3. dubna 2018

ZA VÝLETEM: Zoopark Chomutov + velikonoční tvoření

V neděli jsme se vydali na tradiční výlet do Zooparku v Chomutově, který máme poslední 3 roky spojený zároveň s velikonočním tvořením ve Staré vsi. Takže je z toho skvělý celodenní výlet :-)

Vždy vyjedeme tak, abychom v Zooparku byli kolem 10. hodiny a ve 14 hodin se přesouváme na velikonoční tvoření - někdy se po tvoření vrátíme zpátky do Zooparku, ale letos nám tam Klaudinka vytuhla, tak jsme jeli domů.





Chomutovský Zoopark znáte určitě všichni. Já mám na něj parádní vzpomínky už z dětství, kdy jsme tam jezdili se školkou. Na střední jsme si pak adoptovali různá zvířata, na která jsme přispívali a co mám holky, tak se tam rádi vracíme i přes to, že to máme krapet dál, než když jsme bydleli přímo v Jirkově či Kadani.


ZÁKLADNÍ INFORMACE

Zoopark  Chomutov byl založen v roce 1975 a je specializován na chov zvířat pocházejících z oblasti palearktu, zahrnující území Eurasie, ze které pochází převážná část chovaných zvířat, a území severní Afriky. Pozorovat zde můžete více než 160 druhů zvířat o 1.000 jedincích, mezi kterými je 14 ohrožených druhů zařazených do Evropských záchranných programů.


NOKTUÁRIUM

Vstup od vlakových kolejí beru jako začátek. I když je hlavní vchod na druhé straně, tak start je pro mě právě tady - u nočních tvorů, které procházíme pravidelně dokolečka hned několikrát za sebou.

Noktuárium je, pro představu, dlouhé přibližně 30 metrů a celé je v hodně slabém nočním osvětlení, kdy po pár vteřinách zhasnou i postranní bezpečnostní modrá světla, takže jste ve tmě kompletně a nevidíte ani na krok.

Klaudinka samozřejmě nadšená a atmosféra hodně povedená. Kolikrát tam ta zvířata sedí nehnutě a Vy jen čekáte kdy se pohnou a leknete se.

Narazíte na různé druhy nočních tvorů - šelem, savců, plazů.




Když vyjdete z Noktuária, tak hned uvidíte jeden z prvních výběhů - výběh vlka. Ten nabízí tunel s okénkem, který Vás přiblíží do vlčího doupěte. Můžete tam vlézt společně s dítětem, je tam prostor po oba :-).

A také na tabuli, která je poblíž, můžete nechat nějaký vzkaz nebo jen obrázek - například sluníčko, jao tam namalovala Klaudinka :-)




TERÁRIUM

Terárium je dalším zajímavým pavilonem, který si nikdy nesmíme nechat ujít. Navíc tam je krásně teplo, takže se tam chodíme také zahřát :-D.




Holky byly nadšené ze všech těch hadů - jedovatých i nejedovatých, želv, ještěrů a jiných obojživelníků. Běhaly od jednoho terária ke druhému a moc se jim tam oběma líbilo.




Klaudince se nejvíce líbily ještěrky, které splynuly s kůrou stromu, až nebyly skoro vůbec vidět :-).




Pod teráriem se nachází velké dětské hřiště s pískovištěm, prolejzačkami, takovým tím kolečkem pro křečky :-D, houpačkou a kolotočem. Tam se tráví nejvíce času, když se počasí vydaří a je opravdu krásně. Je tam také stánek s občerstvením, posezení a menší podium, kde se pořádají akce a různá vystoupení.




PAVILON OPIC

Opice jsou TOP snad u každého dítěte i dospělého :-D. Tam je vždycky největší zábava a člověk neví kam dřív koukat, když tam začnou řádit.

Letos to ale bylo jen ve stylu jarní očisty a vzájemnému vyndavání breberek :-D. I tak z nich byla Klaudinka naprosto paf a nechtělo se jí pokračovat za jinými zvířaty.

Pavilon je propojený s menší prosklenou budovou, kde se dá k opicím přiblížit ještě víc.




Téměř ve středu pavilonu se nachází malá vyhlídka, na kterou vedou dva provazové mosty a která Vám dovolí podívat se na místa, která přes zeď vůbec nevidíte.




Když jsem si prohlížela fotky z minulých let, tak jsem se musela smát, protože tahle opice, tedy Makak, ty roky sedí pořád na stejném místě - jako socha :-D.




TULENI

Tuleni byli zase vrchol dne pro Sofinku. Jeden se válel na sluníčku a druhý plaval pravidelně směrem k nám, pozoroval nás a frkal vodu z nosu :-D.

Pravidelně probíhá krmení tuleňů. O víkendech navíc s komentářem a možností zakoupit si rybu, kterou tuleně sami vlastnoručně nakrmíte.




MEDVĚDI

Medvědi byli nedávno probuzení ze zimního spánku spoustou dobrot. A právě i na toto probouzení se v Zooparku pořádá velká akce.

Medvědy hnědé tam průvodce představuje každý víkend.




U medvědího výběhu je přístřešek s posezením, kde Klaudinka zavelela, že chce svačinu. Tak jsme si tam sedli a chvilku si odpočinuli.

Naproti medvědům se nachází menší lanové centrum pro děti ve věku 3-12 let, které je zpoplatněno.


ČAPÍ HNÍZDO

Čapí hnízdo tam nebylo vždy a myslím, že není ani zaneseno do mapy. Narazíte na něj, když se vydáte rovně od hlavního vchodu směrem ke kamenému rybníku.




ZÁBAVA PRO DĚTI

V celém Zooparku jsou navíc rozmístěny naučné tabulky, herní rébusy nebo prolézačky, klouzačky a hřiště pro děti. Takže se tam člověk nikdy nenudí, i kdyby všechny zvířata spala nebo byla někde zalezlá :-).





Dokonce tam narazíte na informace ohledně cesty odpadu a otočné boxy se sklem, plasty a papírem, které můžete prozkoumat a něco i o nich přečíst.




Klouzaček není nikdy dost :-).




Starší děti (nebo i dospělí) si mohou také trochu lámat hlavu při různých zajímavých kvízech :-). Nás to ještě letos nechalo chladnými, ale příští rok se už budeme všichni vzdělávat :-D

Klaudinka poletovala od jednoho stanoviště ke druhému, takže jsme se nikde nezdrželi tak, abychom měli šanci nějakým způsobem plnit úkoly a odpovídat na otázky.





Toto hřiště se nachází při cestě od druhého vchodu, který je u vlakových kolejí. Hned vedle něj je obchůdek se suvenýry, kde si můžete zakoupit pohledy, trička, plyšová zvířata či jiné drobnosti na památku :-).




No a co by to bylo za výlet do Zooparku, kdybychom tam nepořídili pár figurek zvířat :-) Klaudinka je poslední dobou fascinovaná netopýry (25Kč), takže ten byl jasnou volbou. Žábu ještě žádnou nemá, tak tu jsme vybrala já (13Kč) a zalíbila se nám i figurka slona (45Kč).




Je to tam celé prostě na pohodu. No ne? :-)




POSEZENÍ A ODPOČINEK

Na každém kroku jsou nějaké lavičky, posezení či přímo přístřešek. Takže si máte snadno a rychle kam sednout - nestane se, že by bylo vše obsazeno. V jednu chvíli jsem si říkala, že jsme zrovna v místě, kde není místo ke kojení ale otočila jsem se lavičku jsem měla hned za sebou :-D




Zrovna tam byl ale "provoz" lidí, naštěstí jen za mnou, takže jsem na kojení měla chvíli klid. Pokud by někomu nestačily lavičky a chtěl by více soukromé, dá se krásně zalézt do nějakého přístřešku (u rybníka, medvědi, terárium) nebo do pavilonu k ptákům - kde je to trochu intimnější.


DROBNÉ PŘÍSPĚVKY NA PROVOZ 

U medvědů či tuleňů narazíte na takovou (teď nevím, jak to správně nazvat :-D) dráhu na mince, kterými přispíváte na provoz Zooparku.

Vhodíte minci a pozorujete jak se kutálí kolem dokola a nakonec spadne dovnitř.

Pro děti naprosto fascinující věc, takže doporučuji mít u sebe hodně drobáků :-D




TIPY PRO NÁVŠTĚVNÍKY

  • Safari Expres
  • Zoo vláček
  • Komentované krmení
  • Jízdy na ponících
  • Ekotábory


OTEVÍRACÍ DOBA

1.3 - 31.5       9:00 - 17:00
1.6 - 31.8       9:00 - 18:00
1.9 - 31.10     9:00 - 17:00
11.11 - 28.2   9:00 - 16:00


Otevírací doba platí pouze pro pokladny. Návštěvníci mohou v Zooparku zůstat až do setmění a poté lze park opustit jednosměrnými turnikety :-).


VSTUPNÉ

Při platbe vstupného si můžete zároveň zakoupit časopis OÁZA, který má ze zadní strany mapu celého Zooparku včetně Staré vsi a Eurosafari. Navíc si můžete ve volné chvilce přečíst zajímavé články a novinky.



Více informací o permanentním vstupném či slevách najdete na oficiálních stránkách Zooparku, kde také určitě omrkněte AUDIO průvodce se spoustou zajímavých informací, který Vás provede celým parkem - toho se chystáme využít, až budou holky starší :-)


STARÁ VES + VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ

Ukázkou historie a způsobu života obyvatel Krušnohoří je soubor staveb ve Staré Vsi.

Stavby a jejich okolí jsou vybaveny dobovými předměty. Dominantou je funkční větrný mlýn holandského typu. Roubená stavba zve k návštěvě stálých expozic řemesel typických pro Krušnohoří, jimiž jsou zejména výroba dřevěných hraček, krajkářství, včelařství a mnohé další.

Statek nabízí komplexní pohled na tradiční venkovský život rodiny a na běžné práce v hospodářství i v domě.

Vstup na Starou ves je v ceně vstupného do Zooparku.


Druhy velikonočního tvoření:

  • Výroba Morany
  • Zdobení perníčků
  • Malování vajec voskem
  • Pletení pomlázky
  • Malování vajec barvami

Jelikož jsme minulý rok málem zaváhali a vše bylo rychle rozebráno, tak jsme se letos snažili být na místě opravdu včas a hned jsme se pustili do práce.

Manžel vyráběl Moranu se spící Sofinkou a já zdobila vajíčka voskem se spící Klaudinkou :-D





Nejdřív mi pomáhala a první vajíčko puntíkovala barevným voskem ale pak najednou prohlásila, že je unavená, lehla mi na kabelku a usnula :-D. Tak jsem vesele dozdobila ještě 4 vajíčka a jeli jsme domu, když jsou holky tak unavené :-)

Také tam byl stánek s perníčky, marcipánem a dalšími cukrovinkami. Pokud je počasí příznivé, jsou stánky i některé aktvity rozmístěny venku na dvorku. Tentokrát bylo ale počasí nevyzpytatelné, tak bylo vše schované ve stodole.

Doufám, že jste si i Vy užili velikonoční aktivity a hlavně volno tak, jako my :-)

Mějte se a smějte se!

Žádné komentáře:

Okomentovat