20. září 2023

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - Podzim 2023

Na podzimní číslo jsem se těšila strašně moc, protože podzim mám z celého roku nejraději a protože jsem si taky už v přípravě čísla všimla, že bude na titulní straně veverka a uvnitř veverčí tvoření. To je prostě moje. Veverka je moje nejoblíbenější zvíře, ani nedokážu říct proč ale odjakživa jsem se nad nimi rozplývala a fascinují mě.

Přečtete si dopis z divočiny, zjistíte kdo odlétá za teplem, jaká mají zvířata pobytové znamení, co se děje na podzim, jaký je podzim v křovinách, jak si můžete podzimní přírodu zamilovat, na sraz se podíváte za veverkou obecnou, o které se dozvíte veškeré informace a zajímavosti, přečtete si dějiny soužití holuba domácího s člověkem, vystřihnete si holuba hřivnáče, veverku obecnou i holuba domácího, vyvěsíte si na zeď plakáty veverky obecné a užovky podplamaté, založíte si další krásné pohlednice, nesmí chybět ani informace o péči o holuby v nouzi, rozdíly mezi holubem hřivnáčem a holubem doupňákem, představí se vám bez černý s několika recepty, nechybí ani bezobratlí na podzim a dokonce si vyrobíte inkoust z duběnek a budete hledat hálky.

Tak se na něj pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

Tentokrát vám dopis z divočiny píše stvoření, které je pokryto šupinami a nemá nohy. Je to totiž Žofka, užovka podplamatá. Teda, abych pravdu řekla, nikdy jsem o tomto druhu neslyšela, promiň Žofko ale o to víc se ráda něco naučím. Jako dospělá samice měří skoro metr, při lovu prohledává dno řeky a nakukuje i pod kameny, lidem připomíná zmiji. Tím, že vyplazuje jazyk, tak ochutnává vůně. Nemá uši ale slyší otřesy půdy. To a mnohem víc se dozvíte právě v jejím dopise.


 

POBYTOVÁ ZNAMENÍ

Jako rozcvičku si dáte pobytová znamení - zvířata totiž po sobě zanechávají spoustu stop, podle kterých poznáme jejich přítomnost a nejsou to vždy jen stopy. Na této straně máte za úkol spojit zvířata a pobytové znaky (žalud, roh, kůže atd.)


 

CO SE DĚJE NA PODZIM

Co si budeme povídat, každé roční období je krásné pozorovat, když se to zrovna vydaří. Samečci pokoutníků se vydávají hledat samičky, rozkladači začínají hodovat na spadaném listí, v lesích i na loukách rosto uryzce, houby roní mléko a netopýři se stěhují na zimoviště. My jich několik druhů mohli vidět nedávno při procházení jeskyň Moravského krasu. Buď tam mají okénka nebo si sami najdou nějakou skulinku.


 

PODZIM V KŘOVINÁCH

Krásná dvoustrana plná bublin, které jsou rozházené a potřebují přiřadit zpátky tam, kam patří. Keře předkládají pestrou nabídku plodů, aby se zvířata mohla připravit na zimu. Některé ptáky čeká cesta na zimoviště, savci se chystají na zimní spánek. Tolik toho zde můžete prozkoumat a pročíst.


 

ZAMILUJ SI PŘÍRODU NA PODZIM

Pozvěte své kamarády do lesního kina, vytvořte si podzimní tanečníky, zjistěte co ještě dalšího můžete dělat s listím - a že toho je. Listí je doslova studnice inspirace a nápadů a já se těším, až z něj začneme tvořit všecno možné i nemožné.


 

VEVERKA OBECNÁ

Láska moja! Poví vám, proč se jí žije lépe v parku než v lese, kde tráví většinu času, že skákání a šplhání je jejich přirozená činnost, ve které jsou velmi dobré, také se dozvíte že se nechystá k zimnímu spánku ale může schovaná v úkrytu vydržet i několik dní. Je samotářské zvíře, které se nepaktuje s ostatními veverkami a mláďata vychovává taky sama. Mimochodem, když už jsme u těch veverek, doporučuji moc sledovat na Facebooku záchrannou veverčí stanici - jsou tam i smutné příběhy ale převažují přenádherné fotky a happyendy.


 

Dozvíte se o dalších druzích veverech a také o tom, jak si staví svá obydlí a že někdy stačí i opuštěné hnízdo dravců nebo velké ptačí budky či stromové dutiny.


 

POZORUJEME VEVERKY

Pozorování veverek miluju, nejvíce jsem se do nich zamilovala před lety na Olšanských hřbitvech, kde jich bylo několik desítek a já byla fascinovaná jak blízko dokážou přijít. U násve městě se tolik neobjevují a to tu mají dokonce i lanovou stezku přes silnici, na které nikdo nikdy veverku neviděl hahaha. Dočtete se také co mají veverky rády, jaká mají pobytová znamení a můžete je zkusit i mapovat.


 

DĚJINY SOUŽITÍ HOLUBA DOMÁCÍHO S ČLOVĚKEM

Předci našich holubích společníků jsou holubi skalní, kteří žijí ve Středomoří a na Blízkém východě. Ty nejstarší zmínky o chovu holubů známe z Mezopotámie a jsou asi 5000 let staré. Ze starověkého Egypta se dokonce dochovaly i hieroglyfické symboly znázorňující chov holubů. Dříve byly holubníky hliněné a bydlely v nich stovky holubích párů.


 

VYSTŘIHOVÁNKY HOLUBŮ A VEVERKY

Holuby si vytřihnete a sestavíte celé ale s veverkou si můžete vyhrát mnohem víc a to tak, že ji vytvoříte ocas někde venku z toho, co vás napadne - může to být obilí, tráva, seno, cokoliv a můžete tak vytvořit celý obraz s namalovaným pozadím.




 

KRÁSNÁ VÁRKA POHLEDNIC

Jak jste pokročili s pohlednicemi? Posíláte je? Ukládáte si je do alb? Lepíte si je do sešitu? Já je ještě stále schovávám v každém čísle ale ráda bych z nich vytvořila album, až se mi do ruky dostane nějaké krásné, přírodní, lesní nebo tak něco. Jsou to přenádherné pohlednice plné informací nejen o zvířatech ale také o rostlinách či bylinách.


 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Tak tady, tady se mé milé děti veverka zabavuje Ta je moje a hned ji začnu hledat rámeček, hahaha! No víme, že to dopadne tak, že zůstane ještě nějakou dobu schovaná v časopisu, aby se mi nezničila a aby se s ní něco nestalo. To je tak krásná fotka s podzimním nádechem, který miluju a doufám, že bude letošní podzim právě takový. Užovka mě takto z detailního pohledu lehce děsí ale i to k tomu patří.


 

JAK SE PEČUJE O HOLUBY V NOUZI

Holub domácí se v poslední době stal bezdomovcem. Lidé ho totiž přestali potřebovat a tak je nucen žít na okraji společnosti. Vznikl spolek Holubi v nouzi a na této dvoustraně si o něm přečtete víc - jak vznikla, co k tomu její zakladatelku vedlo, co dělat když venku najdeme zraněného holuba, jak jim pomoct, čím je krmit nebo naopak nekrmit, jak je to doopravdy s přenosem nemocí apod.


 

HOLUB HŘIVNÁČ A HOLUB DOUPŇÁK

Holub hřivnáč a holub doupňák, jaký je mezi nimi rozdíl a čím vším se liší? Tohle porovnání mě samotnou velmi baví. Člověk se s holuby setkává pomalu denně, především ve městě, a najednou zjišťuje, že je víc druhů. Holubi mimochodem tvoří páry na celý život, samice snáší dvě bílá vejce, mláďata krmí první dny výměšky z volete a pít umí sáním rovnou ze zobáku.


 

BEZ ČERNÝ

Miluju bezinkovou šťávu, bezinkové aroma, bezinkovou chuť .. především v létě ale je skvělý i za tepla jako čaj nebo šťáva zalitá horkou vodou. Dozvíte se kdy rozkvétá, kdy dozrávají bezinky, jak vypadají jedovaté plodiny, které jsou bezu velmi podobné a také se dočtete několik receptů, které můžete využít.


 

BEZOBRATLÍ NA PODZIM

S přicházejícím podzimem se nejen ochlazuje, ale také se zkracují dny. Blíží se chladné zimní období a podzim proto velká část živočichů využívá k tomu, aby se dobře připravila na příchod zimy. Jak je to s osamělými královnami? Kdo se hrne společně do bezpečí? Jakým způsobem šnečci zavírají dveře do své ulity? To a ještě více se dočtete na této velmi zajímavé dvoustraně.


 

PODIVNÁ OBYDLÍ

Podivné útvary, která nacházíme na různých místech jako jsou listy, plody nebo květy, to jsou hálky - jsou to úkryty pro hmyz a jejich larvy a že jich teda je. Na této dvoustraně se je naučíte rozeznat a také se dozvíte, komu patří. Zároveň si vše můžete zapsat kdy a kde jste je zahlédli, tak nezapomeňte na procházkách nebo cestách do školy/ze školy hledat.


 

VYROBTE SI INKOUST Z DUBĚNEK

Z duběnek si můžete vyrobit inkoust, ten je vyrobený z duběnek a větviček dubu. Duběnky je potřeba sbírat až na konci zimy, kdy už jsou nájemníci pryč venku. 


 

HLEDÁME HÁLKY

Aby těch hálek nebylo vypozorováno málo, ještě vás čeká celý list na hledání, kam si zapíšete úplně všechno, co potřebujete a na konci listu si nakreslíte část rostliny s hálkou.


 

DIVOKÁ DVOJKA

Už sedmý díl Divoké dvojky, který se tentokrát nazývá Divoké husy. Děti byly poproseny, aby nasbíraly kukuřiční palice, které ale nebudou nasbírány jen tak. Co se jim připlete do cesty tentokrát? Nebo teda spíš kdo?



 

ZÁVĚREM

Wooow! To bylo parádní číslo! Nejen kvůli té veverce, ale také kvůli holubům, ke kterým má každý z nás asi jiný vztah a vtšinou je známe tak, že je děti plaší. Tohle číslo jsme četli s naprostým nadšením a ano, i já po večerech jsem si ho pročítala detailněji. Přečetla jsem úplně každý řádek doslova, to se mi snad ještě s žádným číslem nestalo, abych přečetla opravdu úplně každé písmenko, ale tohle .. tohle je skvělý a klobouk dolu!

Jedná se o čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Jeho roční předplatné (4 čísla) stojí 400 Kč a objednávat můžete přes email obchod@ahojdivocino.cz.

Tak na co čekáte? Koukejte ho objednat! :-D

 

Žádné komentáře:

Okomentovat