No, tak to jsem se zase k něčemu vyhecovala :-D.
Mazanec jsem zkoušela už párkrát, ale nikdy jsem nebyla spokojená s výsledkem a ani chutí mě nikdy nijak extra neoslovily - pořád mi ty kupované chutnaly víc.
Letos jsem se ale hecla a našla inspiraci pro nekynutý mazanec, který je chuťově tak parádní, že už nebudu dělat jiný. Jenže nic nebylo snadné, jak se na první pohled zdálo a zažila jsem docela dobrodrůžo :-D.
Každopádně vše dopadlo happyendem a Vy se můžete pokochat skvělým receptem. Já osobně už totiž jiný mazanec dělat nehodlám ;-).
SUROVINY
Letos jsem se ale hecla a našla inspiraci pro nekynutý mazanec, který je chuťově tak parádní, že už nebudu dělat jiný. Jenže nic nebylo snadné, jak se na první pohled zdálo a zažila jsem docela dobrodrůžo :-D.
Každopádně vše dopadlo happyendem a Vy se můžete pokochat skvělým receptem. Já osobně už totiž jiný mazanec dělat nehodlám ;-).
SUROVINY
- 500g špaldové mouky
- 250g plnotučného tvarohu
- 150g změklého másla
- 70g třtinového moučkového cukru
- 5 lžic plnotučného mléka
- 2 celá vejce (+ 1 vejce na potření)
- 1 a půl prášku do pečiva
- Hrst spařených rozinek
- (Hrst spařených mandlí - pokud chcete)
POSTUP
Troubu si rozehřejeme na 200°C.
Připravíme si větší mísu a dáme do ní tvaroh, máslo, cukr a vejce.
Společně vše utřeme do hladka.
Následně přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem, mléko, rozinky a pokud zvolíte mandle, tak dejte také půl hrsti mandlí.
Vařečkou vypracujeme hutné těsto.
Teď přijde hlavní bod, který jsem nevychytala. Nenechala jsem se totiž inspirovat a nechala jsem bochan velký, místo toho, abych ho rozdělila na dva malé. Což ale doporučuji Vám!
Takže z bochanu vytvořte dva malé, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
Přemístěte na plech vypodložený pečícím papírem a pečte 10 minut na 200°C.
Pak stáhněte teplotu na 160-170°C a pečte dozlatova ještě přibližně 30 minut.
Pokud budete mít pocit, že by se vršek spálil ale uvnitř by nestihly být dopečeny, využijte alobal a přikryjte mazance z vrchu.
Hotové mazance zkontrolujte špejlí a nechte řádně vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat