18. září 2024

ZA VÝLETEM: Bismarckova rozhledna u Chebu

Výlety, výlety, výlety .. to je od loňského roku náš velký koníček a užíváme si především poznávání našeho okolí a to jak ve všední dny, tak i o víkendech. Cheb máme přibližně dvacet minut a je tam toho tolik k vidění. Našim cílem jsou především naučné stezky, vyhlídky a rozhledny, proto jsme se vydali na Bismarckovu rozhlednu u Chebu. 

Rozhledna se nachází kousek od Chebu na Zelené hoře. Navigace vás navede na parkoviště, které se nachází u zříceniny kostela sv. Anny, kde je také památník (google to nazývá spíš hřbitovem). Od parkoviště je to už pohodlný kilometr k rozhledně, u které je velké a troufám si říct i vymazlené ohniště na opékání buřtů.

Pojďte se inspirovat příjemným a pohodovým výletem :-).

 


 

PARKOVÁNÍ A SMĚR CESTY

Zaparkovali jsme tedy dle navigace na malém plácku využívaném jako parkoviště a hned naproti nám stál velký kříž kolem kterého jsou zachovalé náhrobky ze zaniklého místního hřbitova. Vzniklo tak pietní místo.


 

CESTA JE CÍL A HLAVNĚ ZÁBAVA

Od parkoviště ke zřícenině nás čekal pohodový kiláček po rovince a částečně i v lese, kde se teda holky dost zasekly, až jsem je musela popohnat, abychom na rozhlednu vůbec došli. Olivka je namalovaná, protože byla zrovna za myšku :-D.


 

V lese se totiž holky rozprchly každá na jinou stranu a my jen stáli a čekali, až odněkud zase vylezou - Sofinka sbírala šišky, Olivka hledala houby a Klaudinka zkoumala, co jí pod ruku přišlo.




 

Byla tam totiž takhle zajímavá propadlina, která holky zaujala a cestou zpátky tam strávily většinu volnýho času, než jsme se museli vydat zase domu.



 

AHOJ ROZHLEDNO!

Bismarckova rozhledna na Zelené hoře je jednou ze tří rozhleden/věží, které se stavěly na počest Otty von Bismarcka - německého kancléře a sjednotitele Německa. Je vysoká 18 metrů, má 71 schodů a je potřeba se řídit otevírací dobou, kterou ještě níže rozepíšu.


 

Výhled je i z tak "nízké" rozhledny báječný a navíc nám se na kamenné rozhledny leze nejlépe - nevidíte pod sebe ani kolem sebe. Takové tedy máme ze všeho nejraději!



Kolem rozhledny je mnoho naučných a zábavných prvků a také velké ohniště. Můžete tam tedy strávit doslova celé odpoledne a ještě si něco dobrého opéct na ohni.


 

Kuličkolam má v sobě pokaždý jiný obrázek, je v něm taky několik kuliček a ty se snažíte dokutálet do svých cílů. Každý je jiný i rozmístěním kuliček, takže Je skvělé, že jsou tři a holky si každá stoupla k jednomu - nedošlo k žádné hádce! Wooow!


 

Dalším prvkem je tam doskoková dráha, kde s rozeběhem skočíte a zjistíte, kterému zvířeti jste svým skokem nejblíže. Dráha je sice znečištěna ale názvy zvířat se přečíst dají a děti se vyblbnou. Naše holky tyhle doskokové dráhy mají rády a je docela vtipné pozorovat, jakými prazvláštními skoky dokážou doskočit až na samotný konec :-D.


 

Následuje několik naučných panelů na téma sucho a kůrovec, o mravencích, strom jako dům, dřeviny ale nechybí ani hry typu tripexeso nebo piškvorky. Holky se vždy rozeběhnou buď solo nebo ve dvojici a chvíli o nich nevim - tuplem, když už většina z nich umí číst a zaseknou se na čtení .. hahaha!







 

Ohniště je vymyšleno báječně musim říct! Velké posezení pro početé skupiny a ohniště s vysokým okrajem, které prvním dojmem působí i bezpečněji (v praxi neznáme) .. kolem ještě rozložit několik dek a noste na stůl! S takovým typem ohniště jsme se setkali poprvé a moc se nám zamlouvá.


 

Piknikových stolů je hned několik k tomu lavičky kolem ohniště. Překvapilo mě tolik místa na sezení, protože to většina rozhleden nemá. Kolikrát potkáte jednu lavičku a jste rádi. Tohle je naprostý luxus a ta tráva svádí k pořádnému pikniku.



Co se týče otevírací doby, tak v období dubna až září má otevřeno od 9 do 18h a v období října až listopadu má otevřeno od 9 do 17 hodin. V dalších měsících je zavřeno. Ne vždy mají rozhledny otevírací dobu. My chodíme většinou na volně přístupné celoročně, tak si to raději pohlídejte.


 

Mrňousovi se tam taky moc líbilo. Ještě, že sebou všude taháme látkové pleny, na které ho můžeme položit, aby se taky kochal okolím a krásami přírody. Nejvíc se mu líbili sedmikrásky, které jsme před ním museli zachraňovat :-D.


 

Tomáš vždy nadšeně čte informační tabule ale já se přiznám, že to jen tak prolítnu, vyfotim a většinou čtu informace doma z fotek, protože mě to nebaví číst kompletně celé na místě. Ale Tomáš to vždycky celé přečte a ještě nám to převypráví.


 

Historie rozhleden jsou ale mnohdy fascinující. Zvlášť pokud se týká některých důležitých historických událostí. Bicmarckova rozhledna byla například jednu dobu v prostoru zakázaného pohraničního pásma a dále byla využívána jako pozorovatelna.


 

ZŘÍCENINA NAPROTI PARKOVIŠTI

Kostel vznikl přestavbou kaple a byl zničem v době vysídlení obce roku 1967. Z vysídlené oblasti se stalo vojenské cvičiště a po skončení války se z celé oblasti stalo hraniční pásmo. Obec oficiálně zanikla a kostel chátral až byl zbořen a zůstaly jen zbytky obvodového zdiva.





 

ZÁVĚREM

Krásná a velmi dobře přístupná rozhledna, ke které dojdete zhruba po kilometru od parkoviště, kde můžete nasát informace o hřbitovu i zřícenině kostela svaté Anny. Cestou les, který vtáhne do průzkumu každé dítko i dospělého. Při troše štěstí najdete i houby. U zříceniny několik piknikových stolů, mnoho naučných i herních prvků a parádní prostorné ohniště. Se zříceninou spojené historické události, které využijete se staršími dětmi. Za nás parádní nenáročný výlet plný zábavy a informací.


Žádné komentáře:

Okomentovat