12. září 2024

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - září/říjen 2024

Podzimní strašidelné číslo časopisu Tečka! nedávno dorazilo do našich schránek a jelikož jsem milovník podzimu a společně s holkama jsme maniačky na Halloween, tohle číslo si pořádně užijeme - ještě jsme se nepustily do luštění, ale už vám ho představíme .. ať si ho můžete pořídit co nejdříve.

Čeká vás strašidelná zavařovačka, strašení Oty a Viky, luštění, hledačka, šifrovačka, labyrinty, kouzlo lesa, svět hub, popletený Halloween, strašidelné tvoření, Dubánčí pexeso, pavoučí Všetečka, pokus s vodními pavouky, seznámení s jezevcem, bezpečnost s Besipem, osada Babálov, únik z domu hrůzy a ještě více.

Tak se na něj pojďme podívat detailněji :-).

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. PODZIMNÍ VÝZDOBA

Viky s Otou se pustili do podzimní výzdoby a zavařovací sklenice proměnili v dýni a domek pro pavouky. Jednu připravili i pro vás. Co s ní vymyslíte? Frankieho? Sklenici duchů? Mumii? Určitě vás napadne něco originálního a výsledek můžete následně zaslat do redakce.

 

 

2. OTA A VIKY JAK CHTĚLI STRAŠIT

V malovaném čtení si tentokrát přečteme příběh o tom, jak chtěli Ota s Viky strašit. No, co vám budu povídat ale převlečení za banány a v puse umělé upíří nohy, to zní naprosto fantasticky! Sofinka čte především velká písmena, ale snaží se víc i ta menší. Shodly jsme se s kamarádkou, jak jim to ještě nedochází, že už si všechno můžou přečíst sami, školkáčci naši. A malované čtení je parádní motivací!


 

3. HLEDAČKA

Upršená hledačka plná deště a podzimního listí, skrývající v sobě předměty na první pohled téměř neviditelné. No a vrcholem celého hledání je najít žábu. Holky se mi u toho už docela hádají, takže vždycky řeknu, aby hledaly očima a jakmile tu věc najdou, odpočítám a ukážou. No, asi jsme už ve fázi, kdy s časopisem budeme pracovat spíš jednotlivě. Klaudinka už z Tečky vyrostla, ale některé úkoly vyluští ráda a Olivka se do ní naopak hrozně hrne, takže bojuje se Sofinkou :-D.


 

4. ŠIFROVAČKY

Netopýří šifrovačka se čtyřmi různými šiframi a tohle je zrovna luštění, po kterém Klaudi sáhne. Na Olivku je ještě těžké, Sofi se šifrovat ještě úplně nechce ale Klaudinku to baví. Já sama měla šfrování ráda od mala a bavilo mě moc i na táborech. Jen tak dál Tečko! šifty jsou bájo :-).


 

5. KDOPAK TU BYDLÍ?

Labyrinty na téma kdopak tu bydlí? Začátek labyrintu je v obrázku, který je třeba vymalovat podle čísel a barvy čísel máte v legendě pod nadpisem. Jakmile zjistíte, o které zvíře se jedná, pokračujete labyrintem podzemních chodbiček až k brýlím, které nutně naše (zatím tajné) zvíře potřebuje a zároveň přijdete na číslo počtu žížal schovávajících se v hlíně. Parádní a zase trochu jiný labyrint!


 

6. KOUZLO LESA

Ano, každý les je tajemný a trochu jiný. Některý strašidelný, jiný láká k lesním hrám, další je jako z pohádky plné víl a každý má své kouzlo. V této kapitole si kouzlo lesa rozebereme o něco víc. Je čističkou lesa, hlídačem vody i továrnou na kyslík. Zjistíte, proč má list bouli, kdo naplival na stébla a čí je to tunýlek. Jakmile si jednotlivé body pročtete, můžete je prozkoumat na nejbližším výletě do přírody.


 

7. POPLETENÝ HALLOWEEN

Při halloweenském průvodu bývá zmatek (a taky probíhají vraždy, bububu, ale to odbočujeme k mému oblíbenému filmu Halloween .. hahaha!) a na této dvoustraně se pomíchalo co kdo říká. Čarodejnice asi neříká, že si připadá nějaká dutá .. no, i když já jí rozumím :-D. Tak komu asi může vrzat lopatka? A kdo komu šlape na nohu?


 

8. BU BU BU TVOŘENÍ

Co by to bylo za Halloween, kdybychom si nevyrobily nějaké strašidelné dekorace na vyzdobení dětského pokoje nebo třeba obýváku. Co si budeme povídat, ruliček od toaletního papíru se hromadí mnoho ale naštěstí existuje tolik možností, co z nich vyrobit. Třeba zrovna takové strašidelné oči nebo netopýra. Ale na další straně najdete tip ještě na stínohru nebo strašidelnou kytku.


 

9. DUBÁNCI MAJÍ RÁDI LEGRACI

Dubáni nám v tomto čísle přinášejí báječné dubánčí pexeso a nezapomeňte, že si můžete zakoupit také jejch kalendáře a knížky - recenze na knížky najdete taky na blogu. Pexeso je plné vtipných obrázků, které vás určitě pobaví a zasmějete se u nich.


 

10. PROČ PLETOU PAVOUCI SÍTĚ?

Pavučiny, někdy jsou krásné a někdy nenáviděné, když se nám objeví doma nebo když jimi nechtěně projdeme v přírodě a doslova nás přepadnou. Proč je ale pavouci pletou? Že snad proto, aby se měli v čem houpat? Aby měli v čem nosit nákupy? Čeká vás zajímavé povídání a zkuste mrknout v přírodě, jestli celý ten proces neuvidíte na vlastní oči.


 

11. VODNÍ PAVOUČCI

Věděli jste, že někteří pavouci umí chodit po vodě a dokonce se i potápět? Vyzkoušejte si pokud, ve kterém budete mít pavoučků doslova plný talíř. Stačí vám jen stíratelné fixy (klidně i barevné), lžička a nádobka s vodou. Postup je jednoduchý, už jsme ho zkoušeli s jinými obrázky ale tohle je parádně strašidelně a halloweenské.


 

12. JEZEVEC MISTR STAVITEL A MILOVNÍK ŽÍŽAL

Jezevec patří mezi naše největší šelmy, ale spatřit jej není úplně tak snadné. Buď si lebedí v podzemí, nebo se vyhřívá na sluníčku na skrytých místech. Žije si se svou rodinkou pod zemí a jeho domov tvoří klikaté chodby, které mohou být dlouhé až 100 metrů. Dočtete se mimojiné k čemu slouží jednotlivé komůrky, které si tam vytváří. Jezevec je velmi čistotný ale jeho doupě je tak rozsáhlé, že mu tam občas vleze někdo cizí, aniž by si toho sám všimnul.


 

13. BEZPEČNĚ S BESIPEM

S Besipem se tentokrát vydáte správnou cestou do školy a procvičíte si několik dopravních značek. To jsou věci, které můžete procvičovat denně na cestě do školy, ze školy, autem, na procházce apod. Pak se je aspoň dítě nebude muset drtit do autoškoly hahaha!


 

14. PRAVIDLA LESNÍ VÝPRAVY

Věděli byste jak se chovat v lese v případě když sejdete z cesty? Jak se do lesa obléknout? Co dělat, když se ztratíte? Když správně odpovíte na otázky, vyjde vám tajenka. A na konci strany je připravený ještě tip, co dělat, když se ztratíte bez telefonu.


 

15. OSADA BABÁLOV

Další část, ke které se Klaudinka ráda vrací, protože jí zajímá, jak to celé pokračuje. Pro připomenutí si vždycky přečte poslední díl znovu a naváže. Tento díl má název Kráva. Kráva se jim totiž dostala nahoru na chalupu a má křídla! Jak ji dostanou dolu? Tenhle komix Klaudi baví a směje se u něj. A já jsem sama zvědavá, co se jim tam ještě všechno stane.


 

16. ÚNIK Z DOMU HRŮZY

Do Vylekané Lhoty (to je skvělej název :-D) přijela na posvícení pouť. Letos ovšem s novou atrakcí - domem hrůzy. Klotylda má strašdelné věci ráda a tak si řekla, že dům vyzkouší. Nasedla do vagonku a rozjela se mezi duchy, kostlivce a upíry. Ale to nebylo to pravé strašení! Bezhlavému rytíři upadl meč rovnou na koleje, vagonek vykolejil a Klotylda je teď ztracená. Nikdo jí neslyší, protože je všude rámus všech atrakcí. Pomůžete jí dostat se ven?


 

17. TEČKA NA KONEC

Borec na konec v podobě posledního luštění v závěru časopisu, které je většinou těžší tak se snažím rozdělit úkoly mezi Sofi a Klaudinku. Moc se mi líbí, že to je několik drobných úkolů na straně a jsou většinou na procvičení češtiny ale patří tam i hlavolam.



ZÁVĚREM

Parádní halloweenské podzimní číslo, které nás zaujalo už od prvního prolistování a bude nás rozhodně provázet celým podzimem. Zkoušeli jsme už několik dalších časopisů pro starší ale Tečka! je prostě Tečka! a ta nás baví ze všech nejvíce.

V trafice stojí Tečka! 59,90Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat