29. března 2021

HRAJEME SI: MikroMakro - Město zločinu

MikroMakro je stále ještě poměrně novinkou, která byla vydána před měsícem (pokud se nepletu) a vydal ji náš milovaný Mindok. Jedná se o skvěle vymyšlenou detektivní hru, která vás naprosto pohltí až budete sami překvapeni, jakým způsobem vás nadchne.

Já osobně různé pátračky, hledačky a detektivky miluju, tak jsem si byla jista, že ji budeme chtít vyzkoušet - spíš ale my dospělí, nejlépe s naší puberťačkou, než s mladšíma holkama. A to nám bylo umožněno právě díky spolupráci s firmou Mindok.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

Moc se mi líbí celková grafika a design hry. I když si potrpím na barevnosti (nejlépe sytých výrazných barev) a mám docela cuky začít vše vybarvovat, tak je takto všechno velmi těžké na orientaci a jakmile ztratíte pomyslnou nit, jste ztracení úplně. To je ale velké plus a moc mě to na hře baví.


 

Už krabice hry vás naláká, protože hned, jak ji budete mít v ruce, můžete zkusit vyluštit případ kdo zavraždil prodavače burgerů a proč. Tím i zjistíte, jakým způsobem se hra hraje a toho se už budete držet po celou dobu řešení případů.


 

OBSAH HRY

  • Velká mapa (75x110)
  • 16 napínavých případů (na 120 kartách)
  • Obálky na rozdělení případů
  • Stručný a jasný list pravidel
  • Samolepka na lupu
  • Lupa


 

NÁVOD 

Návod je neprakticky černý, takže (alespoň my to tak máme) jsou na něm hned vidět otisky prstů. Ale jinak je detailně popsaný. Dozvíte se jakým způsobem začít, čeho se držet a veškeré důležité informace jsou navíc zvýrazněny červenou barvou. Také je v něm seznam všech případů seřazených podle obtížnosti. Můžete se inspirovat i tipem na hru pro pokročilé.


 

LUPA

Lupa je ve tvaru obdélníku a můžete na ni nalepit přiloženou samolepku. Je tak akorát do ruky jak pro dítě, tak i pro dospělého. Manžel sice koupil dvě další lupy - asi čekal, že víc lup víc vidí :-D. Ale dostačující je i tato, bych řekla. Já osobně nevyužila ani jednu, protože jsem měla pocit, že mě ta práce s lupou ruší, že ten pohled nemám tak velký. Musím ovšem uznat, že na některé drobnosti přišel manžel díky lupě.


 

PŘÍPADY A OBÁLKY NA PŘÍPADY

Přiložené obálky jsou průhledné a tím jsou praktické, že přes ně vidíte názvy případů a případy tak můžete mít rozděleny. Bílé karty jsou úvodní a vždy na nich máte číslo, kolik karet v případu je. No a zároveň jsou rovnou hvězdičkami označené dle obtížnosti.



 

MAPA VELKÝCH ZLOSYN

"Vítejte ve Velkých Zlosynách – ve městě, kde zločin číhá za každým rohem. Smrtící tajemství, zákeřné loupeže a chladnokrevné vraždy jsou tu denním chlebem. Místní policie na to už nestačí. Je na čase využít Vašich detektivních schopností!"

Mapy je pěkný kus. Je tedy potřeba opravdu prostor a jelikož jde o papír, je potřeba mít zameteno, vytřeno, vysaveno (hahaha) a nezkoušejte mapu dávat na žádnou podložku. My se nechtěli válet po studené zemi, tak jsme si ji položili na podlahu, která má ale bohužel jemné hrbolky. Nedošlo nám, že se to otiskne a otisklo - což uvidíte na některých dalších fotkách.

Pokud máte možnost velkého plexiskla nebo velké pevné desky (korková nástěnka), připravte se na to ještě před nákupem hry. Někomu může stačit jen podlaha a počítá s tím, že se mapa poničí, ale kdo je připraven není zaskočen. Určitě se vám pak bude lépe luštit a nebudete pořád myslet na to kam a jak sáhnout, aby se mapa neponičila. Nám by se luštila mnohem lépe, kdyby byla rovnou na zdi ve výši očí.


 

DETAILY MAPY

Nemohla bych vás připravit ani o detaily Velkých Zlosyn (mimochodem mi to evokuje film Labyrint: Útěk a jejich častá věta "zlosyn je dobrý").

Věřím, že se do Zlosyn zamilujete a i když zrovna nebudete řešit žádný případ, budete zkoumat co se zrovna děje, kdo s kym, proč, co kde kdo dělá a rozhodně budete koukat i lidem do oken.

Ty detaily jsou až neuvěřitelné. Tolik postaviček a přitom každá jiná. Autoři opravdu vytvořili jedinečné město, které doufám touhle hrou nekončí, ale využijí toho a budou pracovat na pokračování.










 

Já bych mapu normálně brala i jako látku. Na povlečení, trička, pyžamové overaly (Karol a její myšlenkové pochody). Nadchla jsem se pro ten nápad opravdu moc, i když ale mám pár výtek a zároveň i tipů, jak čemu předejít.


 

OSTRÉ HRANY MAPY

Hrany mapy jsou poměrně ostré, takže pokud budete často mapu vracet do složeného stavu, mohly by prasknout. Manžela proto napadlo mapu zalorovat do ruličky, které sice zabere trochu více prostoru, ale věřím, že si místo někde nahoře na skřínce najde.

Pokud hru budete hru půjčovat známým, řekněte jim, aby mapku taky rolovaly. A pokud se ji půjčovat nechystáte, nechte ji si zarámovat. Bude vypadat skvěle jako bytová dekorace a každé návštěvě můžete šoupnout do ruky hned obálku..

Je to sice trochu pevnější papír a přeci jen jde o jednorázovku, ale byla by škoda, kdyby se poničila.


 

VÝUKOVÝ PŘÍPAD A PRŮBĚH HRY

Výukový případ je ideální na takové to ponoření a ozkoušení hry, než začnete řešit složitější případy. V návodu je přesně rozepsáno, co a jak máte dělat.

V horní části každého případu vidíte ikonu pro ten konkrétní případ a také z kolika karet se případ skládá - tento konkrétní je z 5 karet. My si následně vybírali cíleně delší.

Když první kartu otočíte, tak zjisíte, co se konkrétně v tomto případu Ferdinandu Brandovi stalo. Vždy na kartě vidíte tu postavu, kterou budete hledat a které se budete držet. Další karta v balíčku popisuje váš první úkol. Na kartu se podívejte a neotáčejte ji.

Prvním úkolem je tedy najít hospodu a tím se zahájilo další pátrání po Velkých Zlosynách. Když hospodu najdete, kartu otočíte a zkontrolujete si, jestli jste správně. Na druhé straně je vždy kousek té scény. A stejným způsobem budete řešit celý případ až do samotného konce.

Pokud na kartě najdete symbol žárovky, znamená to vodítko, které by se vám mohlo hodit.



 

DEMO VERZE

Pokud si hrou nejste jisti a chtěli byste ji nějakým způsobem vyzkoušet. Mrkněte na demo verzi hry, kterou najdete ZDE. Případ se nazývá Smažené hranolky a obsahuje celkem 9 karet, takže je poměrně obsáhlý, což je fajn.

 

ZÁVĚREM

V podstatě prožíváte den té konkrétní postavy. Vidíte, co zrovna dělá, kým je, kde předtím byla, kam šla a bedlivě sledujete každý detail, abyste zjistili, co se jí stalo a proč.

My máme odehranou polovinu, zbylé případy si šetříme, protože by celou hru člověk opravdu odehrál na jeden zátah a to mi bylo líto. Já jsem na to hrozná. Každopádně i tak jsme narazili na případ, kde jsem měla pocit, že vrah musí být snad vědma anebo musel mít ještě komplice, aby si vraždu dokázal naplánovat.

Používejte prsty, žetony, mince na zachycení míst, když potřebujete kouknout o kus dál. A opravdu se bedlivě dívejte. Snažte se být trpěliví a dotáhnout vše do konce. Ono je jednoduché otočit kartu a získat nápovědu, ale to pátrání a nahánění detailů ve Velkých Zlosynách je prostě parádní.

Pokud jste již dořešili všechny případy, jsou připraveny i čtyři bonusové, které najdete přímo ZDE

Jestliže se hra uchytí a bude oblíbená, můžeme se těšit i na nějaká rozšíření, což by bylo skvělé. Tak se nestyďte doporučovat a půjčovat dál. Ať se máme na co těšit. Věřím, že vás zaujala, nás chytla moc. Až nám bylo líto, že jsme některé z případů vyřešili rychle.

Oficiální věkové doporučení je pro děti 10+ ale nejsou tam vyloženě brutální zločiny nebo něco, k čemu bych děti nepustila. Můžete luštit i s mladšími. Naše Klaudinka už na krabici řekla "hele, on má křížky místo očí, asi je zabitej .. chudák" :-D.

Neříkejte si, že to je jednorázovka a tak se vám nevyplatí. Rozhodně se vyplatí. Zvlášť teď, když nejsou kina, dětské herničky, hospody, kavárny apod. Je to zábava na několik hodin, i kdybyste ji měli odehárt naráz. Stojí to za to. Tak šup nakupovat třeba rovnou TADY.


Cena: 679Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat