15. března 2021

HRAJEME SI: Karetní hra Lotos - Zahrada mystických květů

Karetní hra Lotos mě zaujala svou krásnou grafikou, ale herně jsem si nebyla jistá a to i přes to, že jsem po ní pokukovala opravdu dlouho a měla jsem shlédnutá různá videa. Já jsem ten typ, kterého v první řadě musí zaujmout design, vzhled, grafika. Hra, a nejen ta, pro mě musí být krásná a až pak začnu pátrat po tom, jak se hraje a jestli pro nás vůbec bude.

Vzpomněla jsem si ale na nedávnou recenzi karetní hry Virus, která se nám nelíbila vzhledově, ale přes to jsem to riskla a hra nás opravdu chytla, že ji hrajeme často. Nerada riskuju, protože recenzovat něco, co by mě nebavilo nebo co by mě nezaujalo, není moc příjemné a navíc je to mnohem náročnější, než když vás ta věc baví. Proto produkty k recenzi vybírám pečlivě a na jistotu, že si sednou.

Probrala jsem to s manželem, protože je aktuálně můj jediný dospělý spolu/protihráč, a rozhodli jsme se, že do toho půjdeme a Lotos vyzkoušíme. Je to opravdu krásná hra plná klidu a míru ( :-D ) a já bych vám ji chtěla, ve spolupráci s 4kids.cz, detailněji představit.

 

 

BALENÍ HRY

V krabici je klasicky kartonová vložka, která bývá často součástí větších karetních her. Jsou lidé, kteří se nad tím rozčilují, ale jsou lidé, kterým to nevadí a říkají, že je alespoň prostor na případné rozšíření ke konkrétním hrám. To ale nemají všechny hry. Mně to nijak nevadí. Krabice je hezky velká, hned padne do oka a karty v ní alespoň nelítají.


 

OBSAH HRY

  • 124 okvětních karet
  • 20 karet divokých květů
  • 8 hmyzích strážců
  • 4 mystičtí strážci
  • 12 žetonů dovedností
  • 30 bodovacích žetonů
  • Kartonová krabička
  • Zip sáčky na komponenty
  • Návod

 

 

NÁVOD

Návod je krásně zpracovaný a přehledně rozdělený do částí. Přehledně jsou zobrazeny i veškeré komponenty a to včetně karet. Příprava hry je jasně krok po kroku, kdy přesně víte, co a jak nachystat a jakým způsobem hrát. Doporučuju návod přečíst celý před hrou. My to kolikrát neděláme a učíme se až za pochodu, ale tady se to docela hodí, vědět všechno hned.



Kapitoly jsou rozděleny dle průběhu hry a každý krok je pečlivě rozepsán - včetně příkladů herních kol a proto si troufám si říct, že se jen tak nemůže stát, že byste hráli špatně. Závěrečné bodování ani snadnější být nemůže. Po přečtení návodu jsem se tedy opravdu nadchla a těšila se na hru.


 

STRÁŽCI

Každý hráč má dva své hmyzí strážce dle barvy, kterou si zvolil. Stříbrní jsou mystičtí strážci, které můžete získat v průběhu hry a kteří se počítají jako dva hmyzí. Figurky jsou malé, přibližně kolem 1 centimetru a jsou dřevěné.



 

ŽETONY DOVEDNOSTÍ

Žetony dovedností dokáží slušně změnit hru. Dají vám nové možnosti a spoustu výhod. Jsou celkem 3 a ideální je nasbírat je všechny co nejdříve. Žeton získáte za nadvládu nad hotovým květem a můžete si vybrat jeden ze tří druhů anebo se můžete rozhodnout, že budete sbírat jen body a tyto výhody vynecháte.


 

Žetonů je celkem 12 a každá barva má k dispozici tedy tři. Můžete zvolit Bujný růst a tím můžete hrát neomezený počet okvětních karet místo max dvou. Váží se k tomu ještě další pravidla, která se dočtete v návodu. Druhou dovedností je Mystický strážce, který vám dá bod navíc při určování vlády nad květem. Třetí dovedností je Cesta prozření, kdy dobíráte o kartu navíc.


 

BODOVACÍ ŽETONY

Bodovací žetony jsou druhou možností volby ve chvíli, kdy máte vládu nad dokončeným květem. Tyto žetony vám dají 5 bodů ke konečnému bodování.


 

KARTY OKVĚTNÍCH LÍSTKŮ

Karet je docela hromada, celkem 124. Jsou očíslované, abyste věděli, který list patří ke kterému květu - růžové se vám budou stejně i tak plést. A jsou také v rohu barevně odlišené dle barvy hráče. Některé karty mají jednoho strážce, jiné mají dva.

 


 

Zadní strana je jasně odlišena dle barev hráčů a jsou na ni vyobrazeni i konkrétní strážci. Pátým balíčkem jsou divoké karty - ty nepatří žádnému hráči, ale můžete je využít při dobírání, pokud potřebujete konkrétní okvětní lístek. Jen pozor, nemají žádného strážce, takže vám nezvýší vládu nad květem., ale mohou vám pomoct k utržení květu.


 

POMOCNÉ KARTY

Každému hráči připadá také pomocná karta, která je oboustranná. Z jedné strany máte nápovědu na průběh vašeho tahu a druhá strana vám připomíná speciální dovednosti žetonů. Já osobně tyto karty oceňuju, než neustále honit informace v návodu.



 

KVĚTY

Květů je celkem 5. Trojlístek v podobě kosatce, čtyřlístek jako petrklíč, pětilístek jetřešňový květ, šestilístek lilie a sedmilístek je krásný lotos. A takto vypadají všechny seskládané. abyste věděli, jakým způsobem je poskládat, mají na sobě vyznačena místa, na která přikládáte další kartu a tím vám vznikne takto krásný květ.


 

Nemohla jsem si odpustit detaily :-).






 

PŘÍPRAVA HRY PRO TŘI HRÁČE

Přesnou sestavu najdete v návodu, takže máte hru připravenou cobydup. Jen dobírací balíčky rozdělíte podle barev. My naposled hráli tři, tak jsem i vyfotila přípravu hry pro tři hráče. Nahoře jsou žetony dovedností s mystickými strážci. U nich někde poblíž balíček žetonů s body. Dobírací balíček divokých karet s viditelně vyloženými čtyřmi kartami. No a pak už váš prostor s vaším dobíracím balíčkem a vašimi strážci.

V různém počtu hráčů se hraje s různým počtem karet. Ve dvou hrajete se všemi, ve třech odebrete z každého balíčku jednu kartu od každému typu květiny a ve čtyřech se odebírají dvě karty od každého typu květiny. 

V kuchyni máme malý stůl, prostor uprostřed na skládání květin to chce mnohem větší. Květy jsou docela prostorné a zaberou poměrně dost místa i přes to, že musí být rozpracovaný vždy jeden od každého druhu.



PRŮBĚH HRY

Hra začíná tak, že si hráč dobere do ruky 4 karty ze svého dobíracího balíčku a provedete dvě akce dle libosti - zahájíte růst květu, vyměníte si okvětní lístky anebo přemístíte strážce. Vždy provádíte dvě akce ale můžete zopakovat stejný typ akce dvakrát.

Růst květu znamená, že přiložíte jednu či dvě karty ke konkrétní květině anebo zahájíte růst nové, ne ovšam stejné, která již roste. Výměna okvětních lístů znamená, že položíte jednu či dvě karty ze své ruky dospodu vašeho dobíracího balíčku a doberete si stejný počet z vrchu zase do ruky. Přemístění strážce znamená, že vezmete svého hmyzáka a položíte ho na okvětní lístek jedné z květin. Později můžete svého strážce přemístit z květu na květ.

Karty si zpátky do ruky můžete dobrat z vlastního balíčku anebo z vyložených divokých karet. Dle toho, co jak potřebujete ale musíte se rozhodnout, jestli je to dobrá volba, protože divoké karty nemají ikonku strážce

Tímto způsobem se střídáte s ostatními hráči, až nastane situace, kdy je květ dokončen. Jakmile má květ kompletní počet okvětních lístků je potřeba určit kontrolu. Každý hráč si sečte své strážce a ten, kdo jich má nejvíc, má kontrolu nad květem a může si vybrat buď dovednost anebo body. Následně je potřeba květ utrhnout. Utrhne ho ten, který přiložil poslední okvětní lístek. Sebere všechny karty do své bodovací hromádky, která tímto vznikne, a na konci hry získává bod za každou kartu. Jakmile je květ utržený, strážci se vrátí ke svým majitelům.

Hra končí tehdy, jakmile si některý hráč dobere do ruky poslední okvětní kartu ze své dobírací hromádky a tím se spustí poslední kolo. Všichni hráči mají ještě jeden tah včetně toho, který poslední kolo spustil. Nedokončené květy lotosové zahrady připadnou hráčům, kteří nad nimi mají kontrolu. V případě remízy se květ rozdělí  rovnoměrně mezi remizující hráče a pokud některý přebývá, vyřadí se ze hry.

Karty, které vám na konci hry zůstaly v ruce, odložíte bokem. Sečtete si bodovací žetony a nasbírané karty z utržených květů. Za okvětní kartu je 1 bod a bodovací žeton je za 5 bodů. Pokud nastane remíza, vyhrává ten, kterému zůstalo nejvíce karet v dobíracím balíčku.



DALŠÍ VARIANTY HRY

Na zadní straně návodu jsou ještě další dvě varianty hry, kdy můžete hrát ve stylu zapovězených dovedností, což zvedne soutěživost mezi hráči anebo můžete zkusit i rodinnou variantu ve smyslu čtyř hráčů ale dvou týmů.



ZÁVĚREM

Doporučený věk pro hru je 8+ a časový odhad jedné hry je 30 minut, což tak nějak i odpovídá pokud se s hrou moc nemazlíte.

Lotos je oddechovka, kterou oceňujeme především před spaním, kdy si chceme něco zahrát ale únava nám nedovoluje už nic náročného. Je opravdu nádherná a mile mě její hratelnost překvapila. Z toho, co jsem shlédla na videích jsem neměla takový pocit, jako po první hře, kdy jsem byla spokojena a mé očekávání bylo naplněno.

Poklidná, příjemná hra, přátelská, mírumilovná hra plná hmyzích strážců, kdy se přetahujete o vládu nad květem a i když květ utrhne někdo jiný, vám to nemusí tolik vadit, protože pokud máte nadvládu, tak si vyberete buď dovednost anebo body. Preferujeme jednoduchá pravidla, která se nemusíme náročně učit. Chceme hru rozbalit a hrát, bez náročného studování pravidel. A to tato hra splňuje.

Jsem ráda, že jsem se pro ni nakonec rozhodla a rádi se k ní vracíme. Ve dvou se hraje dobře ale ve třech má zase jiný náboj - což je z mého pohledu asi vždy, pokud se nejedná přímo o duel hry. Takže pokud máte možnost, doporučuji hraní spíše ve třech, ale pokud možnost nemáte, užijete si bez problémů ji i ve dvou.

Pokud vás karetní hra Lotos zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 489Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat