16. května 2024

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - květen/červen 2024

Mazlivé dvojčíslo časopisu Tečka! je opravdu doslova k pomazlení. Když jsme ho vytáhly s holkama ze schránky, Klaudinka ho jako první pomazlila a hned na to jsem se na Instagramu časopisu dočetla, že je k pomazlení a musela jsem se smát, když jsem viděla, jak se s ním holky mazlí :-D. 

Čeká vás tedy mnho domácích mazlíčků různého druhu. Nejdříve si nakreslíte vašeho mazlíčka, poté se dočtete jak Ota s Viky kupovali zvířátko, hledačkou najdete všechny ztracené předměty, v křížovce se dozvíte co se kočka učí, v bludištích nakrmíte myšky, dočtete se o mazlíčcích lidí na světě, objevít mazlíčky pro odvážné, testíkem zjistíte mazlíčky pro vás, zaluštíte si s Dubánky, vyrobíte si hlídače stránek a hladovou žábu, zjistíte proč má kočka vousky, zahrajete si kočičí kreslící hru, připravíte slanou tečku, přečtete si pokračování komixu, pokusíte se uniknout z psího salonu a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. MŮJ MAZLÍČEK

Pokud doma máte nějakho mazlíčka, můžete ho nakreslit a pokud nemáte, nakreslíte třeba zvířátko, které byste si přáli. My máme rybičky ale pomalu je chceme dávat pryč, abychom mohli vyrážet bez starostí na delší cesty. Přeci jen i přes automatické krmítko člověk pořád řeší spoustu věcí.

 

 

2. OTA A VIKY KUPUJÍ ZVÍŘÁTKO

Malované čtení o tom, jak Ota a Viky kupovali zvířátko. Text je malým písmem, který Sofi jako prvňák nezná úplně dokonale vzhledem ke genetické metodě čtení, ale snaží se a obrázky ji motivují a pomáhají čést dál. Navíc v té vtipné odobě jí to i víc baví.


 

3. PSÍ HLEDAČKA

Časopis Tečka! je sice pro děti od šesti let věku, ale některé úkoly si s nadšením už přebírá čtyřletá Olivka a to například tuto hledačku, která je pro ni sice ještě těžší, protože jsou předměty v jiných barvách, ale líbí se jí a baví ji a Sofinka je ráda, že luští s ní.


 

4. KŘÍŽOVKA

Na Křížovku musí mít Sofi náladu. Když má náladu, jede jako ďábel, když náladu nemá, otočí stranu a dělá, že žádná křížovka neni. O to lepší, že je časopis na dva měsíce a má fůru času si to dořešit později anebo taky ne a necháme to na úplně jindy. Já ale křížovku vidím ráda, protože si případně alespoň pojmenujeme obrázky. Časopisy schovávám, takže se pak hodí, když je nutno.


 

5. NAKRM MYŠKU!

Labyrinty jsou vždycky Klaudinčinou aktivitou. I když už z časopisu víceméně vyrostla (pokud tam zrovna není něco, co ji zaujme a nezabaví si časopis k sobě na postel), jsou věci, kterým neodolá a různá bludiště s labyrinty jsou přesně tou aktivitou. Se Sofinkou musím dělat jednodušší úkoly, ale Klaudi se opře i do těch složitějších.


 

6. KOČKA NEBO PES?

Více než polovina lidí na celém světě má doma nějakého domácího mazlíčka. Nejvíce psů hovají například v Argentině a kočky jsou nejoblíbenější v Rusku. Nejméně domácích zvířat lidé chovají v Jižní Koreji, Hongkongu a Japonsku. A jak jsou na tom rybčky, ptáčci a ostatní zvířata? To se dozvíte na této dvojstraně.


 

7. MAZLÍČCI PRO ODVÁŽNÉ

Když se řekne mazlíček pro odvážné, co si představíte? Já určitě strašilku, nějakého sklípkana, hada a další takové potvory. Na této dvojstraně je zmíněný také například axolotl, který fascinuje naší Sofinku a má s ním i Lego. Strašilku taky potkávám, jako oblíbenou potvůrku do domácnosti, ale já bych se bála, že ji vysaju, zasednu nebo něco takového .. uff.


 

8. MAZLÍK PRO TEBE

Testík, který vám pomůže vybrat si domácího mazlíčka správně. Mně osobně vyšla kočka, kterou bych si opravdu přála ale až za pěkně dlouhou dobu. Holky by taky rády kočku, ale zatím si je užívají u babičky, která má tři ale mazlící jen dvě.


 

9. DUBÁNCI

S Dubánky vás kromě básničky a vtpných obrázků s čivavou a kočkou čeká také osmisměrka, ve které zjistíte, z jaké knížky Dubánek zvířátkům předčítá. Dubánci jsou neskutečně vtipní a stále se drží laťkou nahoře. Sleduju je i na sociálních síťích a kolikrát zamačkávám slzy smíchu :-)).


 

10. HLADOVÁ ŽÁBA

Komu se podaří jako první nakrmit žábu? Vtipná hra s víčky a lahvemi, které použijete jako zbraně a zkusíte vzduchem z lahví trefit mouchy do tlamy žáby. Za mě skvělé, zábavné a srandovní! Zvlášť, když si hru můžete ztížit délkou kartonu a tím vytvořit složitější prostředí.


 

11. HLÍDAČ STRÁNEK

Hlídač stránek jako váš knižní mazlíček, kterého využijete abyste v knížkách nezapomněli, kde jste skončili. Podle návodu si můžete vyrobit žábu, kočku nebo králíčka a tím zase zpestřit a podpořit dětské čtení, které u nás tedy upřímně dost hapruje.


 

12. K ČEMU MÁ KOČKA VOUSKY?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč má kočka vousky? Napichuje si na ně ulovené myši? Má je jako módní doplněk, který si mnohdy kroutí do vlnek? Nebo vás napadá něco dalšího? Jak je to ale doopravdy? Ony totiž kočky nemají vousky jen na čumáku, ale také nad očima, pod bradou či na zadní straně předních nohou. Slouží k orientaci v prostoru, ale jak? To se dočtete v této kapitole.


 

13. KOČIČÍ KRESLÍCÍ HRA

Tento typ kreslících her nás zaujal jako první ve stylu Piccassa, ke kterému se holky vracejí nejčastěji, dále si vybavuju nějaké domečky a nejspíš i něco dalšího proběhlo. Vždy se hodí kostkou a podle toho vytvoříte něco konkrétního - tentokrát vaší vlastní kočičku, kterou můžete následně vybarvit a pojmenovat.


 

14. SLANÁ TEČKA

Slaná tečka v podobě šneků, ale ne těch, které vás v první chvíli napadli .. nebo? Hahaha! Tohle jsou jiní šneci, kteří budou chutnat úplně všem .. a to je zaručeno! U nás doma se chystají často na mnoho různých způsobů a nesmíchybět ani na oslavách nebo společných akcích. Kromě šneků si dle receptu v časopisu můžete připravit také rybičky .. mňam!


 

15. KAMARÁDSKY S PEJSKY

Venčení pejsků má svá pravidla, která ne každý úplně dodržuje ale je potřeba je znát. Například, že nesmí na dětská hřiště, musí být na vodítku anebo se po nich musí uklízet. No, uklízení i vodítka teda dost haprují a člověk, aby se pomalu bál chodit po městě. Stejně tak má pravidlo i hlazení cizích pejsků nebo přibližování se k nim. Více se dočtete v kapitole kamarádsky s pejsky.


 

16. BEZPEČNĚ S BESIPEM

Bezpečně s Besipem tentokrát na kolejích a na železničním přejezdu. Věděli jste, že tramvaj má přednost před přechodem pro chodce? Abyste si nemysleli, že před vámi zastaví. Tady u nás tramvaje nejezdí, jen autobusy, takže holky zkušenost nemají, ale bavím se s nimi o tom, aby měly informace.


 

17. OSADA BRBÁLOV

Pokračování příběhu osady Brbálov a dobrodružného tábora, kdy se stala nemilá věc. Hned po příjezdu jim vmžiku vedoucí tábora zmizel před očima a oni se tam musí zaopatřit nějakým způsobem sami. K tomu všemu potkají prapodivná stvoření. Ne nadarmo se tato kapitola jmenuje V nesnázích.


 

18. ÚNIK Z PSÍHO SALONU

Fenku Žužu dnes vzala její panička do psího salonu. A plánuje ji nechatobarvit na růžovo. Žužu nechce být růžová za žádnou cenu, prostě ani za nic, a tak by ráda z psího salonu utekla. Musí se nějak tajně proplížit do zadních místností tak, aby ji panička neviděla. Pomůžete tomuto plánu?



 

ZÁVĚREM

Mazlíčkové dvojčíslo časopisu Tečka! se holkám líbilo moc. Řekla bych že je snad jedním z nejoblíbenějších a nejvíc chytlavějších. Dřív byl časopis jen Klaudinky, teď do něj dorůstá Sofinka a o tohle číslo se málem popraly. Puntík nám chodí dvakrát, ale Tečka jenom jednou, tak jsem to musela docela krotit, ale většinou to skončí tak, že Klaudinka odejde a pak si ho nechá pro sebe :-D.

V trafice stojí Tečka! 59,90Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat