6. června 2024

UČÍME SE: Procvičování češtiny + Vyjmenovaná slova od Školy s nadhledem

Škola s nadhledem .. o té jste ode mě určitě četli už mnohokrát a ještě mnohokrát číst budete. Je to báječný projekt v podobě online portálu, kde najdete učivo pro základní i střední školy, ale zabaví se krásně i předškolní děti. Mají propojené tištěné materiály s online světem a kromě toho mají také svůj merch (ponožky, pexeso, nákrčník apod.) a dokonce i procvičovací sešity.

Procvičovací publikace u nich najdete na téma vyjmenovaných slov, slovních druhů, sloves, větné skladby, přídavných jmen apod. Já pro naše holky vybrala dvě publikace - provičování češtiny ve smyslu doplňování písmen a slabik pro prvňačku a vyjmenovaná slova pro třeťačku.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

PROCVIČOVÁNÍ ČEŠTINY - DOPLŇOVÁNÍ PÍSMEN A SLABIK

Jako první se detailněji podíváme na procvičování češtiny a to konkrétně doplňování písmen a slabik, která je vhodná pro žáky prvních tříd a to na opakování i samostatnou přípravu. U nás na škole jde první třída pomaleji, takže u Sofinky je třeba asistovat, protože přečte všechna velká písmena ale už nepřečte úplně na jistotu malá. Text velkými písmeny tedy bez problémů, ale ta malá nemá ještě úplně zafixovaná. Každopádně mi to přijde i jako geniální prázdninový sešit na opakování a provičování.


 

Obsah je krátký ale přitom cvičebnice pokrývá několik desítek stran a je velmi obsáhlá. Celé cvičení můžete propojit s online světem anebo si ho brát na cesty a následně doma vyzkoušet i online trénink.


 

Nejprve vás čeká parádní abeceda jako přehled k vystřižení. Já jsem docela maniak pro laminování, aby se takové poklady udržely trvalejší, než v čistě papírové podobě, takže mě svádí ji zalaminovat anebo naskenovat a zalaminovat.


 

A pak už přichází na řadu jednotlivá cvičení, která jsou očíslovaná. Podle zadání budete vybarvovat želvu, vyhledáte všechna písmena S, vybarvíte i balon dle zadání zakroužkujete písmeno M, vybarvíte deštníky dle zadání a v neposlední řadě spojíte písmena slovem.

 

 

Dále najdete všechna počáteční písmena dle předlohy, vybarvíte dle předlohy části obrázku s konkrétním písmenem, zakroužkujete všechna A, napíšete jméno spolužačky na L, vybarvíte loď,  psací potřeby, princeznu i šneka podle zadání, vyhledáte konkrétní písmena a zakroužkujete je a nezapomenete pojmenovat obrázky.

 


 

Ve vybarvování budete pokračovat i na následujících stranách.Vždy je podle konkrétní předlohy různých písmen a hledáte buď konkrétní písmena nebo psané verze či celá slova začínající na konkrétní písmeno. Tak je zaměřená celá kapitola na poznávání písmen.


 

Zeleně je odlišena další kapitola a to doplňování slabik a psaní slov. Nejdříve tedy vyhledáte slabiky a vybarvíte je podle zadání, také ke slabikám najdete správná slova a zapíšete je, zakroužkujete slabiky sle zadání, spojíte stejné slabiky či pojmenujete obrázky a zapíšete je to okének a také v neposlední řadě pojmenujete obrázky, vyberete si jedno slovo a vymyslíte větu.

 

 

Třetí a poslední kapitolou je procvičování. Nejdříve v tabulce vyškrtáte slova dle zadání, následně vyluštíte slova ukrytá v květech, doplníte předložky pod a nad, rozdělíte slova, doplníte tajenku, vyřešíte rýmy v domečcích, zodpovíte otázky či slova, která označují jídlo spojíte s talířem.


 

Dále spojíte obrázek se slovem a zbylá slova opíšete, vybarvíte stejnou barvou slova, která k sobě patří, spojíte obrázky se slovem a utvoříte věty a spojíte věty s obrázkem.


 

Složíte správně slova a spojíte je s obrázky, doplníte slova dle obrázků, vyřešíte hádanky a jako poslední úkol této kapitoly přiřadíte slova k obrázkům a vybarvíte kostičky.


 

Na konci cvičebnice najdete klíč k veškerým cvičením a čeká vás také tajný úkol .. nechybí ani prostor pro poznámky.



 

VYJMENOVANÁ SLOVA

Vyjmenovaná slova pro nás byly a jsou stále aktuální, proto jsem jednu dobu i cíleně vyhledávala různé publikace a cvičení, abych to Klaudince co nejlépe zpestřla a zároveň zábavnou formou ulehčila. Díky kódům v zápatí je možno i zde vičení propojit s online cvičením. Navíc je cvičebnice skvělá i na samostatné řešení - u starších dětí je ideální i na cesty.


 

Obsah je delší, protože odděluje každé písmeno vyjmenovaných slov a ta se odlišují barevně, což se odrazí i na listování cvičebnicí, kdy si můžete rychle nalistovat konkrétní barvu. Tato cvičebnice je jen o pár listů obsáhlejší, než výše zmíněná cvičebnice češtiny.


 

Malé opakování obsahuje k vystřižení parání pomůcku na opakování tvrdých souhlásek, měkkých souhlásek, obojetných souhlásek i jednoho menšího chytáku. Jsou připraveny k vystřižení a já osobně bych je viděla samozřejmě zalamminované a nejlépe na kroužku a v penálu.


 

Vyjmenovaná slova po B jsou nejdříve na celé straně vypsaná společně s příbuznými slovy. Následně můžete pozorovat dvojice slov, které se ale něčím odlišují. Dále vypíšete k obrázkům správná slova, doplníte správná i/y, vyřešíte osmisměrku, doplníte věty, zvolíte si správná slova, odůvodníte dobytek, a v neposlední řadě vytvoříte věty z vyjmenovaných slov.

 

 

Vyjmenovaná slova po L jsou také nejdříve vypsaná společně se slovy příbuznými, aby se dětem lépe pamatovala. Dále vypozorujete dvojice slov, pojmenujete obrázky, na několika stranách doplníte i/y a také vypíšete z textu vyjmenovaná slova a seřadíte je podle abecedy.


 

Takto vypadají vypsaná vyjmenovaná slova společně se slovy příbuznými. Přehled je moc hezký a barevně odlišený. I zde budete prozkoumávat dvojice slov, dopíšete i/y, vyberete do vět správná slova, rozdělíte myšk, vypíšete z dopisu vyjmenovaná slova po B,L,M i slova s nimi příbuzná, vyřešíte čtyřsměrku a mimojiné také sestavíte z písmen vyjmenovaná slova.


 

Písmeno P a jeho vyjmenovaná slova jsou taky přehledně vypsaná, dále vytvoříte z řetězu písmen co nejvíce vyjmenovaných slov, utvoříte věty nebo souvětí z konkrétních slov, také doplníte i/y, pojmenujete zvířata na obrázcích, vhodně spojíte začátky vět a rozpoznáte stopy zvířat.


 

Přecházíme na vyjmenovaná slova po S kde vás za přehledem čeká skládání vyjmenovaných slov z konkrétních písmen, doplnění vhodných tvarů vyjmenovaných slov po S, doplnění i/y, spojení obrázků se správnými slovy, doplnění do vět správná vyjmenovaná slova a vyhledat mezi vyjmenovanými slovy po S název mléčného výrobku.


 

Po přehledu vyjmenovaných slov po V se můžete pustit do řešení doplnění i/y, barevného přeškrtnutí chyby, doplnění do vět vyjmenovaná slova a slova s nimi příbuzná i vyřešení zvířat kdo je kdo a jak se správně píšou.


 

Posledními jsou vyjmenovaná slova po Z, kde také budete pozorovat dvojice, utvoříte věty se zapojením různorodých jazýčků, doplníte i/y, škrtnete co do řady nepatří, spojíte správná slova ze sloupců, vyškrtáte čtyřsměrku, vyřešíte rébus a složíte slova z písmen v zubech.


 

Ke konci cvičebnice je připraveno další procvičování nejen na i/y ale i správná písmena, antonyma či zakroužkování správých slov.


 

A nechybí ani řešení, které si děti mohou následně samy překontrolovat a případně opravit anebo na to přizvou pomo rodiče. Já Klaudinku nechávám už víceméně řešit chyby samotnou, jen mi přijde ukázat jak to nejdříve vyřešila a jak si chyby následně opravila.


 

ZÁVĚREM

U těchto cvičebnic si vždycky vzpomenu na větu "já jsem malej ale šikovnej". Takové jsou totiž přesně tyto cvičebnice - malé ale šikovné! Obsahují toho tolik a přitom se vejdou do každého batůžku i do kabelky nebo příručního zavazadla. 

Jak čeština, tak i vyjmenovaná slova jsou perfektně obsáhlé publikace, které děti udrží na vlně živé paměti probíraného učiva. Výhodou je následovné online pokračování a děti moc baví grafika a design s oblíbenými "hrdiny" Standou a Viky. Tyto publikace jsou pojmenovány taky jako Standovy deníky z cest a za mě je teda celková grafika Školy s nadhledem velmi povedená.

Pokud vás Škola s nadhledem zaujala a chtěli byste si nejen o těhto publikacích, ale také o celém portálu zjistit více, mrkněte SEM.


Cena: od 69Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat