20. března 2018

UČÍME SE: Můj první zápisník

Přesně něco takového z mého pohledu na trhu chybělo a já jsem ze zápisníku maximálně nadšená. Je totiž zároveň učebnicí i zápisníkem. Děti s nim mohou pracovat jako s pracovním sešitem plným aktivit a zároveň se učit spoustu nových věcí.

Obsahuje 168 barevných stran ve formátu A4. Najdete v něm více než 80 činností spojených s přírodou na různá témata. Na konci zápisníku je 5 stran k vystřihnutí a 10 stran pro tvorbu dětského herbáře :-).




ROZDĚLENÍ KNIHY

  • Podzim
  • Zima
  • Jaro
  • Léto
  • Herbář
  • K vystřihnutí

Úplně první úkol, který má dítko splnit, je vybrat si strom a seznámit se s ním. Může být úplně kdekoliv. Pojmenuje si ho a jméno napíše do zápisníku, kam navíc nalepí list toho konkrétního stromu a zapíše ho do mapy. Strom začne pravidelně navštěvovat, zkoumat, poslouchat a zapisovat si veškeré jeho změny.

Parádní start! Doufám, že i my brzy takový strom najdeme, začneme ho pravidelně navštěvovat a budeme zkoumat všechny jeho změny :-).


PODZIM

Zápisník začíná podzimem a na každé straně Vás čekají různé druhy aktivit.

Vybarvíte si obrázek a zároveň najdete věci, které do přírody nepatří. Zakroužkujete správné počasí, které se vztahuje k podzimu. Naučíte se, jaké oblečení se na podzim nosí. Dozvíte se, co znamená Babí léto. Vyrobíte si indiánskou čelenku.




Budete se učit pozorovat a rozlišovat tvary koruny stromů. Seznámíte se s umělcem, ruským malířem. Vypozorujete různorodosti stromů. Naučíte se podzimní básničky. Zacvičíte si jógovou pozici jako žabák. Poznáte jeden druh obojživelníka - mloka.




Nasbíráte listy a přilepíte je k barvě, ke které se nejvíce blíží. Poznáte rostliny, které můžeme v přírodě najít a využít. Vyrobíte si podzimní mandalu z přírodnin. S veverkou spočítáte oříšky. Poznáte jeden z přírodních živlů - vítr. Vyrobíte si draka. Upečete si výborný sladký podzimní recept a mnoho dalšího!




ZIMA

V zimním období se člověk většinou mnohem radši zachumlá do peřin že? Jojo, mám to stejně, ale co když na Vás čeká parádní dobrodružství, kterými se můžete inspirovat i na krátké procházce nebo jen po cestě ze školky. Hm? :-)




Vybarvíte si vatovou tyčinkou Váš strom, jak vypadá v zimě. Domalujete sněhové vločky. Dozvíte se, jak vzniká sníh. Rozpustíte sněhuláka. Budete pozorovat stopy ve sněhu. Vystřihnete si obdélníky, z kterých vytvoříte vánoční stromeček. Vyrobíte si přírodní výzdobu z přírodnin.




Vyzkoušíte si zimní experiment. Nakrmíte ptáky vytvořeným krmítka. Seznámíte se s názvy několika známých ptáků. Zjistíte co nebo kdo je Morena a jak souvisí s ukončením zimy. A tak dále :-).




 JARO

A máme tu jaro! Pro nás téměř aktuální roční období :-).

V každé kapitole si vždy s dítětem popovídáte o konkrétním ročním období jako takovém. Povíte si, co ho vystihuje a co v něm děláte nejraději.




Dozvíte se, co znamená, když je počasí aprílové. Poznáte barvy duhy. Promícháte vzájemně základní barvy. Naučíte se, jak roste semínko. Zahrajete si na zahradníka a zkusíte si naklíčit semínka. Poznáte způsoby, kterými semínka cestují.




Pojmenujete části listů. Seznámíte se s geometrií/symetrií. Vyrobíte si přírodní přívěsek nebo jarní koberec. Zjistíte, co můžete na jaře všechno posbírat. Umícháte si pampeliškový salát a upletete pampeliškový věneček. Přečtete si, co je typické pro savce a ještě více :-).




LÉTO

Opět v této kapitole zakroužkujete obrázek počasí, který je nejblíže létu a vyberete vhodné oblečení, které v létě nosíte. Přečtete si pohádku o bouřce a dozvíte se, co to vůbec bouřka je. Nakreslíte blesky. Zaexperimentujete si ohledně toho, co plave a co se potápí.




Namalujete svůj vlastní vodní svět. Vytvoříte obrovské bubliny. Kreativitu rozvinete výrobou lodičky z přírodních materiálů. Připravíte si přírodní voňavku. Dozvíte se informace o rybách - co je pro něě typické a poznáte známé druhy ryb.




Pojmenujete části květu. Zjistíte, co je to opylování. Zacvičíte si jógu jako včelka. Naučíte se poznávat barvy a známé květiny. budete kreslit jako Josef Lada. Upečete si letní recept. Vytvoříte z květů vlasy a spoustu dalšího :-).




ZÁVĚREM PÁR SLOV

To byste zkrátka nevěřili, co všechno se dá v přírodě dělat. Zápisník je doslova přeplněný různými tipy na aktivity, tvoření, vaření, zkoumání i cvičení a klobouk dolu autorce, že takové množství inspirace dala vůbec dohromady.

Všechno je naprosto jednoduché. Bez problémů vše připravíte či provedete. Zjistíte, že v dnešní době přemýšlíme až příliš složite a zapomínáme na to co je hned vedle nás.

Dětem stačí vážně málo, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe a využít všeho, co se nám nabízí a co máme přímo pod nosem.

A já u žse nemůžu dočkat dalšího dílu zápisníku, který bude pro děti ve věku 6-9 let :-).


DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně se píše pro děti 3-6 let a tomu zápisník opravdu odpovídá. I když bych řekla, že některé aktivity by se daly s přehledem praktikovat i s menšími dětmi.

U nás určitě bude u všeho asistovat Sofinka, které je necelý rok a půl. Té nesmí nic utéct a do všeho se musí zapojit :-)


VIDEO




"Příroda je dokonalá učebna, potřebujeme ji jen znovu otevřít a objevit."



O AUTORCE

Amélie je původem francouzka, ale v České republice žije téměř 8 let se svým manželem a třemi dětmi. Je to velice sympatická žena, pro kterou je český jazyk v psané formě pořád oříšek, ale snaží se, aby komunikace probíhala bez komplikací.

Jedním z důvodů vzniku knihy, bylo aktivní zapojení rodičů v lesním klubu. Chtěla přispět tím, že dá dohromady aktivity, které děti baví a zároveň jsou poučné.

Dále chtěla inspirovat rodiče k venkovním aktivitám, protože nejlepší čas s dětmi je ten, který se tráví venku při zkoumání, pozorování a objevování přírody.

Také si uvědomila, že v každé nové generaci se neustále prohlubuje vzdálenost mezi moderním způsobem života a přírodou, ze které v podstatě veškeré bohatství čerpáme.

No a nejen díky těmto důvodům vznikl právě Můj první zápisník :-).


Více informací o zápisníku najdete na oficiálním eshopu přímo ZDE.

Cena: 400Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat