18. března 2021

LUŠTÍME: Blok zábavy - Vesmír

S malou milovnicí planet a vesmíru často vyhledávám různé vesmírné aktivity a tento blok mě zaujal především na cesty, k babičce anebo na drobné luštění před spaním. Je malý, přibližně velikosti A5, takže se snadno vejde do batůžku. Ve spolupráci s 4kids.cz bych vám chtěla tento blok plný zábavy detailněji ukázat, abyste si mohli představit, jak vypadá uvnitř, jak je veliký ve srovnání s rukou a jaké druhy luštění dítě čekají.


 

Velikostí je tedy opravdu malý. Na eshopech může klamat fotkou, když se pořádně nepodíváte na rozměry - což já bohužel moc často nedělám. Můj věčný problém, který nedokážu vyřešit :-D. Ale o to víc je skladnější a praktičtější na cestování. Já teda osobně nechápu, jak někdo může cestou autem nebo autobusem luštit a číst, ale naše holky se celou cestu zabaví různým hraním, luštěním, prohlížením a nijak jim to nevadí.



Tento vesmírný blok plný zábavy obsahuje přes 80 různých vesmírných úkolů, jako například vybarvování, hledání stínů, hledání rozdílů, hledání stejného předmětu, luštění křížovky, spojování čísel, obrázkové sudoku, bludiště, sčítání apod.



Druhy luštění se sice opakují, ale pokaždé s jsou jiným tématem, jinými obrázky, jiným doplněním. Z mého pohledu dítě proto nemá pocit, že by se něco vyloženě opakovalo ale zvlášť tu naší předškolačku vše baví. Něco je na ni náročnější a těžší, ale nechávám si to na později.

 


Zrovna toto kreslení považuji za těžší stejně jako například spojování číselného obrázku, kde je přesah až za číslo 80. Ale stačí asistence a kontrola, pokud luštíte společně a zvládnou to i předškoláci - i když třeba v tomto kosmonautském obrázku bych se zamotala i já :-).



Klaudinka miluje různé druhy labyrintů a bludišť. Po tom jde ze všeho nejvíc, takže si vyluští všechna dostupná bludiště a pak až začne luštit něco jiného. Za inspiraci na jakékoliv další bludiště či labyrint jsem vždycky ráda. tohle období má už dlouho a nápady pomalu dochází.



U každého úkolu najdete pokyny, kterými se budete při řešení řídit.



U některých úkolů je tedy potřeba, aby ho rodič dítěti přečetl.



U jiných dítě pozná i bez čtení, co se konkrétně řeší a luští.

 


Můžete využít i naučné výzvy a popisovat dítěti různý vesmírná tělesa, jak se nazývají, co dělají apod. aby vědělo, co na tom konkrétním obrázku je.



Mars je zrovna aktuální téma, tak si můžete povídat i o tom, co se zrovna na Marsu děje. Případně si k tomu pustit i video, které snadno na internetu najdete.



Ještě několik fotek pro detail a představu.



Příklad křížovky, u které za pomoci rodiče dítko, které nečte ale zná písmena, může určit správný název obrázku a zapisovat jednotlivá písmena do křížovky. Takto zatím luštíme my. Klaudinku luštění křížovek moc baví, ale sama ještě slovo nerozloží.



Obrázkové sudoku je perfektní na logické uvažování.



A bludiště najdete i mnohem náročnější.



U vybarvování je to pak už relax :-).



Na konci bloku najdete všechna správná řešení, abyste si mohli zkontrolovat, jestli máte veškeré úkoly vyluštěny správně.



ZÁVĚREM

Doporučený věk bych viděla spíš na školáky, dle toho, jak jsou některé úkoly náročné, ale pokud téma vesmíru baví i mladší, můžete blok vyzkoušet a třeba se chytnou i mladší děti - jen toho nevyluští tolik. 

Blok zábavy se vyrábí i na mnoho dalších témat, jako například víly a princezny, léto, prázdniny, dinosauři apod. I když je malý, je opravdu obsáhlý. Listy jsou oboustrané a úkoly zabaví na jakékoliv dlouhé chvíle.

Tento vesmírný blog zábavy najdete na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 129Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat