9. března 2021

LUŠTÍME: Časopis Puntík - březen 2021

Březnový časopis Puntík je už několik dní u svých čtenářů. Jako kdyby tým Puntíka, i přes to všechno co se děje, chytl druhý den, nabral hromadu energie a vše vložil do tohoto čísla, které je plné jarních aktivit, stříhání a luštění.

Čeká vás skákání do louží s Puntíkem, závody ještěrek s klikatou cestou, pátrání s opičkou Maki, neposedné ovečky, dvoustrana nesmyslů, jarní deštík s Olíkem a Lili, obrázkové skládačky a počítání, průzkumník Žárovka na velikonoční koledě, králičí vystřihovánka a mnoho dalšího.
 
Tak se na něj pojďme detailněji podívat.

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

Na první pohled a prolistování jsme se kochaly nad velikonočním obsahem ve tvaru velikonočních kraslic a s pomlázkou. Jarní a i když jsou Velikonoce až za měsíc, tak už i tématické.

 


1. SKÁKÁNÍ DO KALUŽE

Skvělé grafomotorické cvičení, které děti berou jen jako čmárání louže ale přitom uvolní ruku a tvoří loužové cákance. Klaudinka to vzala poctivě a zmáčela i celého Puntíka včetně jeho kloboučku.

 



 

2. ZÁVODY JEŠTĚREK

Další zábavné grafomotorické cvičení, které Klaudinku zaujalo natolik, že si kolo vystřihneme a bude takto podle roztočení tužky tvořit i na delší a větší formát. Docela vtipné bylo, jak se u třetí ještěrky zamotala a chvíli vůbec nevěděla kudy kam.



 

3. PÁTRÁNÍ S OPIČKOU MAKI

Opička Maki tentokrát pátrá po ptáčkovi, kterému odlétlo ze stromu hnízdo a spadlo jí na hlavu. Takové pátrání Klaudinku baví víc, než únikovky z Tečky, které ji tolik ještě nezaujaly ale na Maki se vrhá hned a vůbec jí nevadí, že má vyřešeno poměrně rychle.


 

4. NEPOSEDNÉ OVEČKY

U neposedných oveček ale usoudila, že je to moc lehké. No jo, však za tu dobu, co jí baví bludiště a labyrinty, je už malým expertem :-).

 

 

5. HLEDÁNÍ NESMYSLŮ

"Mami! Mami! Nesmysly jsou na dvě strany!" nadšením zvolala, když si všimla, že po delší době je opravdu celá dvoustrana nesmyslů. Bez nesmyslů by to nešlo, to píšu pořád, ale celá dvoustrana je už spíš takovým malým zázrakem a zasekly jsme se u ní nejdéle z celého čísla.


 

6. OLÍK A LILI

Olíka a Lili máme rády, ti nás baví. Tentokrát mají děti za úkol vybarvit pláštěnku, deštník a dokreslit jak prší. Klaudinka si to zase pojala po svém a když jsem jí říkala, že je Olík přece kluk, jestli mu nechce udělat pláštěnku jiné barvy, tak mi řekla: "Ale mami, on Olík neměl svojí pláštěnku a tak si ji půjčil od Lili. Proto má teď Lili deštník a Olíkovi nevadí, že je pláštěnka holčičí." Kecka moje okecávací :-).



 

7. SKLÁDÁNÍ A POČÍTÁNÍ

Aktivita, která skrývá několik dalších aktivit. Můžete třídit čísla, obrázky, hody kostkou i prsty na rukou. Dále můžete sčítat, odčítat i porovnávat kombinaci obrázků a čísel a také vše můžete třídit podle barvy. Jakmile budete mít roztříděno podle barvy, obrázky otočíte a máte puzzle :-).






 

8. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumník Žárkovka se s Edisonem chystají na velikonoční koledu. V průsvitu následující strany uvidíte, kde jsou ukrytí zajíčci a vajíčka. Žárovka totiž Edisonovi schoval velikonoční nadílku na zahradě.

 

 

9. KRÁLÍKÁRNA

Klaudinčino období králíků a lišek je docela silné a jsem ráda, že se mi do noty trefuje jak akce "venčim lišky" od BUUK, tak i králíkárna v tomto čísle Puntíka. Sestavíte si tedy králíkárnu s několika králíky a samozřejmě nesmí chybět ani miska s vodou a dobroty.

 





 

10. VESELÁ ZVÍŘÁTKA

Je to pár dní, co jsme konečně z oken sundaly a umyli vánoční výzdobu. No dobře, ještě na jednom okně je no, ale už brzy nebude. Doufám. Tak jsem ráda za první jarní inspiraci na výzdobu, kterou jsme zapíchli do našeho polomrtvého rýmovníku - ten musíme dát taky dohromady ať máme kam zapichovat další výzdobu. Ach jo. Karol a kytky v domácnosti.


 

Vystřihnete si celkem čtyři zvířátka, která můžete ještě jednotlivě doladit dalším zdobením pokud se vám bude chtít - mašlička, pírko, knoflík a bavlnky.



 

11. PUNTÍKOVY NÁPADY

V Puntíkovo nápadech je to tak 50:50 kdy něco znám a něco neznám. Ale musím říct, že to, co znám, se mi takto ještě víc vtiskne do paměti a v podstatě mě to donutí už tvoření či vyrábění vyzkoušet. Doufám, že to bude platit i tentokrát a tvoření se solí a lepidlem, na které koukám už opravdu dlouho, konečně vyzkoušíme.


 

12. LUŠTĚNÍ PRO VĚTŠÍ DĚTI

Tohle bylo docela zákeřný luštění, u kterého jsme s Klaudinkou seděly obě a snažily jsme se objevit všech 15 zvířat. Část jich vybarvila, ale pak už nechtěla. Všechny jsme snad našly. Toto luštění pro starší děti je takovou třešničkou na konci každého Puntíka a baví nás víc a víc.

 

 

ZÁVĚREM

Z březnového čísla jsme nadšení všichni. Stále se vracíme k naším oblíbeným činnostem ale kolikrát se objeví něco, co holky dřív nezaujalo ale tématicky je to zaujme. 

Klaudinku Puntík stále hodně baví a to ji je už 7 let, takže sem sama zvědavá, kdy přejde plnohodnotně na Tečku a jak dlouho budeme odebírat Puntíka dvakrát. Asi ho pak rovnou necháme pro Olivku, pokud někdy přestane jíst nejedlý věci.

Předplatné časopisu Puntík je opět obnoveno a můžete si ho předplatit na rok či rovnou na dva roky a také je obnoveno sourozenecké předplatné společně s Tečkou, která už brzy také vyjde.


Cena: 45Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat