíte a následně jak je to v textu, ten s podtrhnete. Taková tvrzení budete řešit celkem čtyři a také využijete samolepky z poslední strany, abyste správně určili například kdo je Tór či Ódin.


 

ZÁHADY

V příběhu s názvem Záhady budete řešit nejdříve záhadu pizzy a potom záhadu exotické rostliny. Je třeba domyslet a dopsat pokračování (zápletku a rozuzlení) takovým způsobem, aby navazoval konec na následující straně. To je ale záhada, jak to celé bude pokračovat :-)).


 

DENÍK PIRÁTSKÉ PARTY

V tomto příběhu je text už delší a také se v něm střídají i jiné fonty písma. Vašík našel záhadný sešit a měl najednou tolik otázek. Dokreslíte fixou cestu k pokladu a nalepíte samolepku tam, kde byl poklad schovaný. Nakonec zodpovíte otázky na konci stránky.


 

POŘÁDÁME OSLAVU

Po přečtení textu vyplníte plán oslavy, pozvánku a navíc je potřeba vyřešit také myšlenkovou mapu, aby se na nic nezapomnělo. Je jen na dítěti, pro jakou oslavu se rozhodne a jak si vše vymyslí. Myšlenkové mapy děti rády používají a pracují s nimi - alespoň z toho, co jsem vypozorovala. Já sama si takové mapky tvořím a to pomalu denně.


 

PARKOUR

Kdo by neznal parkour jako metodu sportovního tréninku zabývající se uměním pohybu v přirozeném prostředí. Již během čtení si čtenář vypisuje různé symboly podle toho, jak text sám vnímá. Na vedlejší stranu pomocí slov nebo samolepek vyjádří, co si o popsaných zážitcích myslí.


 

RODINA SUPERHRDINŮ

Po přečtení textu zkusíte vymyslet, kdo z rodiny vyřeší konkrétní události na pravé straně. Můžete si to vymyslet podle svého, vždycky to bude správná odpověď. Následně zodpovíte na otázky typu "co by se stalo, kdyby nevykynulo těsto?" anebo "rád bych se ještě dozvěděl jak ...". A nakonec vymyslíte vlastního superhrdinu s jeho superschopnostmi.


 

SLIZ

Sliz, brr .. naše děti jsou na ně expertky nebo teda spíše na jeho likvidaci a vymýšlení nesmyslů, jako například vykydat ho na podlahu a klouzat se po něm :-D. Každopádně zde má čtenář za úkol seřadit text podle posloupnosti, aby dával smysl.Dále napíše, co všechno je potřeba na výrobu slizu a nakonec zodpoví otázky.


 

VIRTUÁLNÍ SVĚT

Předposlední příběh má textu už větší množství. Čtenář má za úkol doplnit klady čtenářského světa a klady virtuálního světa a pomocí samolepky si označí, kterému světu dá raději přednost. Skvělé nadčasové téma mimochodem!


 

OPUŠTĚNÝ OSTROV

Poslední příběh je o opuštěném ostrově, kde nejdříve napíšete do batohu 5 věcí, které si sbalíte na jeden den na opuštěný ostrov. Hmm hlavně nezapomenout deskovku! Následně si přečtete dopis. Vyřešíte šifru a také piktogramy.


 

PARÁDNÍ DIPLOM

Jakmile otočíte stranu, narazíte na parádní diplom, který si můžete vyplnit a nalepit samolepku z vedlejší strany. Diplomy jsou krásnou odměnou, já sama je jako malá měla ráda a ráda jsem je sbírala.


 

SKVĚLÉ SAMOLEPKY

Zde vidíte už detail samolepek, které jsou vždy označeny názvem příběhu, abyste měli přehled, které patří ke kterému příběhu a správně jste je použili. Tím, jak jsou strany lesklé a určeny pro smazatelný fix, by měly být i samolepky znovupoužitelné. Klaudinka si je ale šetří, ještě je nemá vyzkoušené.


 

DŮLEŽITÝ DETAIL

Na konci Hravého čtení si můžete ještě vytrhnout záložku a nezapomeňte si přečíst velmi důležitý detail, který by se měl neustále připomínat. Fix je potřeba pravidelně mazat, nejlépe okamžitě po vyluštění. Ne až druhý den, ne až po vyplnění celého titulu. Jinak už fix dolu nemusíte dostat a pokud se vám to povede, můžete strany poškodit tak, že už z nich fix nepůjde smazat vůbec. My už takhle máme zničené jedny Roztančené fixy, které zůstaly v autě nesmazané.



 

ZÁVĚREM

Klaudinka nemá ráda čtení a nemá ani ráda psaní, netuším jak moc to souvisí s tou její dyslexií a dysgrafií, ale potřebuje hodně motivovat, potřebuje opravdu zaujmout a dávat si pravidelné přestávky - proto mi pro ní přijde Hravé čtení ideální. Může si luštit kapitolu jednotlivě dle jejího zájmu, příběhy jsou tématicky zajímavé, naučné a zábavné a samolepky tomu dodají šmrnc. Diplom je už takovou třešničkou na dortu toho všeho.

Moc se mi líbí, že má každý příběh jiný typ úkolu a luštění. Není to jedno a to samé řešení pro deset různých příběhů ale každý příběh je jedinečný co do řešení. Bavilo to tématicky i řešením dokonce i mě a to se přiznám, že se čtením mám sama docela problém, pokud to není něco, co mě opravdu bude zaručené bavit.

Pokud vás Hravé čtení zaujalo a chtěli byste ho svým dětem třeba zrovna na blížící se prázdniny pořídit, najdete ho na eshopu Albi přímo ZDE.

 

Cena: 251Kč (původně 279Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat