27. září 2023

ZA VÝLETEM: Goethova vyhlídka se stezkou plnou strašidel

Nejen v rámci poznávání našeho kraje, což má Klaudinka i zahrnuto ve výuce, tak i v rámci blízkých ale krásných výletů jsme se rozhodli vyrazit na Goethovu vyhlídku, u které je stezka strašidel - dvoukilometrový okruh, kdy vyjdete kousek od vyhlídky a vrátíte se na druhé straně. 

Kromě stezky a vyhlídky si děti mohou pohrát na dřevěných prvcích a vy se můžete občerstvit uvnitř vyhlídky nebo si dát jen kávu. Zaparkovat můžete na parkovišti několik desítek metrů od vyhlídky - nám se tentokrát nechtělo šlapat moc pěšky, tak jsme si zajeli co nejblíže.

Tak se pojďte podívat, co vás tam všechno čeká a jaká vás čekají strašidla :-).

 

 

HŘIŠTĚ PŘED VYHLÍDKOU

Před vyhlídkou jsou lavičky, houpačky i velká stromová prolézačka. My se tam podívali ještě před stezkou a výstupem na vyhlídku. Holky vidí hřiště a jsou už k nezastavení. Pohoupaly se, na stromové prolézačce si daly svačinu (samozřejmě jakmile jsme na výletě, svačina je priorita!) a pokročili jsme zase o kus dále.


 

VÝSTAVA NA VYHLÍDCE

Vstup na vyhlídku je zcela zdarma. Směrem dolu natreféte na WC ale zapamatujte si cestu nahoru jo, ať nebloudíte jako já :-D. Cestou po schodech do výšin narazíte na několik vycpanch zvířat, ze kterých byly holky zase naprosto paf a hlavně Klaudinka, která za mříží o kousek dál narazila na lišku. Zvířat tam bylo hrubým odhadem do dvaceti. Několik za mříží a několik takto na stromě.




 

A JSME NAHOŘE!

Co vám budu povídat, s dětmi lezu na různé rozhledny úpllně jinak, než když jsem si je užívala dříve bez dětí. Samotné mi výšky najednou nejsou vůbec příjemné, klepou se mi nohy a mám permanentní strach o holky. Brr. Fakt. Ale tato vyhlídka je hezky řešená, ohraničená a necítila jsem se na ni tak, jako na rozhlednách. Holky se rozhlédly po okolí a pak si sedly a čekaly, než se pokocháme.


 

Na rodinnou fotku to úplně neni, hahaha :-D.


 

SPOUSTU DŘEVĚNÝCH PRVKŮ KOLEM

Děti mají kolem vyhlídky mnoho přírodních prvků na prolézání. Různé duté kmeny, kusy stromů apod. to se jim moc líbilo a neustále na ně lezly, pózovaly, chtěly se fotit tak i tak a nakonec jsme se konečně vydaly na cestu. Všímám si, že Olivka začíná stát opravdu hezky bez blbin, narozdíl od holek, tak toho musím využívat :-D.


 

HONEM NA STRAŠIDELNOU STEZKU

Stezka vznikla na motivy "Les strašidel" a vznikla tak úplně nová strašidla nebo spíše lesní bytosti, které jsou malované dětmi ze ZŠ jazyků Karlovy Vary. Děti nakreslily předlohu a finální podobu jim dala Mgr. Marie Sheerbaumová a Kamila Žilčíková. Pohádky napsala Hanka Krejčová. Stezka je dlouhá 2 kilometry a obsahuje celkem 20 strašidel.


 

Nebudu vám ukazovat úplně všechna strašidla, ať se máte pořád ještě na co těšit a nevidíte úplně všechny ale větší polovinu vám ukážu. Seznamte se s Krasojedkou popínavou, Smrkobácem lávovým, Psovylem psovitým, Keblukou květovanou, Bleskavou hromovitou, Člobrdožroutek lesním, Foukatánem větrným a s mnoho dalšími.





 

Cesta je nejdříve z kopce, pak se začne stáčet do různých zatáček a nakonec musí být i do kopce, kde i trochu šlápnete do nohou ale zvládnete to. Co se týče například kočárků, tak pokud máte nějaký pořádný tereňák, zvládnete to. 


 

Některá strašidla jsou roztomilá, některá se více kření. Holkám jsem ukázala předem na internetu, co můžou čekat, aby se nebály, že to jsou spíš pohádkové bytosti ale nazývá se to Stezka plná strašidel - nakonec z nich byly nadšené a chtěly se u nich neustále fotit jak jednotlivě, tak společně. A Olivka některá dokonce objímala :-D.






 
 
U některých příšeráků jsme řešili, kde mají oči, nos, pusu, přes co jim vede ta páska a proč zrovna tento nemá oči tam, kde jsou hřebíky ale je to myšleno trochu jinak. Že má velký ruce, malý nožičky a hlavně si holky všimly nalakovaných nehtů! :-D




Stezku jsme procházeli, když slunce začalo zapadat a takovou tu zlatou hodinku mám ze všeho nejraději, proto rádi jezdíme na výlety později odpoledne, i když je to pak doslova o minuty nebo v lese je focení pak už kvůli světlu docela na prd. Ale ten svit zapadajícího slunce hlavně takhle v lese je naprosto parádní


 

Sofinka si zamilovala Čekulátku jedovatou, protože lízátko v ruce a růžové vlasy :-D. Abych pravdu řekla, tak hned jak jsem ji viděla, bylo mi jasný, že se jí tak chytne a zalíbí se jí!



 

Ale pes! Nebo spíše Psovyl psovitý, ten se zalíbil úplně všem. Holky si ho šly všechny pomazlit, pohladit ale je ve výšině, na kterou se mi nechtělo moc lézt, tak jsem spíš pomohla jen holkám a pak seskočily dolu. Fotky taky fotila Klaudinka, abych nahoru nemusela a docela se jí povedly.



 

V průběhu celé trasy narazíte také na různé nálezy jako například čedič, lapillovec, trachyt nebo právě zkamenělé dřevo, které holky zaujalo právě proto, že vypadá jako dřevo ale je to kámen nebo jak to s ním teda je?




Pomalu ale jistě jsme se přehoupli do druhé poloviny stezky strašidel, která budou více roztomilá a více ve stylu holčiček - však jsou taky kolikrát větší jak děti samotné.



Bakterius světelný nás bavil svými barvami a má zajímavý příběh, který si určitě musíte přečíst! Jsou to všechno pohádky samozřejmě, ale některé příběhy se mi moc líbily. Holky ví co a jak funguje ale stejně je strašidla bavila.



 

Teď už víceméně hekáme do kopce ale holky motivovalo na cestě hledat další a další strašidla a také si odpočítávaly, kolik jim ještě chybí do finálního počtu. Takže byly schopny, narozdíl ode mě, do kopce i běhat jen aby objevily další a další postavičky.



 

 


ZÁVĚREM

Je to moc hezký rodinný výlet, který je od nás kousek a navíc vůbec nevadí, že přijedete v pozdní odpoledne - teda pokud nechcete jít na občerstvení. Tam mají myslím pouze do 18 hodin. 2 kilometry utečou rychle, i když finální kopec dospěláci vyhekají, děti vyběhají. Cesta je plynulá, rozmezí mezi strašidly je někdy blíž někdy dál ale o to víc to v dětech vzbuzují zvědavost.

U altánu, který je kousek za Stromotlučem, pokud se dobře pamatuju, by to chtělo lepší značení, aby bylo zřejmé, kam by měla cesta pokračovat. Musíte jít pořád dolu, kam vás nohy povedou, i když si nejste úplně jistí - v tom případě je dobré mít vyfocenou mapku. A až později narazíte na šipku, podle které se vydáte na levou stranu.

Tato stezka plná strašidel má dokonce i vlastní turistickou vizitku, kterou si můžete nalepit do svých turistických deníčků, zápisníčků nebo do čehokoliv, co si tvoříte. 

A aby toho nebylo málo, můžete si vytisknout pracovní listy, které najdete ZDE. Za správně vyluštěnou tajenku dostanete následně v kavárně odměnu - pokud tedy stihnete kavárnu otevřenou.

Pokud se na stezku vydáte, určitě mi napište, jak se vám líbilo :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat