12. července 2018

ČTEME: Jak se Oříšek naučil pomáhat

Na podzim loňského roku jsem se účastnila nosícího pochodu, který u nás v Sokolově pořádala jedna nosící maminka. Tehdy jsem se s Petrou (alias MendŠ) setkala poprvé.

Následně v prosinci, v místním domě kultury, pořádala charitativní vánoční jarmark, ze kterého šla celá částka malým onkoláčkům. Také založila svůj vlastní nadační fond Štěpánka, který pomáhá znevýhodněným dětem v plnění jejich snů.

V lednu vybrala několik kojících maminek a uspořádala focení na podporu toho, že kojit je normální.

A (prozatím) vrcholem všeho bylo vydání její první knihy s názvem Jak se oříšek naučil pomáhat, kterou bych Vám ráda v této recenzi představila :-).




Kniha je tedy určena dětem a vypráví malý veverčák jménem Oříšek, který se s Vámi podělí o svůj příběh a zážitky z Kouzelného lesního království. Svým vyprávěním předává dál touhu pomáhat druhým. Přináší mu totiž příjemný hřejivý pocit u srdíčka a navíc tím, že myslí na druhé a pomáhá jim, se sám stává opravdu šťastným.




OBSAH KNIHY

  • Mé jméno je Oříšek
  • Jak to celé tehdá začalo
  • O mém přátelství s vráskami
  • O borůvkovém dělení
  • O duhových kolečkách v dešti
  • O Hopsálkovi a sladkých jablíčcích
  • Jak jsme všichni postavili nový dům
  • Jak si hračky našly nové kamarády
  • Kuličkohraní
  • Když večer padá hvězda, něco si přej
  • Můj deníček





Každá kapitola má své vlastní poselství. Učí děti, jak se chovat v různých situacích, se kterými se mohou často setkat v běžném životě a ukazuje jim konkrétních případech - přátelství se starými lidmi, umění se rozdělit, učení recyklace, přátelství bez ohledu na jakýkoliv handicap, pomáhat v nouzi apod.

Nic totiž není černobílé, všechno má dvě strany a nedají se dělat závěry jen podle doměnek, ničím nepodložených "drbů" a prvotních pocitů či emocí. Vždy je dobré nejdříve zjistit pravdu, často je pak člověk překvapen, co se za ní skrývá.




Na konci každé kapitoly najdete zápisník dobrých skutků, který je plný nápadů a inspirace, do které se doslova okamžitě můžete pustit. Člověku dojde, že by spoustu z těch tzv. dobrých skutků mělo být automatických a že tomu dřív tak bývalo, jen se od toho (asi dnešní moderní a uspěchanou dobou, kdy není čas skoro na nic) upustilo, což je škoda. Přitom jde mnohdy o úplné drobnosti.


PŘÍKLADY DOBRÝCH SKUTKŮ

  • Upéct něco dobrého a rozdělit se s kamarády ze školy/školky
  • Vytřídit hračky a darovat je dětem, kterým by udělaly radost
  • Namalovat obrázek a dát ho někomu, komu už obličej zdobí vrásky 




Ilustrace jsou opravdu nádherné! Tento způsob malování je mi hodně blízký a líbí se mi snad ze všeho nejvíc. Vtipné je navíc to, že na ilustrátorku Petra narazila na Instagramu a celý proces proběhl přes internet. Za celou dobu přípravy knihy se s ilustrátorkou ani jednou nesetkaly, jelikož jsou od sebe přes celou republiku :-D.





V závěru celé knihy je připraveno 10 stran deníčku, do kterého si můžete zapisovat všechna svá přání, dobré skutky nebo třeba tajemství anebo si tam jednoduše nakreslíte co Vás zrovna napadne :-).




ZÁVĚREM

Už v úvodu knihy je v příběhu krásně zakomponovaná podpora kontaktního rodičovství (spaní v posteli s rodiči) a také podpora kojení a nošení.

Příběhy jsou psány jednoduše a srozumitelně, že z nich snadno děti pochopí co z příběhů vyplývá. O každé z jednotlivých kapitol se s nimi dá ještě dále mluvit. U starších dětí si rozebrat, co se v kapitole událo, co si z ní vzaly, zeptat se jich samotných, jak to vidí.

Je to krásná a poučná inspirace k tomu, jak dětem vysvětlit různé situace, se kterými se postupem času určitě setkají. Navíc je interaktivní v plnění úkolů, zapisování, malování, lepení a vyrábění.

Jde ruku v ruce s nadačním fondem Štěpánka.


DOPORUČENÝ VĚK

I když jsou příběhy zpracované tak, že je dítko snadno pochopí, doporučila bych ji spíše dětem ve věku 3+. 

Přijde mi ideální v době nástupu do školky, kdy se dítko setkává s větším množstvím dětí, než to bylo doposud a kdy může přijít na řadu spoustu reálných situací zmíněných v knize.

Určitě ji ale můžete číst i mladším dětem. I kdyby je příběh ještě nezaujal, tak ilustrace je zaujmou zaručeně! :-).


JAK KNIHU ZAKOUPIT

Kniha není dostupná v žádném nakladatelství ani na eshopech, takže je potřeba postupovat dle těchto pokynů :-).

  • Napíšete email s počtem knih (případně CD) na orisekpomaha@email.cz
  • Do předmětu emailu napíšete svoje celé jméno
  • Na účet 3309742399/0800 zašlete platbu a do zprávy pro příjemce napíšete své celé jméno
  • Pokud jste z karlovarského kraje, připište své telefonní číslo a domluvíte se na osobním předání
  • Jakmile se kniha bude zasílat poštou, přičtěte si částku 49Kč za poštovné a balné


Cena: 390Kč (CD 100Kč)
 


ZVÝHODNĚNÁ CENA KNIHY


S Petrou jsme se domluvily na speciální zvýhodněné akci pro všechny mé čtenáře. Stačí jen do emailu s objednávkou připsat heslo "ŽIVOTPODLEKAROL", čímž získáte knihu za cenu 329Kč.


Zvýhodněná cena platí do konce srpna 2018!

Žádné komentáře:

Okomentovat