9. července 2024

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - červenec/srpen 2024

Prázdninová Tečka! je už nějakou tu chvíli na světě a tak je nejvyšší čas ukázat ji detailněji i v pravidelné recenzi. Vyrazíme s ním totiž do Afriky! Letní číslo ideální na cesty, dovolené, k babičce na prázdniny nebo na tábor či soustředění.

Čeká vás vyrobení africké masky, návštěva Zoo, luštění, hledačka, křížovka, labyrint s plameňáky, poznávání Afriky, tajemný Egypt, promě a v egyptského umělce, seznámení s krokodýly, vyrábění pyramidy se sarkofágem, ovocná mumie, osada Brbálov, únik z faraonovy hrobky a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. PRÁZDNINY V AFRICE

Vystřihněte si masku a ozdobte si j různými přírodninami dle fantazie. Moc hezká aktivita, která vyžene děti ven sbírat a tvořit. Jednu dobu jsme vozili v autě lepidlo, klasiký tuhý .. teď si řikám, že to nebylo úplně na škodu a asi ho tam vrátíme .. společně s nůžkami .. hahaha :-D.

 

 

2. OTA A VIKY NAVŠTÍVILI ZOO

Vtipně řešené obrázkové čtení, které můžete číst několika způsoby. Tentokrát se Ota s Viky rozhodli pro návštěvu zoo a je na vás, jakým směrem se bude příběh ubírat a jaké obrázky si z dvojic vyberete. Tohle je naprosto parádní vtipné pojetí malovaných příběhů, které holky jen tak nepřestane bavit :-).


 

3. HLEDAČKA

Hledačka, která pokaždý zavaří mozkové závity .. jen jinému dítěti. Tuhle Tečku si užíváme, když je Klaudinka na táboře, takže hledají holky a společně. Přece v tom ségra ségru nenechá samotnou a Sofi s Olivkou (pokud se zrovna nerubou) rády spolupracují. Jen z toho nesmí vzniknout soutěž, kdo víc najde. To je pak oheň na střeše!


 

4. KŘÍŽOVKA

Křížovka motivuje Sofinku v psaní, když se jí úplně nechce psát. Tady si trénuje i rozpoznávání obrázků a přemýšlení nad nimi. Ve škole ještě nějaká písmena otáčela zrcadlově nebo vynechávala ale doma mi to téměř vůbec nedělá.


 

5. ZA RŮŽOVÝMI KRASAVCI

Plameňákový labyrint, to bylo první, co z holek při listování vypadlo. Jenže je na ně těžký, říkaly, a společně se shodly, že ho nechají Klaudince. Klaudi je milovník všemožných i nemožných bludišť a labyrintů. Holky se ho ani nepokusily vyluštit - alespoň je vidět, že časopis zasáhne různý věk.


 

6. POZNÁVÁME AFRIKU

Poznávání Afriky na dvou stranách v přehledných bodech - takhle by bylo fajn shrnout všechny kontinenty. Tak třeba příště Tečko! :-). Dozvíte se čím je Afrika obklopena, jak vznikají oázy, čím je známé jezero Retba a mnoho dalšího.


 

7. TAJEMNÝ EGYPT

V kapitole zaměřené na tajemný Egypt se dočtete k čemu sloužily pyramidy, jak to vypadalo uvnitř pyramid, jakým způsobem se zachovávalo tělo zesnulého panovníka, co je Sfinga i co byl papyrus - tohle číslo mě opravdu baví. Egypt je moje srdcovka, ale ještě jsem tam nikdy nebyla.


 

8. PROMĚNA V EGYPTSKÉHO UMĚLCE

Proměňte se v egyptského umělce a vyrobte si papyrus nebo bramborová egyptská razítka, kterými si papyrus můžete ozdobit. Anebo zkuste psaní štětcem z trávy, kterým můžete na papyrus psát či malovat - moc hezké nápady na egyptské téma více do hloubky.


 

9. NA KROK U KROKODÝLŮ

Furt vyhrožuju, že Toma hodim v zoo aligátorům a heleme se, kapitola o krokodýlech .. to vyjde nastejno hahaha. Dočtete se, čím se krokodýli živí, jaké mají vychytávky, jak to mají se svými hnízdy, kolik samička naklade vajíček a proč se nazývají zrovna krokodýlem.


 

10. UVNITŘ PYRAMIDY

Postavte si staroegyptskou pyramidu se sarkofágem. Jednoduchá vystřihovánka pro detailnější povídání, jak to dřív s těmi pyramidami a sarkofágy bylo. Papírovou mumii můžete ještě omotat třeba kouskem toaletního papíru.


 

11. PROČ SE NÁM VE VODĚ KRABATÍ KŮŽE NA DLANÍCH A CHODIDLECH

Hmm .. další téma k zamyšlení. Proč se nám krabatí kůže na dlaních a chodidlech , když jsme dlouho ve vodě? J to snad poznávací znamení vodníků? Aby se nás ryby pod vodou lekly, protože budeme vypadat strašidelně? Protože nám tam už začnou brzo růst šupiny? Jak to teda je?


 

12. OVOCNÁ MUMIE

Práci balzamovače si můžete vyzkoušet i jiným způsobem, než se hned starat o něco zesnulého .. hahaha. Vyzkoušejte to díky tomuto nápadu třeba na jablku. Nezapomeňte ale do něj nejdříve vyřezat oči, nos a pusu, aby to vypadalo opravdu jako mumie .. brr fuj. Moc hezký nápad, který jsem ještě nikde nezaznamenala, takže pro mě opravdu skvělá novinka!


 

13. NA MLÉČNÉ VLNĚ

Inspirace na letní recepty není nikdy dost. A pokud jsou jednoduché a rychlé, ráda je uvítám. Přeci jen chceme být v létě v kuchyni ještě méně, než je třeba. Takové lívance, to je pošušňáníčko .. k snídani a javorovým sirupem .. chachaaa. Anebo s tvarohem, aby byly hezky osvěžující.


 

14. TÁBOROVÁ PRAVIDLA

Důležitá táborová pravidla, která je potřeba si připomínat. Někdy se děti zapomenou a problém může být na světě. Některé děti se nehnou od svých vedoucích ale pak máme průzkumníky, kteří si jdou po svých a nedají si pozor. My už máme jednu "ztracenou" zkušenost za sebou a od té doby je Klaudinka opatrná. Jistím to ještě ID náramkem.


 

15. BEZPEČNĚ S BESIPEM

S Besipem se tentokrát podíváme na téma cyklostezky - pro jízdu na koloběžce platí totiž stejná pravidla, jako pro cyklisty. Ale pro jízdu na bruslích a skatu je to jinak. Lidé jedoucí na inline bruslích a skateboardu jsou považováni za chodce. V neposlední řadě doplňte křížovku a zjistěte, co ukrývá tajenka.


 

16. OSADA BRBÁLOV

Další díl zajímavého komixu z osady Brbálov, kterou jsem několik prvních dílů četla jako Babálov, než mi to vůbec došlo a nikdo mi nic neřekl! Tentokrát se díl nazývá HLAD. Komix je na čtyři strany psaný velkým písmem, takže si ho přečte i začínající čtenář. A proč je název zrovna "hlad"? Táborníci zbaštili zbytky zásob jídla a už nic nemají. Vydají se tedy na vlastní pěst něco ulovit.


 

17. ÚNIK Z FARAONOVY HROBKY

Pan Mumie je uznávaný egyptolog. Provádí v Údolí králů průzkum nově objevené hrobky neznámého faraona. Mezi místními kolují zvěsti, že v hrobce straší démon. Pan Mumie má pro strach uděláno a na démony nevěří. Jenže dnes se stala podivná věc - když zkoumal pokladnici v hrobce, začala se najednou z jedné truhly linout podmanivá vůně, ze které se panu Mumie zamotala hlava, a on zapomněl i to, jak se jmenuje. Pomozte mu se z hrubky dostat ven, než přijde úplně o rozum.



 

ZÁVĚREM

Jako milovnice Egypta, pyramid, sarkofágů .. jsem se pro tohle číslo nadchla. Tentokrát jsem z něj nadšená snad víc, jak holky. To je totiž něco pro mě stavět si pyramidu a ukládat mumii do sarkofágu .. hahaha! Ale holkám se taky moc líbí a zase se naučily mnoho nového.

V trafice stojí Tečka! 59,90Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat