10. září 2024

LUŠTÍME: Časopis Puntík - září 2024

Hola, hola, hola .. nejen škola volá ale volá taky záříjový časopis Puntík, který je zaměřený na babí léto, lukostřelbu a celkově indiánské téma.

Pomůžete Puntíkovi najít 8 berušek, prozkoumáte září všemi smysly, zasmějete se s Brunem a Berdou, rozdělíte létající a lezoucí tvorečky, pomůžete opičce Maki s pátráním, pohrajete si s obrázky, vybarvíte indiánskou čelenku, rozfoukáte táborák, trefíte se do černého, najdete všechny nesmysly, vyrobíte indiánského oblékacího Žárovku, vytvoříte si indiánskou čelenku, teepee a čeká vás toho ještě o kus více.

Tak se na to skvělé záříjové číslo pojďme podívat blíže :-).

 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. NAJDĚTE OSM BERUŠEK

Uvítací úkol je vždycky parádní zahřívačka, která holky vždycky bavila. Tentokrát se pokusíte najít celkem osm berušek, které se schovávají v trávě. Jakmile nějakou najdete, vybarvíte ji červeně. Je to trochu titěrné vybarvování, tak se děti musí více soustředit a snažit se nepřetahovat.

 

 

2. ZÁŘÍ VŠEMI SMYSLY

Každý měsíc i roční období se dá prožívat detailně všemi smysly.Dotekem, vůní, poslechem, pozorováním i ochutnáváním. V září to jsou hlavně šťavnatá jablíčka nebo hrušky, které můžete ochutnávat. Opékání buřtů nebo jiných dobrot je stále taky na místě. Pozorování hmyzáčků, pavučinek, motýlů apod. Myslete na ty drobnosti, radosti a prožívejte je všemi smysly s vašimi dětmi. 


 

3. BRUNO A BERDA

Bruno a Berda se setkali s tajemnými hlásky v pavučinkách, které prolétly kolem nich. Kdo to mohl být? Kdo to na ně mluvil? No přece palchetnatky, maličcí pavoučci, kteří se přemisťují takovým jedinečným způsobem. Kterým? To se dozvíte v komixu :-)). Bruno a Berda holky nebaví vždy, ale poslední dobou se teda u nich smějeme a chichotáme všichni!


 

4. KDO MÁVÁ KŘIDÉLKY

Moc hezká aktivita na rozdělení hmyzáčků, kteří létají a kteří jenom lezou. Tohle už Olivka dávno zná, ale pro dvouleťáky je to naprosto trefné - stejně tak na téma dopravních prostředků třeba. Zábavná forma učení se toho, že někdo má křídla, někdo křídla i nožičky a někdo má jen jednu velkou slizkou nohu hahaha :-D.


 

5. OPIČKA MAKI PÁTRÁ

Co se stalo opičce Maki tentokrát? Při procházce lesem si chtěla otrhat ostružiny, ale neměla do čeho. A tak si doběhla pro misku, aby mohla udělat marmeládu. Jenže když se vrátila, ostružiny jí někdo stihl otrhat. Ale kdo by to stihl takhle rychle? Pomůžete ji zjistit, jestli to byl medvěd, žluva nebo dokonce Honzík? A povede se Maki nakonec uvařit marmeládu?


 

6. HRAJEME SI S OBRÁZKY

Podzimní obrázky, které se spojují nejen s jejich stíny, ale také se správnou barvou. Můžete vystřihnout a kolíčkovat, tím si děti budou procvičovat prstíky a jemnou motoriku. Kolíčkovací aktivity jsou vždycky bájo a poslují prstíky, které se tím připravují na psaní v budoucnu.


 

7. MÁJA A PIP

Mája a Pip jsou mojí slabostí. Holkám se líbí jak kdy, ale mně sedli moc a mohla by vzniknout i nějaká knížka .. co? Puntíku? Čteš to? Halooo! :-D Tentokrát si hrají na indiány a chystají se rozdělat oheň, ale nemají co opékat.


 

Nejdříve Máje pořádně vybarvíte čelenku, na které spočítáte péra a na následující straně si přečtete malovanou básničku, vymyslíte indiánské zaklínadlo a rozfoukáte oheň, aby bylo na čem opékat dobroty, které máte rádi.


 

8. TREFA DO ČERNÉHO

S Lízou a Pupíkem vyrazíte střílet lukem ale Pupík se nemůže naučit trefit do terče. Vybarvěte terč správnými barvami a pomozte Pupíkovi trefit se do čerého puntíku uprostřed. Nezapomeňte ještě škrtnou šíp, který letí úplně mimo. U nás holky střílí ledatak prakem, ale mířit je těžký taky.


 

9. TO JE ALE ZMATEK

Dvoustrana plná nesmyslů, jupííí! Indiánských nesmyslů musim samozřejmě dodat. Ale Vinettou tam asi nikde neni, nebo? No každopádně taková jízda na banánech musí být pořádný odvaz! Najděte všechny nesmysly a nezapomeňte najít taky housle, podkovu a dva stejné koníky. Nesmysly jsou bájo! U nich trávíme asi nejvíc času z celého časopisu.


 

10. INDIÁNSKÁ STEZKA

Indiánská stezka v podobě cesty za trojúhelníky. Na první pohled parádní zmatek ale když se zadíváte, správná cesta se vám doslova rýsuje před očima. Nenechte se zmást barvami ani tvary a úspěšně zaveďte Pupíka do cíle - do teepeečka.


 

11. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumním Žárovka má u postele lapač snů, který je potřeba obtáhnout pastelkami, aby se Žárovkovi i Edisonovi dobře spalo a zahnaly se noční můry. Nezapomeňte prosvítit obrázek a uvidíte takovou docela proměnu :-).


 

12. OBLÉKAČKA S ŽÁROVKOU

Oblékačka je tak vděčnou aktivitou i hračkou. Ta baví předškolkové děti, školkové děti i školáky. To je tak nesmrtelná činnost, že na ní sama ráda vzpomínám. Přesně vím, které panenky jsem měla a dokonce bych dokázala říct, když se zamyslím, jak se jmenovaly. Tentokrát si oblékačku uděláte z průzkumníka Žárovky a všimněte si, že je připravený obleček i pro Edisona.


 

13. INDIÁNSKÁ ČELENKA

Samozřejmě se myslí i na vás, čtenáře časopisu Puntík. Taky si vytvoříte parádní indiánskou čelenku - ta je opravdu překrásná, co říkáte? Dokonce je tak jednoduchého tvaru, že by si ji mohly starší děti dokázat vytsřhnout samy. A hurááá za dobrodružstvím!


 

14. PUNTÍKOVY NÁPADY

Indiánské nápady samotného Puntíka. Ten si pro vás připravil výrobu celého indiánského kmene - můžete použít trávu, píska, barevné papíry, fixy, květiny, bylinky a mnoho dalšího. Na indiánském kmeni se vyřádíte úplně všichni včetně sourozenců a věřím, že děti zabavíte na hodiny. Mohou si vymyslet svá indiánská jména a na následující straně vyrobí ještě obydlí.


 

15. TVOŘÍ CELÁ RODINA

Každý správný indián potřebuje vlastní týpíčko že? Několik takových pro svůj kmen můžete vyrobit podle návodu z Puntíka. Stačí pak využít svíčku na baterky a atmoška babího léta je jak vyšitá. Stačí vám k němu jen fixy ale pokud jste kreativnější, využijete i rostliny, listy nebo pírka.


 

16. BEZPEČNĚ DO ŠKOLKY

Stránky od Besipu se mi moc líbí a v časopise pro děti je moc vítám. Tentokrát se zaměříme na téma bezpečné cesty do školky. Nasměrujete Lucinku s maminkou správnou cestou a vyberete tu nejbezpečnější cestu. Víte také jak se správné rozhlédnout? A v neposlední řadě zkusíte pojmenovat značky na konci stránky. Denně se s takovými setkáváte.


 

17. LUŠTĚNÍ PRO VĚTŠÍ DĚTI

Luštění pro větší děti děllím mezi holky dle toho, jaké zrovna v časopisu objevíme. Tohle třeba zvládne už Olivka. Jsou jí 4,5 ale snaží se holky dohnat pořádnou rychlostí teda. Níž jsou pro změnu slabiky, které Olivka ještě "nečte" a to jsem zadala pro změnu Sofince. V luštění pro větší děti se tedy využijí i starší sourozenci - prvňáci, druháci.

 

 

ZÁVĚREM

Záříjové číslo časopisu Puntík jsme s holkama tvoříme postupně. Pořád nám chodí dva časopisy a ani nemrknu, jeden obsadí malej Oliver a to se už teď nemůžu dočkat. Puntík začal, když Klaudince bylo 3,5 a ostatní děti už s ním doslova vyrostly. To je neuvěřitelné! Zkoušeli jsme i jiné druhy časopisů ale ve finále zůstáváme hlavně u Puntíka a Tečky.

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! Také je za výhodnější cenu. A o zábavu máte postaráno!

Přejeme pohodové luštění :-).

 

Cena: 59,90Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat