10. března 2021

UČÍME SE: Velká obrazová přírodopedie

Velká obrazová přírodopedie .. wooooow! Ta vás zaujala už v den, kdy mi dorazila domu a já vám ji ukazovala na instastories. Nádherně přenádnerná bichle v podobě přírodopedie od nakladatelství Slovart, s úžasným počtem 360 stran, na kterých necháte oči.

Ráda bych vám ji, ve spolupráci s 4kids.cz, představila v této obsáhlé fotorecenzi. Snažila jsem se zahrnout pár fotek z každé kapitoly, ale kdybych měla vzít vše, co mě zaujalo, tak to by se do recenze snad ani nevešlo.

Pohodlně se usaďte a pojďte se ponořit do hlubin přírodopedie. 

 

 

KRÁSA NA PRVNÍ POHLED

Jako první vás zaujme krásná, stříbrná, lesklá a hlavně pevná vazba s vyřezaným obrázkem, u kterého máte pocit, že každou chvíli celý vyleze - takový pocit vás ovšem nepustí a nezbavíte se to po celé prohlížení knihy.

 

 

Je to opravdu kus knihy a 360 stran je znát. Na titulní straně jsou napodobeniny šroubků, které jsou  vystouplé jako kdyby byly přímo našroubované.


 

OBSAH KNIHY

Od začátku máte pocit, jako kdybyste vstupovaly do jiného světa. Jako kdybyste si mohli jedním dotekem sáhnout do přírody. Působí to na vás až 3D dojmem a já nemám slov :-). Kniha se dělí do deseti obsáhlých kapitol, které si detailněji představíme níže.


 

Kapitoly

  • Základy života
  • Mikroorganismy a houby
  • Rostliny
  • Bezobratlí
  • Ryby
  • Obojživelníci
  • Plazi
  • Ptáci
  • Savci
  • Habitaty

 



ZÁKLADY ŽIVOTA

První kapitolou josu základy života. Dozvíte se, kdy začal život, jaké jsou znaky života, jaké jsou říše života, jak je to s rozmnožováním, buňkami, DNA, evolucí i klasifikací.


 

Buňky jsou základní jednotky života. Dozvíte se, jak vypadají pod mikroskopem i jaké je to uvnitř buňky. Následující strana zaměřena na DNA vám ukáže jak vypadá molekula DNA a jaké je kódování chyb tedy mutace.


 

Dále vás čeká evoluce a to především slonů. Zkameněliny totiž odhalily, že vývoj dlouhých sloních chobotů a klů trval 60 milionů let.


 

Klasifikace a strom života je krásný přehled kam jaký druh zvířat patří. Kdo spadá mezi bezobratlé, co znamená říše, kde je řád letounů - opravdu se nejedná o letadla apod.


 

MIKROORGANISMY

Některé organismy jsou tak malé, že k tomu potřebujeme mikroskop, abychom je mohli spatřit. Tato kapitola vám poví, jak je to s rozmnožováním mikroorganismů a jejich příjmem potravy. Jaké organismy jsou jednobuněčné a jak se nazývají.


 

Dozvíte se, že uvnitř i na povrchu lidského těla žijí biliony mikroorganismů. Dále zjistíte, co jsou viry a jak vypadá kožní flóra. Jak vypadají řasy a jakým způsobem si je můžeme vytvořit a pozorovat. Zjistíte, že mořské řasy vyzařují modravé světlo, pokud jsou rozrušeny pohybem.



Houby nejsou rostliny, ale zástupci říše zvané houby. Zde se dozvíte, jakým způsobem tvoří výtrusy, jaký je životní cyklus houby a jakými způsoby jsou vylučovány.


 

Kdo četl příspěvek o naší nedávno objevené Štědrovečerní polívce na balkoně, určitě si dokáže představit, kolik plísně tam bylo. To už byl pomalu radioaktivní odpad. Plísně produkují miliony výtrusů, tak drobných, že se šíří vzduchem. Zde můžete vidět jak se rozkládá jahoda. Do kapitoly mikroorganismů spadají ale také lišejníky, což jsou dva organismy, které jsou fyzicky propojené - jedním je houba a druhým obvykle řasa.


 

ROSTLINY

Rostliny jsou, od nejvyššího dubu až po tu nejnižší trávu, nezbytnou součástí života téměř ve všech prostředích na Zemi. Na Zemi existuje více než 390 000 různých druhů rostlin. 


 

Dozvíte se, které rostliny jsou krytosemenné, jak rostou semena, jak je to s kořeny a stonky - což jsou v podstatě jistící lana rostliny.


 

A také nesmí chybět stromy. Nejvyšší stromy v soušasné době dosahují výšky přesahující 30 poschodí a nejstarší žijí více než 2000 let. Dočtete se jak je to se strukturou stromu, jak to vypadá uvnitř kmene dubu a také, jak to vypadá uvnitř jejich listů.



Mnoho květů má jasné barvy a sladce voní. Tím přitahují včely, kaloně a jiné živočichy. Na této dvoustraně se dočtete, jak je to s opylováním. Na dalších stranách se dozvíte, jak roste plod - například rajčete a jaké máme typy plodů.


 

Zajímavá je také dvoustrana o tom, jak cestují semena. To si můžeme nejčastěji vyzkoušet na pampeliškách. Semena cestují ale také pomocí živočichů, na kterých se zachytí. 

Zmínka nesmí chybět ani opadavým listům, které se na podzim zbarvují a jakmile nejsou stromu k užitku, opadají. 

No a jak je to s obranou rostlin, když ji napadne hladový živočich? Jaké mají rostliny zbraně? To se také dočtete na dalších stranách společně s informacemi o masožravých rostlinách, pouštních rostlinách i vodních rostlinách.


 

BEZOBRATLÍ

Více než 95 procent všech živočichů na Zemi tvoří bezobratlí, což jsou živočichové, kteří nemají páteř.


 

Mezi větší skupiny patří hmyz, žahavci, měkkýši, pavoukovci, korýši i ostnokožci. Hlemýždi a slimáci patří do velkého kmene zvaného měkkýši. Dočtete se tedy zajímavé informace o plžích, mlžích i lasturách.


 

Chobotnice jsou sice příbuzné pomalu se pohybujících plžů, ale jsou to pohotoví lovci a neinteligentnější tvorové ze všech bezobratlých. Mistři úniku i kamufláže. Sasanky vypadají jako rostliny, ale jsou to živočichové, kteří mají ústa namířená nahoru. Koráli jsou také živočichové, příbuzní sasanek a medúz - ti tvoří obrovské kolonie. Medúzy nemají mozek, ochromujícím žahnutím ale mohou chytat i pohotovější organismy.


 

Hvězdice patří mezi pomalu se pohybující bezobratlé, kteří lezou pomocí stovek přísavkovitých panožek. Nemají srdce ani cévy, ale mají síť trubiček naplněných mořskou vodou - ty přenášejí kyslík, potravu a odpadní látky. Další dvoustrana se týká kroužkovců jak naší žížaly, tak i mořských.



Mezi bezobratlé patří i hmyz. Dozvíte se, jak hmyz dýchá, jak má rozdělené tělo, jak je to s vajíčky a mláďaty, jak je to s létáním, vnější kostrou i proměnou.


 

Dozvíte se, jak hmyz vidí, jaké jsou v tom zraku rozdíly, jak je to s tykadly a jakým způsobem hmyz slyší. Na detailních fotkách si prohlédnete křídla a také se dočtete o lovu kudlanky. A řeč padne i na parazity - ti jako zdroj potravy využívají živé tělo jiného živočicha a zaujme vás docela bizarní životní cyklus samičky vosy Ampulex compressa, která používá krutý způsob.




Zjistíte, jak je to s chemickou obranou k odpuzení hladových predátorů, jak vosy bodají, jaká maskování využívají živočichové v boji o přežití, poznáte falešného hada v podobé housenky, zaujmou vás informace o včelách a jejich společenství. 

Zajímavému čtení neuniknou ani mravenci a jejich spolupráce na rozporcování pavouka. Zmínka padne i ke světluškám. Rychle jsem přešla dvoustrany o pavoucích a pavučinách, které jsou tak reálné, až nechcete :-D. Dále se dostáváme ke štírům a nejvíce jedovatému smrtonoši.

Poslední dvoustrany bezobratlých se věnují mnohonožkám a krabům.


 

RYBY

První živočichové, u kterých se objevila páteř, byly ryby. Na Zemi se objevily téměř před 500 miliony let. Jsou to vodní tvorové přizpůsobení životu v oceánech, jezerech a řekách. Polovina všech obratlovců světa jsou ryby.



V této kapitole se dozvíte jak ryby plavou, jaké mají smysly, jakým způsobem se rozmnožují, jak se starají o svá mláďata (schválně, jestli byl Nemo jediným takovým případem, anebo jestli se to u nich děje běžně hahaha :-D). Dozvíte se i jak migrují lososi.


 

Musím se přiznat, že některé obrázky jsou u mě na infarkt. Když pominu pavouky, tak žralok mi taky nedává moc prostoru na pročtení informací a raději hned otáčím. Uff. Žraloci stojí na vrcholu mezi predátory podvodního světa (mimochodem doporučuju mrknout na film MEG monstrum z hlubin).



Dozvíte se, jakým způsobem se ryby brání proti větším rybám a živočichům, jak je to s jejich maskováním i hejny a také se symbiozou. V temných a chladných oceánských hlubinách žijí hlubiné ryby, které mohou vydávat i světlo a tím líkají svou kořist.


 

OBOJŽIVELNÍCI

První obojživelníci se na naší planetě objevili asi před 370 miliony let a byli to první živočichové s páteří, kteří žili na souši.



Obojživelníci mají páteř a měkkou kůži. Nemají šupiny, srst ani peří a jejich život je v mnoha ohledech spojen s vodou. Dozvíte se, jak rostou pulci, jak je to s žabím potěrem, jak se žáby pohybují, jak komunikují i jakou využívají obranu.



Mloci a čolci jsou příbuzní žab a ropuch a takový axolotl je mlok, který tráví celý svůj život ve vodě a vyskytuje se pouze ve vodách poblíž jezera Xochimilco v Mexiku. Zajímavostí je, že když ztratí končetinu, doroste jim nová.


 

PLAZI

První plazi se vyvinuli z obojživelníků před více než 300 miliony let a byli to první obratlovci, kteří žili výhradně na souši. Dosáhli toho, protože se u nich vyvinula šupinatá a vodovzdorná kůže, takže jejich těla nevysychala.



Všichni plazi mají šupinatou kůži, která tvoří pevnou ochranu před poškozením či chorobami a zabraňuje tomu, aby unikala nezbytná tělesná vlhkost. Hadi mají bystré smysly. Dočtete se, jak cítí a co je jacobsonův orgán. Dále se dozvíte jak je to s kladením vajec, kteří ještěři žijí na Galapágách a jak loví krokodýli.



Kromě toho, jak mění barvu chameleoni se také dočtete, jak chameleon loví, jak gekoni lezou, kdo nebo co jsou hatérie, jak se pohybují hadi a jak hadi zabíjí či žerou.



Mezi plazi patří i želvy. Ty mají vlastní tělesný pancíř. Silný kostěný krunýř, který pokrývá jejich těla a do kterého se mohou schovat.


 

PTÁCI

Ptáci se vyvinuli z dinosaurů před více než 150 miliony let a jsou blízkými příbuznými současných plazů. Všechny ptáky pokrývá peří a mají křídla, která většina druhů používá k létání.



V této kapitole se dočtete, jak to mají ptáci s dýcháním, kostrou, zobákem. Jak ptáci létají, jaké jsou tvary jejich křídel a jak se nazývají různé skupiny per.



Dočtete se, jaký je aerodynamický povrch peří, jaká je anatomie i jak se peří dělí. Také se dozvíte, jak se kolibžíci vznášejí, jaký je život v pohybu, jak ptáci migrují, jak je to s ptačími námluvami, a co jejich hnízda? Jak se vyvíjí vejce, jak ptáci rostou a jak je to s potvorou kukačkou?



Dále se dozvíte, jak sovy hledají kořist, jak loví orli, jaké jsou ptačí nohy, jak kachny plavou, jak se ptáci potápějí, jak se tučňáci pohybují a jak přežívají v bouři a také se dozvíte, který pták je největším žijícím ptákem na Zemi.


 

SAVCI

Savci se vyvinuli z plazů asi před 220 miliony let. První savci byli malí, rejskům podobní hmyzožravci žijící ve stínu dinosaurů.



Savci jsou na rozdíl od svých studenokrevných plazích předků teplokrevní, mají srst a rodí mláďata, která následně kojí. Existuje více než 5000 druhů savců a patří mezi ně i plejtvák obrovský. Dozvíte se jak se savci rozdělují, jakou mají srst a na jaké smysly se spoléhají.



Dále se dozvíte, jak se savci rodí, jakou mají při porodu velikost, jak se mláďata krmí, jak se o ně starají, jak savci rostou a také jak to je s jejich hierarchií, což je společenská skupina několika dospělých a mláďat. Nesmí chybět ani informace o lovu ve skupině, mořských obrech, konfliktech a obraně, protože se většina savců stává potravou predátorů.



Masožraví živočichové se živí těly jiných živočichů. Pak tu máme požírače hmyzu - ježky, a také býložravce, hlodavce a bobry. Dočtete se zajímavosti o končetinách savců, o letounech, jak savci plachtí, jak skáčou giboni, jak savci hrabou, o slonech - suchozemských obrech a také kytovcích.


 

HABITATY

Poslední kapitolou jsou habitaty, což je prostředí, v němž organismus žije.



Vědci identifikovali nejméně 16 hlavních biomů, které si na této dvoustraně můžete pročíst a prozkoumat - mokřady, severské lesy, pouště apod.



Na následujících stranách se o jednotlivých habitatech dozvíte mnohem víc informací - kde se nacházejí, údaje o klimatu, jaká zvířata v nich žijí, jestli se tam mění roční období, jak to tam vypadá  apod.



V posledních 100 letech ubylo kvůli zemědělské výrobě a výstavbě asi 50 % světových mokřadů. Na horách bývá vlhčí podnebí, než v okolních rovinách. Nejvyšší teplota zaznamenaná v poušti byla 70,7°C. Led v Jižním oceánu může být v nejchladnějších částech zimy silný až 50m.


 

DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiálně od 8 let, ale já bych tuto úžasnou přírodopedii pořídila už dětem v předškolním věku. Vydrží ale určitě minimálně první stupeň. Já si ji zamilovala na první pohled a holky jsou taky naprosto fascinované.

 


 

ZÁVĚREM

Troufám si říct, že recenze je tak moc vyčerpávající a natolik detailní, že už snad ani víc psát nemusím.

Už se mi párkrát stalo, že jsem měla v ruce knihu, o které jsem si myslela, že ji nic nepředčí a pak jsem narazila na další, která ji vyštípala z prvního místa. Tuto přírodopedii doporučuju každému dítku třeba už jako dárek k nástupu do škol. Věřím, že bude nadšené.

Líbí se mi nejen grafika, reálnost ale i celý design, ze kterého nespustíte oči. Informací je tam tolik, ale přitom jsou všechny přehledné, různě zvýrazněné, snadno pochopitelné.

Teď už si opravdu myslím, že nic hezčího se mi do ruky nedostane. Tohle je TOP jako strop :-).

Pokud vás Velká obrazová přírodopedie zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 549Kč (původně 599Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat