21. září 2023

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - září/říjen 2023

No ahoooj! Když na mě z obalu předplatného vykoukla halloweenská dýně, zaradovala jsem se, protože jakýkoliv náznak blížícího se Halloweenu je něco pro mě! U nás je Halloween velkou událostí a holky neskutečně baví. Těší se na něj tak moc a vždy, když je už konec, nemohou se dočkat dalšího roku - Vánoce jsou Vánoce ale Halloween je prostě Halloween.

V tomhle čísle vás čeká omalovánka s listy, Ota a Viky v lese, vtipy, hledačka, křížovka, dýňový labyrint, halloweenské luštění, lesní domečky, halloweenské vyrábění, recept na granolu, zmizíkov, Dubánci, taneček s duchy, život žížal, třídění, seznámení s ježky, bezpečnost ve městě, únik z mykologické poradny a mnoho dalšího.

Tak se na tohle parádní dvojčíslo časopisu Tečka! pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. OMALOVÁNKY LISTY

Omalovánky jsou v Tečce chystány spíše způsobem antistresových omalovánek. Jsou detailnější, propracovanější a děti si s nimi mnohem více vyhrají - i když občas mám taky celý obrázek jen v pár barvách, ale těch možností už je otevřených mnohem víc. Zároveň získáte tip na venkovní aktivitu s pomalováním listů.

 

 

2. OTA A VIKY V LESE

Ota a Viky se tentokrát vypraví do lesa .. nebo do popelnic? Nastříkají se prejem proti opicím a vydali se hledat houby .. nebo princezny? Tohle je vždycky vlká zábava u nás doma, protože čteme všechny možosti a vymýšlíme ještě další, co by mohlo být v nabídce. Holky se chechtají, přemýšlí nad dalšími nesmysly anebo naopak smysluplnými tipy a zároveň se všechny společně snaží číst.


 

3. HLEDAČKA

Halloweem holky milují a vždycky se na něj neuvěřitelně těší - já samozřejmě s nimi. Jakmile vidím někde něco halloweenskýho, tak jásám a hned kupuju. Tak jsem se i do této hledačky k holkám zapojila mnohem víc, než kdyby šlo o "obyčejné" číslo. Líbí se mi, že jsou obrázky z legendy v obrazu schované v jiných barvách a je to pro děti tak složitější.


 

4. KŘÍŽOVKA

Křížovka je klasika, která už je takovým rituálem v časopise a bezeslov se na ni vrhá. Když neví, řekne si o pomoc ale většinou vše zvládá. Je to pro ni taková oddychovka, kterou si užívá levou zadní a namotivuje ji k dalšímu luštění.


 

5. HALLOWEENSKÉ LUŠTĚNÍ

Spojovačky jsem jako malá milovala. Vždy jsem byla zvědavá, co z těch obrázků nakonec vznikne a jestli se mi podaří vše správně spojit. I v dospělosti jsem si kupovala knihu plnou spojovaček, kterou opravdu velký a složitý obrázky. Tyhle halloweenské velmi potěšily.


 

6. LABYRINT DÝŇOBRANÍ

Tyto pošty jsou už jednoduché, ale nic, co by se nedalo neustále procvičovat dokola. Takže hurá do toho! Správně vypočítané příklady vás povedou po cestě, kde navíc sbíráte písmenka a tím vám vznikne tajenka, ve které se dozvíte, kdo okousal okrasné dýně.


 

7. LESNÍ DOMEČKY

Když udeří podzimní plískanice, my lidí zalezeme pěkně do tepla, zavřeme dveře i okna a je nám prostě hej. Ale kde bydlí lesní zvířátka? Po zemí, na stromech ale existují i zvířecí "bezdomovci", kteří žádný příbytek nemají, prostě si ustelou tam, kde se jim to zrovna hodí.


 

8. ZMIZÍKOV

Zmizíkov je parádní aktivita na paměť! Musíte si zapamatovat co nejvíce z obrázku, následně otočíte stranu a musíte si vzpomenou, co na ni chybí, co zmizelo. Není to úplně tak jednoduché, jak se může zdát a zavaří se hlava i dospělákům.


 

9. TANEČEK S DUCHY

Dokážete roztančit ducha pomocí nafkovacího balonku? S tímto číslem se vám to povede a dokonce si můžete s balonky zahrát také prstové divadlo, aby těch duchů a strašidel nebylo zrovna málo.


 

10. DUBÁNCI

Dubánci vyrazili na houby, tak se pojďte vydat s nimi. Představí vám totiž rovnou několik hub, na které v lese narazili a krásně se s nimi vyfotili. Čeká vás také básnická část a nezapomeňte mrknout na Dubánčí produkty ve smyslu knih i kalendářů. My jich máme už pěknou sbírku :-).


 

11. ZOMBIE STRAŠIDLO A STRAŠIDELNÁ PARTY

Jakékoliv halloweenské vyrábění, tvoření, kouzlení, patlání, to je moje a to si ve velkém užívají i holky, které Halloween baví neuvěřitelným způsobem a je pro ně podobně velký jako Vánoce. Žádný jiný svátek neprožívají tak moc, ani ten jejich vlastní. Tentokrát si vyrobíte zombíka cvakajícího zuby a strašidelnou párty v podobě kulících se očí a ozdob na brčka.


 

12. TŘÍDÍME

Ve velkém kontejneru najděte všechny odpadky, roztřiďte je vybarvením v barvě toho správného kontejneru a zkuste písmenka správně uspořídat do tajenky. Co vám vyjde? Za mě moc hezká aktivita na procvičování třídění odpadu, které by děti v tomto věku už měly s přehledem zvládat a odlišovat.


 

13. CO DĚLAJÍ ŽÍŽALY V ZIMĚ?

Víte, co dělají žížaly v zimě? Odjíždějí do teplých krajin? Jezdí na snowboardu? Dívají se v televizi na pohádky?Jak je to vůbec doopravdy? Vědci dosud popsali a objevili více než 5500 druhů žížal a jednotlivé druhy se liší mimojiné i tím, jak přečkávají zimu. Těch způsobů je více a dozvíte se je právě v tomto čísle časopisu Tečka :-P.


 

14. HALLOWEENSKÝ RECEPT

Tyhle želé žížalky moc dobře znám, ale ještě jsem se na ně nikdy nevrhla a nezkoušela jsem je. Jelikož letos plánuji pořádný Halloween i do babyclubu, mohla bych se hecnout a využít tento návod, aby si děly pořádně zapatlaly a mohly je i sníst. Stačí k jim jen rozdrtit sušenky, to vypadá jako hlína.


 

15. POZOR NA MÉ BODLINY

Občas funí, občas dupou, umí se stočit do klubíčka a možná právě teď hledají úkryt poblíž vašeho bydlení nebo přímo u vás na zahradě. My jsme se s ježkem potkali i přímo v noci na sídlišti. Na této dvoustraně se dozvíte mnoho ježčích zajímavostí. Kolik má na sobě bodin, k čemu slouží, jaká další zvířata využívají bodliny a mnoho dalšího.


 

16. BEZPEČNĚ VE MĚSTĚ

Strana zaměřená na bezpečnost byla vytvořena ve spolupráci s policií ČR a je tentokrát o bezpečnosti ve městě. Kromě několika důležitých bodů se odzvíte také podle čeho se dokáže orientovat záchranná služba a jaké číslo je nutné si zapamatovat.


 

17. KŘUPNI SI ANEB SVAČINKA DO SKLENIČKY

Granola! Tu určitě každý zná a možná jste také jejími milovníky. Je skvělá, je snadná, zvládne ji každý a já už jich taky několik dělala. Zde máte jednoduchý recept s postupem, který zvládnou děti úplně sami a následně si mohou připravit i svačinu do školy, na výlet nebo třeba na kroužek. Mňam!


 

18. MIS3 SPORTU A JEŽKOVI

Mis3 sportu narazili na ježčí rodinku. Potřebovali sklidit listí ze školního pozemku a najednou si neví rady, co s nimi. Původně plánovali, že jim tam tu hromadu nechají celou zimu, ale někdo jim překazil původní plány. Jak to celé asi dopadne a kde ježci nakonec skončí?


 

19. ÚNIK Z MYKOLOGICKÉ PORADNY

Paní Nejedlá je vášnivá houbařka. Na chalupě našla houbu, kterou dosud neznala a nikdy ji neviděla, tak se s ní vypravila do mykologické poradny. Tam se jí ovšem staly dvě věci, dobrá a špatná. Dobrá je ta, že se dozvěděla jméno nalezené houby. Ta špatná je, že zatímco si odskočila na toaletu, mykollogové odešli domu a ji v poradně zamkli. Dveře jsou zamčeny čtyřmístným kódem. Pomůžete ji dostat se ven?


 

20. TEČKA NA KONEC

Tečka jako borec na konec a poslední luštění tohoto čísla. Pokud si nebudete vědět rady se správnou odpovědí, na konci strany máte výsledky napsané, ale nechte si lámat hlavy a rozpalovat závity co nejdéle to půjde. Nechte si na to i několik dní a nakonec se u něčeho opravdu od srdce zasmějete.



 

ZÁVĚREM

Vzhledem k rozsáhlosti této recenze, je určitě vidět, že nás tohle podzimní dvojčíslo časopisu Tečka velmi zaujalo a rozhodně se k němu budeme ještě nějakou dobu vracet. Zdaleka nemáme vyluštěno úplně všechno, máme stále na čem pracovat, co objevovat a co luštit ale mám pocit, že se laťka opět skvěle zvedá a moc se těšíme na vánoční dvojčíslo.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat