3. března 2021

HRAJEME SI: Virus - Uzdravte tělo

Už jsem se několikrát zmínila, že jsme se v poslední době zaměřili na karetní hry. Kromě karetní hry UNO, kterou jsme jednu dobu hráli ve velkém bych nevěřila, že dokážou být tak zábavné .. že je vytáhneme dokonce i raději, než klasickou deskovku. Takže karetky nepodceňovat, je to škoda.

Karetní hra Virus se ke mně dostala díky spolupráci s 4kids.cz. Abych pravdu řekla, tak sama od sebe bych si ji nevybrala. Já jsem ten typ člověka, který jde po vzhledu především a musí se mi hra opravdu líbit, abych ji vyzkoušela. Tyto hra není graficky nijak úchvatná, ale když jsem zjistila, že ji jednu dobu známá hrála s dětmi na táboře (ještě v době, kdy se u nás neprodávala) a byli nadšení, tak jsem se rozhodla to zkusit a nesoudit hru podle obalu.

Pravidla hned pochopíte, jsou opravdu jednoduchá a hra je tak rychlá a chytlavá, že si ji rádi zahrajete několikrát za sebou. Tak nás i přes ten vzhled, který nám úplně nesednul, chytla. Tak se na n pojďme podívat detailněji.




BALENÍ HRY

Balení karetní hry Virus je rozděleno kartonem s přepážkou, ve kterém jsou karty rozděleny tak, aby si v krabičce nedělaly, co je jim zlíbí.


 

OBSAH HRY

Hra obsahuje celkem 68 karet a návod ve čtyřech různých jazycích a to včetně češtiny - hurááá, po delší době karetka s českým návodem hahaha.



NÁVOD

Návod je opravdu přehledný. Hned víte jakým způsobem hrát a jaké funkce mají konkrétní karty a také přehledně vidíte i jakým způsobem hrát. Jen je docela nepraktický kvůli svému formátu.



PŘEHLED KARET

Přehled karet je podobným způsobem i v návodu. V první řadě jsou orgány, druhá řada jsou bacily všeho druhu, třetí řada jsou léky všeho druhu a poslední řada jsou zákeřná ošetření aneb škodící karty.


 

KARTY ORGÁNŮ

Mezi orgány patří celé tělo, žaludek (manžel říká paprika :-D), kost, srdce a mozek.

 



KARTY VIRŮ

U virů se mi líbí, že opravdu napodobují viry, které napadají konkrétné orgán a to včetně celého lidského těla.

 


KARTY LÉKŮ

I léky jsou různorodé. Od celé lékárničky přes tablety, injekci, náplast až po sirup/kapky na žaludek.

 


KARTY OŠETŘENÍ

Karty ošetření jsou také skvěle tématické - transplantace, zloděj orgánů, nákaza, latexová rukavice a chyba lékaře. Můžete je využít pro svůj prospěch anebo s nimi pořádně zaškodit u protihráčů.

 


NIČENÍ ORGÁNŮ POMOCÍ VIRŮ

Zdravý orgán může být napadnut virem (červené karty), který ale můžete zlikvidovat léky (modré karty). Pokud máte orgán, je nejlepší ho co nejdříve ochránit, ale i přes to může být napaden virem - ten ochranu zničí. Zároveň jsem ale zapomněla vyfotit i čtvrtý příklad, kdy na zdravý orgán položíte dva viry - tím ho úplně zničíte a vyřadíte ze hry.


 

OCHRANA ORGÁNŮ POMOCÍ LÉKŮ

Léky své orgány chráníte a každý orgán má svůj lék.

 

 

Pokud je tedy orgán napadený, můžete napadení vyléčit léky. Také můžete samotný orgán chránit jednou kartou léku, ale když použijete dvě karty léku, orgán je tím imunizovaný a nikdo vám ho už nemůže poškodit a napadnout.

 

 

ZVRAT ZPŮSOBENÝ OŠETŘENÍM

  • Transplantace - výměna karty s orgánem mezi dvěma hráči (zdravé, nakažené i očkované)
  • Zloděj orgánů - krádež orgánu z těla jiného hráče a založení do těla svého
  • Nákaza - přenesení co nejvíce virů ze svého těla na orgány ostatních
  • Latexová rukavice - hráči včetně toho, který zahrál tuto kartu, zahazují všechny karty z ruky
  • Chyba lékaře - prohození celého těla s jiným hráčem

 

VÍCEBAREVNÉ KARTY

Vícebarevné karty mají sílu v tom, že na ně můžete použít jakoukoliv barvu a to jak v případě napadení, tak i v případě léčení. Barevný orgán může být imunizován dvěma různými barvami léků a může být i zničen viry dvou různýc barev. To samé platí u viru. Tady se jednoduše nehraje na jednotnou barvu.



PŘÍPRAVA HRY A POSTUP

Pro přípravu hry vám stačí jen pořádně zamíchat balíček a každému hráči rozdat tři karty. Zbylé karty postavte někam k ruce a vytvořte si místo na odkládací balíček i tvoření svého těla.

V průběhu hry tedy napadáte orgány svých protihráčů a zároveň se držíte své tělo držet zdravé nebo přímo imunizované.

Každé kolo můžete odehrát buď jednu kartu (k sobě, k protihráčí) anebo odhodit kolik karet potřebujete, pak si dolíznete zase do počtu tří karet v ruce. 

 


VYLOŽENÉ TĚLO  A CÍL HRY

Příklad možnosti vyloženého těla. Jeden orgán volný, druhý napadený, třetí chráněný a čtvrtý imunizovaný.

Cílem hry je mít 4 různé orgány, které jsou zdravé nebo imunizované. ALE pokud jden z orgánů je vícebarevný, může mít vaše tělo orgánů pět a vyhraje, pokud jsou zdravé pouze čtyři!

Pozor! Nemůžete mít dva orgány stejného druhu.



ZÁVĚREM

Ač jsem tomu původně nevěřila, i přes to téma je Virus zábavnou hrou, kterou hrajeme několikrát denně - nejčastěji za slunečních paprsků na balkoně a věřím, že se stane jednou z nejoblíbenějších her pro celou rodinu. Často hrajeme s rodinou ve 4-5 hráčích a tato karetní hra je až pro 6 hráčů. Ve hře je i několik prázdných karet na vaše originální doplnění - například můžete vymyslet zahození komplet všech karet z ruky i těch vyložený.

Doporučený věk je od 8 let, ale pokud máte malého herního nadšence, můžete hrát i s mladšími a třeba se budete divit, jak moc dokáží být zákeřní. Jakmile totiž dítě zjistí, že může herně rodiče zlobit, je to jedna velká jízda a dětský ďábelský smích tomu nasadí pomyslnou třešničku.

Hra je opravdu rychlá. Oficiálně se určuje dvacet minut ale my ve dvou hrajeme do těch deseti. Delší čas bude určitě mířen na více hráčů, kde už se to bude mnohem více napadat a vzájemně si budou škodit. Virus mi přijde opravdu ideální na různé tábory s puberťáky, kteří se pro něj nadchnou.

Nečekala jsem, jak nás Virus bude bavit a jsem ráda, že jsem do této spolupráce šla. Přála jsem si mít hru, kterou po odehrání budu chtít hrát hned znovu a to se stalo. Doufám, že budete nadšení alespoň z části stejně jako my.

Karetní hru Virus najdete na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 499Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat