16. března 2021

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - březen/duben 2021

Konečně je tu i časopis Tečka! Ten není sice u Klaudinky tak oblíbený, jako Puntík, ale ráda si k ní sedne a vyluští, co zvládne. Pořád má ale rezervy v luštění, které je pro ní ještě těžké. Což je na jednu stranu fajn, protože až odroste z Puntíka, tak pro ní Tečka! bude pořád zajímavá - alespoň doufám.

Narozdíl od Puntíka bude Tečka! vycházet jako dvouměsíčník. Toto číslo je tedy březen/duben a čeká vás v něm malované čtení - Bláznivé jaro, hledačka s kočkama na stromě, trable komára Máry, labyrint v podzemí, počasí jako na houpačce, jak předpovídat počasí, odkud vítr vane, aprílové žertíky, dubánci, kouzelné obrázky, rozkvetlá větévka, mini čtení čarodějka Winnie, vystřihovánka myši, proč hlemýžď slintá, svět zvířat - Ušáci, poznávej přírodu a hledej, napínavá únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat. Ukážeme vám, co se nám líbilo ze všeho nejvíce.

 

 

CO SE NÁM LÍBILO NEJVÍCE

 

1. HLEDAČKA 

Hledání Klaudinku baví a tady je navíc několik obrázků zakamuflovaných a to se jí líbilo víc, než hledání barevných. Musela poznat, který obrázek je jinou barvou a kde se schovává. Takže i když je to aktivita s pár obrázky, chvilku jí to zabralo. Kdyby toho bylo víc, asi by jí to už tolik nebavilo. Ani zmatky z Puntíka nevyluští celí najednou.

 

 

2. KŘÍŽOVKA

Tento typ křížovek se líbí spíš mně, než Klaudince. Ta je na to ještě malá, ale s pomocí to zvládáme skvěle. Trénujeme na ní písmena a zkoušíme i drobné čtení. Křížovka je jednoduchá pro luštící začátečníky i začínající čtenáře.


 

3. LABYRINT

Tohle je prostě Klaudinčino. Jakýkoliv labyrint, bludiště. Trvá to už takovou dobu a pořád jí to tak moc baví. Nejdříve si prstem přejede cestu a nakonec si vezme tužku či fix a jede na vostro. Ani nepodvádí a má trpělivost, což já nemám a často jsem to brala od konce :-D. Složíte tu název zvířete, které přebývá  v podzemí. Spočítáte výsledek, ať víte, kudy dál a nakonec, když obtáhnete dráhu třetího bludiště fixem, zjistíte kdo ji vyhrabal.


 

4. POČASÍ JAKO NA HOUPAČCE

Na této dvoustraně se dozvíte základní informace o meteorologii, čím se zabývá, kdy byl největší mráz, jak si vytvoříte atlas mraků.


 

5. JAK PŘEDPOVÍDAT POČASÍ

Stačí jen pozorovat přírodu a zjistíte, kdy bude pršet anebo kdy bude hezké počasí. Poznáte to například podle mravenců, vlaštovek či pampelišek.


 

6. APRÍLOVÉ ŽERTÍKY

Z aprílových žertíků nás zaujalo nejvíce házení kostkou, kdy si podle hodu vytvořít legrační věty, jako například "prasátko s kaktusem chrápou v lednici" apod.


 

7. DUBÁNCI

Po nich se nám teda pěkně stýskalo. Dubánky můžete sledovat i na Instagramu nebo Facebooku, jsou čím dál tím víc vtipnější. Tentokrát vás u nich čeká vyplňovačka, abyste zjistili, co se Dubánek chystá z tulipánu vytvořit.


 

8. ROZKVETLÁ VĚTÉVKA

Tu jsme ještě nevyráběli, ale máme ji v plánu hned, jak půjdeme na procházku na větvičky. Krásný nápad na jemnou a nenáročnou dekoraci. I když pro mě je náročný všechno, tak uvidíme, jak se s tím popereme .. teda poperu.


 

9. KOUZELNÉ OBRÁZKY

Jednoduchý trik, kterých si s dětmi můžete dovytvořit několik. Vystřihnuté šablony slepíte a nasadíte na tužku tak, aby dobře držely a pak jen v ruce otáčíte a sledujete okoklamy.




 

10. PAPÍROVÁ MYŠ

Tak tahle myš má u holek velký úspěch a překvapuje mě, že jsem ji zvládla vystřihnout i slepit tak, aby vypadala jak má. A překvapuje mě i to, že se o ní neperou. Tečku, narozdíl od Puntíka, odebíráme pouze jednou. Půjčují si ji a i po nějaké době je stále jako čerstvě vyrobená - a to je taky co říct. Dítko si ji může nasadit na prsty a běhat s ní po bytě :-D.



 

11. UŠÁCI

Tato dvoustrana je zaměřena na králíky a zajíce. Dozvíte se rozdíly, podle kterých poznáte králíka od zajíce. Také se dočtete zajímavosti z jejich světa a když správně vyluštíte tajenku, zjistíte, jak se nazývá zaječí pelech.


 

12. POZNÁVEJ PŘÍRODU

Hledačka, kterou s sebou můžete vzít na procházku a proškrtat vše, co jste viděli anebo se vše na obrázcích pokuste cíleně  najít.


 

13. ÚNIKOVKA 

Únikovky jsou skvělým nápadem a vždy se na luštění s Klaudinkou těšíme. Moc se mi líbí ilustrace a společné řešení záhady. Tentokrát se pokusíte uniknout z Perníkové chaloupky. Mají jedinečnou příležitost, protože se ježibaba vydala na slet čarodejnic.



 

ZÁVĚREM

Škoda, že se z Tečky stal dvouměsíčník, ale hlavní je, že se dokázala udržet a bude vycházet stále dál .. třeba se časem dočkáme a bude zase vycházet každý měsíc. Přeci jen pro ty starší děti je potřeba taky něco pravidelného a z toho, co jsme vyzkoušeli, nás nic nezaujalo. 

Toto jarní dvojčíslo je plné různých aktivit a buď si vše vyluštíte na posezení tak, jako my, anebo si časopis rozvrhnete do celého období, než vyjde nové číslo.

V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

Držím pěsti, aby se jak Tečce, tak i Puntíkovi, dařilo co nejvíc to půjde.

Jen tak dál :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat