17. září 2024

ZA VÝLEM: Kuličková dráha Cheb

Kuličkovou dráhu jsem měla v merku už nějakou dobu, ale i když máme Cheb dvacet minut cesty, dřív jsme se tam nedostali .. a to o ní víme už pár let určitě. Kuličková dráha se nachází na kraji areálu Krajinka ze zadní strany (pro někoho začátek pro někoho konec areálu). 

Dali jsme si do navigace "kuličková dráha cheb" a parkovali jsme hned kousek od dráhy naproti lékárně či lékařskému domu nebo co to bylo, ale hned doslova přes silnici. Stačilo tedy přejít silnici a z kopečku dolu po schodech.

Od první návštěvy jsme tam byli už několikrát, tak vám tento parádní tip na výlet konečně sepíšu podrobněji do článku. Pojďte na něj tedy mrknout :-).



 

SKVĚLÝ PROJEKT KULIČKOVÉ DRÁHY

Geniální projekt na skvělém místě, který zabaví malé i velké děti na hodiny a především láká děti i z okolních měst a vesnic. Jak je psáno, neplatí se vstupné a stačí vám pytlík kuliček - pokud si je nechcete plést s dalšími dětmi, zkuste si sehnat nějakou originálně barevnou a nejlépe velkou kuličku o průměru třeba 2cm, která bude lépe vidět a na dráze se chová i trochu jinak.


 

DETAILY KULIČKOVÉ DRÁHY

Kuličková dráha je rozdělena na několik různorodých samostatných drah, kdy každá z nich má jiný tvar i náročnost pro kuličky. Nejlepší je pustit kuliček několik a pozorovat, jak se chovají, která se kudy vydá a která z nich bude nejrychlejší. Kuličková dráha na sobě má ještě prvky pro děti, které prolézají, sedají si ne, stoupají a pozorují, jak kuličky utíkají svou cestou.


 

Nejdřív dráha, kde se kuličky rozdělí do dvou směrů (anebo taky ne) a pak dráha cikcak. Občas kuličky rychlostí vyskočí, ale díky chytře vymyšlené velké zarážce se většinou zastaví pod drahou - málokdy vyskočí až za dráhu.


 

Tato dráha je takovým pinballem, tady kuličky opravdu hopsají jako kukuřice na pánvi. Musíte být víc ve střehu, kdyby se rozhodly utéct mimo dráhu, ale o to větší je to zábava a sranda.


 

Dráha do kříže, kdy se jedna proplétá s druhou a vy sledujete kudy kulička vyběhne. Jste tým modré dráhy nebo červené dráhy? Uspořádejte závody! 


 

Holky ale ze všeho nejvíce baví had. U něj tráví většinu času, protože má několik tunelů, dole velký jazyk a i když se usmívá, ne vždy kuličku vyplivne. To je většinou způsobeno nánosem v tunelu, který s evětšinou vyřeší nějakým klacíkem. Všude jsou stromy a křoví.


 

Pod kuličkovou dráhou najdete ještě několik dalších důlků pro kuličky.

 


A taky ještě jeden větší důlek, třeba na další způsoby kuličkohraní.


 

Ďolíky jsou i na ploše mimo kuličkovou dráhu, nejspíš pro starší děti a klasické hraní kuliček. Kolem je několik laviček i prostor na rozložení deky, takže dráha pokryje opravdu dost dětí včetně rodičů.


 

HRAJEME SI CELÝ DEN

Kuličková dráha dokáže zabavit děti na hodiny a klidě i celý den. Kolikrát se jdeme mrknout dál na hřiště, protože hned kousek za kuličkovou dráhou je obří klouzačka a hřiště s trampolínama a ještě dál z docela náročného kopce je Říční terasa, kde jsou vodní prvky. Vždy se ale holky chtějí vrátit na kuličkovou dráhu a díky tomu, že parkujeme vždy kousek nad ní, tak u ní začínáme i končíme.

Povrch je protiskluzový ale stejně se tam dá v rychlosti špatně spadnout a sedřít si kolena, takže mít po ruce raději náplasti, vodu a být opatrný. Nespoléhat na protiskluz, protože honba za rychlou kuličkou předčí všechno.

Líbí se mi, že se zabaví školkové dítko i starší děti na základních školách. Naběhají se, vyblbnou se, vymyslí různé hry, závody, rekordy apod. a užijí si den venku. Stačí opravdu málo, jen pár kuliček.







NEZAPOMEŇTE NA KULIČKY Z CHEBU

Pokud nejste zrovna místní, nezapomeňte se stavit v INFOCENTRU kde si můžete za cenu 79Kč koupit takový krásný pytlíček plný kuliček. Pytlíčky prodávají v několika různých barvách - modrý, žlutý a růžový pokud se dobře pamatuju.


 

My máme všehochuť barev, které díky vzduchovým bublinám vypadají, jako kdyby v nich byly třpytky. Jiný pytlíček měl čistě modré kuličky, další měl zase úplně jiné barvy. Takže jedinečnost zaručena a přijde mi to i jako hezká památka.

 


ZÁVĚREM

Je to přesně ten typ výletu, který nás neomrzí a na který se rádi pravidelně vracíme. Byli jsme tam už několikrát a stejně tam holky chtějí zase. 

Co se týče kuliček, našla jsem doma veliké skleněnky o průměru zhruba 2cm a ty jsou ideální. Zkuste po nich někde mrknout, nejlépe barevné - žluté, oranžové, červené. Aby se dobře hledaly i v trávě, kde zelenou nebo modrou najdete hůř.

Kromě Říční terasy nebo pak pod hradbami není poblíž žádné občerstvení ani toalety, takže určitě sebou pití a svačinu, než případně popojdete dál. A kopu teda za to, aby byla taková kuličková dráha v každém městě!

Žádné komentáře:

Okomentovat