31. března 2021

HRAJEME SI: Spiknutí - Království hlubiny

Hra Spiknutí: Království hlubiny mě zaujala (překvapivě) především svým vzhledem. Já jsem opravdu ten tyo člověka, který jde jako první po vzhledu a pak až si začne zjišťovat o čem hra je a jakým způsobem se hraje. Jakmile se mi hra nelíbí, může být nejdokonalejší na světě, ale já ji budu odmítat. I když jsem už psala, že mě například hra Virus mile překvapila - ale tam šlo spíš o to "tématické" zaměření.

Než se pro hru rozhodnu, chci si být jistá, že za to stojí a že do ní opravdu chci jít. Nerada se nechávám strhnout davem, protože ne každý takový "boom" a nadšení je trefou i pro vás. Vždy se snažím shlédnout několik videorecenzí a zjistit si podrobnosti. Zde tomu rozhodnutí ještě navíc dodal na váze Petr z Deskofobie, který mému rozhodnutí přidal takovou tu poslední kapku.

Ráda bych vás tedy, ve spolupráci s eshopem 4kids.cz, provedla královstvím hlubiny v graficky nádherné hře Spiknutí, kterou můžete potkat i ve spojení s hrou Abyss. Abyss je velká nádherně přenádherná hra, od které se právě Spiknutí odrazilo. Vznikla tak menší verze na podobném principu, ale ve stejném světě.

 

 

KOVOVÁ KRABIČKA

Kovových krabiček od her máme jen pár, doslova, a musím říct, že jsou praktické. Jen tak se neponičí a promáčknutí taky není hned. U kartonových přeci jen člověk musí dávat pozor, aby se nepromáčkla, což v případě kovové krabičky, nemusí tolik řešit. To považuji za plus a navíc i skvěle vypadá. Troufám si říct, že v papírové verzi by neměla takové kouzlo ani ten vystouplý efekt by nebyl takový.


  

Detail vražedných pohledů :-).


 

"V nezměrných vodách království Hlubiny patří ke každodennímu rytmu života korupce a intrikánství. Sněm Oceánského senátu je jádrem tohoto neustálého boje o moc, kde soupeři neúnavně pletichaří navzájem proti sobě, aby získali nějaký vliv. Získej přízeň jevlivnějších lordů dříve, než je tví soupeři obrátí proti tobě a uspořádej svou senátní frakci co nejvýhodněji."

 


Plechová krabička je o něco větší, než by bylo potřeba - což u deskových her všichni určitě moc dobře známe. Nemá v sobě žádný "insert", tak v ní komponenty trochu lítají ale jednoduše to můžete vyřešit malými zipovými pytlíčky.


 

OBSAH HRY

  • 60 karet lordů (12 karet od každé barvy)
  • 24 karet podmořského území
  • 20 žetonů erbu (4 sady od každé barvy)
  • 1 žeton perlového magnáta
  • 1 karta perel
  • 1 ukazatel množství perel (žeton perly)


 

NÁVOD

Návod je malý, ale přehledně zpracovaný. Rychle si zapamatujete, co kde hledat za informace a rychle se v něm začnete orientovat. Vše je v něm dobře popsané, až jsme měli ze začátku pocit, že asi hrajeme špatně, protože nám to přišlo jednoduché - hráli jsme dobře, uff :-D. V návodu najdete obrázkové příklady až si troufám říct, že se nedá šlápnout vedle. Každopádně my máme rádi i videonávody, tak se kolikrát navíc i koukneme na nějaký ten videonávod z Youtube.




 

ŽETONY ERBŮ

Každý cech má svůj erb se svou barvou. Na začátku hry každý hráč dostane sadu všech barev erbů, které ve hře využije vždy na lorda konkrétní barvy, který má nejvíce bodů vlivu - je tedy nejsilnější ale pokud do své frakce vkládáte teprve prvního, i když má třeba jen dva body, přiložíte ho nejdříve na něj a až následně ho přemístíte na silnějšího lorda.



 

DALŠÍ KOMPONENTY

Dalšími komponenty je žeton perly, karta perel a žeton perlového magnáta.

Žeton perlového magnáta má vždy ten z hráčů, který má větší množství perel. Na kartě perel vždy posouváte žeton perly dle toho, kolik jste celkem perel nasbírali. Není to tedy posun dle počtu perel konkrétního hráče, ale dohromady podle počtu perel všech hráčů.

No a žeton perlového magnáta má u sebe vždy ten hráč, který má aktuálně nejvíce perel. Na konci hry mu tento žeton přidá 5 bodů.


 

KARTY PODMOŘSKÉHO ÚZEMÍ

Karty podmořského území získáte pouze tehdy, kdy ve své frakci položíte vedle sebe dva lordy se stejnou barvou klíče anebo tři lordy s různou barvou klíčů. Můžete vybírat jak s vyložených karet podmořského území anebo si vybrat najednou 1, 2 nebo 3 karty z lízacího balíčku a jednu z nich si vybrat - ostatní vyložit lícem nahoru do vykládacího prostoru podmořských území. A okamžitě využijete schopnosti konkrétní karty. Každá z karet vám dá jinou výhodu.


 

KARTY LORDŮ

Karty lordů jsou bomba! Ze začátku, než jsme odehráli třeba prvních deset her, tak jsem si je vždy před hrou komplet prohlížela. Grafika mě opravdu baví a ty syté barvy, přísné pohledy. Bomba!

Modří jsou cechem politiků, zelení jsou cechem obchodníků, žlutí jsou cechem farmářů, červení cechem vojáků a fialoví cech čarodějů. Bohužel nemám zkušenost s velkou hrou Abbys, kde ta atmosféra musí být silnější, ale už tady jsem nadšená.

Pro představu jsem vyfotila zástupce všech cechů. Ať si je můžete kompletně prohlédnout.







 

PŘÍPRAVA HRY

Hru připravíte způsobem, že zamícháte karty lordů a vytvoříte z nich balíček lícem dolu. Pod něj položíte zamíchaný balíček karet podmořského území a jednu kartu vyložíte lícem nahoru. 

Kartu perel s ukazatelem a žetonem perlového magnáte položte někam poblíž.

Vedle vykládacího balíčku lordů si nechte prostor, na vyložení lordů každé barvy. Podobný prostor bude potřeba dodržet také u podmořského území


 

CÍL HRY

Cílem hry je přesvědčič lordy pro svou věc, získat jejich vliv a vytvořit tu nejvlivnější frakci v podmořském senátu. Musíte tedy zajistit nejvlivnější lordy v každé z barev, ovládnout podmořská území, mít co největší skupinu lordů jedné barvy a získat co nejvíce perel.

 

VYKLÁDÁNÍ KARET

Lordy si můžete vybrat několika způsoby.

Buď z balíčku lordů anebo z odkládacího balíčku, ve kterém jsou lordi už vyložení. Pokud barva, kterou potřebujete obsahuje víc lordů, berete si celý sloupeček - někdy tedy jde o opravdu silní tah a tímto způsobem můžete svou frakci rozšířit klidně i o pět lordů konkrétní barvy.

Pokud si chcete vybrat jiného z dobíracího balíčku, můžete si vzít 1,2 nebo 3 karty, ze kterých si vyberete pouze jednu kartu lorda a zbylé přidáte do odkládacího balíčku.


 

ROZEHRANÁ HRA

Vždy, když si do své frakce umístíte lorda, musíte na něj položit žeton erbu - pokud je lordů víc ve stejné barvě, vyberete toho s nejvíce body. Zde na fotce vidíte, že na zeleném lordovi chybí, ale měl by tam být hned, co jsem ho vyložila.

Tímto způsobem tedy vykládáte lordy až do celkového počtu 15. Tím se vaše frakce ukončí, ale každý ze soupeřů může hrát ještě jedno kolo. Mezitím sbíráte karty podmořského území a plníte veškeré efekty, které jsou na kartách jak lordů, tak i podmořského území. Nezapomínejte posouvat žeton perly na perlovém počítadle. A pokud si vybíráte několik lordů najednou, například z těch vyložených, nezapomínejte je řadit dle klíčů, ať nepřijdetezbytečně o výhodu. 

Takže suma sumárum váš tah je tím, že si z balíčku vyberete tři karty, vyložíte jednu, dvě odložíte do vykládacího balíčku. Vložíte na kartu svého lorda erb, mrknete, co má za efekt a ten hned provedete, pokud má perlu tak posunete ukazatel počtu perel a tím váš tah končí.


 

Zde ještě připomínám dva klíče vedle sebe = karta podmořského území ať už vylosovaná anebo odebraná z těch, které jsou již vyložené. Pokud nemáte dva klíče stejné barvy, musí být klíče celkem tři, abyste si mohli vzít kartu podmořského území.



 

PŘÍKLAD DOKONČENÉ HRY

Hra je pro 2-4 hráče, ale nemám takový fotící prostor, proto jsem fotila hru jakoby jednoho hráče, ale bohužel solová hra se hrát nedá - což je škoda. Snažte se co nejvíce řadit stejné barvy k sobě. Na první dojem to může působit jako obrácený AZ kvíz, ve kterém se propojují strany, ale tady se propojují barvy a čím více lordů jedné barvy budete mít propojených, tím více bodů získáte. Docela mě ve hře baví i riskovat, ne vždy se to vyplatí ale je to skvělý, když risk vyjde.


 

PŘÍKLAD DOKONČENÉ SESTAVY

Závěrečné body se počítají tak, že si spočítáte body všech lordů, na kterých je položen žeton. Dále přidáte body ovládnutých podmořských území, spočítáte největší koalici lordů stejné barvy a nezapomeňte ani na titul perlového magnáta. Vyhrává ten, kdo má nejvíce bodů.

Já osobně jsem docela ráda za poměrně jednoduché bodování. Četla jsem trochu kritiku na to, že ve hře chybí bodovací sešítek, ale nemyslim si, že by byl potřeba. Většinou máme všichni u sebe mobil, tak si hodim kalkulačku a hotovo. 

Je to hra přibližně na půl hoďky, takže ideál.



 

ZÁVĚREM

Spiknutí mě pohltilo grafikou i tématem. No a taky jsem si ho zamilovala proto, že v něm vyhrávám ale pššt, ať to neví manžel. Je to moje láska, hlavně ta modrá část hahaha. A díky této hře jsem se rozhodla, že hned, jak to bude možné, pořídíme i velký Abyss.

Oficiální věkové doporučení je pro děti od 8 let a celková doba hraní se odhaduje na 30 minut. Zatím ho hrajeme pouze ve dvou, nemáme teď možnost návštěv rodiny kvůli uzavření okresů. Jinak je až pro čtyři hráče a já už se nemůžu dočkat, až si ho vyzkoušíme v plném počtu, protože ta hra jako taková bude zase úplně jiná.

Negativum vidím jen v tom, že zabírá opravdu dost prostoru a pokud bychom ho chtěli hrát ve čtyřech, musíme už být na zemi. Na to, jak je hra malá, tak se opravdu hodně roztahuje.

Hra je jednoduchá, rychle pochopitelná, skladná a celkově nenáročná. 

Pokud vás zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 389Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat