5. března 2018

MÁMA ČTE: Kudy do pohody

Karel Nešpor je český psychiatr zamřený na léčbu návykových nemocí. Píše a přednáší o smíchu relaxaci a střízlivosti. Stačí jen jeden pohled na něj a člověk se začne smát. Dost lidí si myslí, že je on sám trochu blázen ale já neznám nikoho, kdo by mě na první pohled rozesmál víc, než on.

Navíc, pokud si přečtete některou z jeho knih, tak to, jaký je, začne dávat větší smysl :-).

A jelikož mám na blogu hlavní kategorii s názvem "Za lepší život", byla právě tato kniha jasnou volbou k doporučení a recenzi. Vše se vším souvisí, to píšu neustále. I tento způsob rad a tipů, jak být pohodě souvisí s tím, jaký bude Váš život a jací budou lidé kolem Vás.

Karel Nešpor je sice zamřen hlavně na léčbu návykových nemocí, ale kniha je velkou inspirací pro každého, kdo chce být víc v pohodě a neví jak na to nebo kde vůbec začít.




ROZDĚLENÍ KAPITOL

  • Úvod
  • Mír těla
  • Mír a rozum
  • Mír srdce
  • Závěr
  • Dodatky a přehledy


ÚVOD

V úvodu se seznámíte s panem Zkoumalem, který chce vše jasně a zřetelně vysvětlit. Je to šťoural, mnohdy skáče do řeči, a nesnáší fráze. Budete mít zvláštní pocit třetí osoby, ale jinak se to s ním dá vydržet a čtení je s ním zábavnější :-D.

Dozvíte se také, co znamená trojí mír, o kterém bude v podstatě celá kniha. Mír těla lze definovat a měřit. Mír mysli znamená mimojiné také snadné soustředění. Mírem v srdci se myslí hlavně emoce, které nás často dost ovládají.

Zjistíte ale také zajímavé informace o lécích, které mohou, ale nemusí být užitečné - jsou to například léky mírnící úzkost, léky na spaní, antidepresiva či léčivé rostliny.

Kniha Vám ukáže tisíc snadných tipů a rad, kterými dosáhnete trojího míru a který se následně stane součástí vašeho života.


MÍR TĚLA

V této kapitole jsem měla několik takzvaných "aha momentů". Například tehdy, kdy jsem četla o tom, že když se člověk vzteká, stoupá energie do hlavy je potřeba ji stáhnout do nohou. Proto se říká, že se máme projít, právě to stáhne energii dolu a my se uklidníme.


Příklady mini kapitol

  • Smích
  • Jak se usmívají lidé v běžném společenském styku
  • Tělesný pohyb
  • Magie dechu
  • Kde je koule?
  • Relaxační techniky
  • Akupresura

Kromě toho, jak uvolnit jednotlivé části těla se také dozvíte výhody smíchu a veselosti. Například to, že smích mimojiné posiluje imunitu, mírní stres, navozuje svalové uvolnění a hlavně, že usmívající se člověk bývá sympatičtější.

Zjistíte jaké jsou stavební kameny dechu a přečtete si zajímavé informace o akupresuře a  jejích bodech. No a taky se dočtete, kdy je na místě se hloupě usmívat :-D.

Můžete se inspirovat ve vytvoření dobrého návyku, který budete provádět v každé Vaší volné chvilce a který se mnohonásobně vyplatí, protože se díky němu budete nejen lépe rozhodovat ale také budete klidnější a v lepší náladě.

Naučíte se usměvavou relaxaci, která se dá praktikovat i při pomalé chůzi, takže se nemůžete vymlouuvat, že na ni nemáte čas.




Celá kapitola, stejně jako celá kniha, je doprovázena vtipnými a poučnými příběhy a příklady z praxe i osobního života. 


MÍR A ROZUM

Tato kapitola je plná různých příkladů ze života a praxe, které člověku lépe pomohou v tom, si všechno představit a zapamatovat.

Uklidnit se za pomocí rozumu není vůbec snadné. Třetina mozku blázní, třetina brání v nepředloženostech a zbývající třetinou se toho moc nevymyslí. Používat humor je na prvním místě na cestě k míru, vychází z rozumu.


Příklady mini kapitol

  • Humor
  • Veselost a jiné emoce v pracovním prostředí
  • Jasná hranice mezi prací a soukromím
  • Koníček není kůň
  • Je důležité, co si myslí a říkají druzí lidé?

V této kapitole jsem se poměrně dost nasmála a pobavila, ale také jsem se zamyslela a přehodnotila spoustu svých reakcí z minulosti, kdy bych informace z této knihy jednoduše a hlavně okamžitě využila.

Například pozorovat ale nereagovat, na myšlenky a různé pocity (včetně strachu), uvolněně a s nadhledem. Moc lidí to neumí, ale stojí za to, na tom pracovat :-).




Moc se mi zde líbil příběh "ze života" kdy v některých chvílích jde opravdu o hodně. Je dobré kromě procházky či dýchání do břicha mít taky plán B. To znamená dělat co je v našich silách, aby se záležitosti vyvíjely dobře ale zároveň být připraven na všechny možnosti. To člověku dá větší jistotu, sebevědomí a klid.

Příběh byl o tom, kdy žena přišla na to, že jí je muž nevěrný. Nejdříve měla pocit beznaděje ale pak usoudila, že sebelítost je to poslední co by ji mohlo pomoci. Tak si promluvila s kamarádkou, společně si šly zacvičit a ještě stihla vylepšit svou vizáž.

Manžel už byl doma a očekával výčitky a scény - toho se ale vůbec nedočkal. Žena totiž reagovala stylem "budeš se muset rozhodnout". To muže vyvedlo z míry, protože kdyby se rozhodoval mezi hysterkou a novou známostí, měl by jasno ale takhle se mi situace dost ztížila.

Jak to dopadlo není důležité, důležité je to, že si žena díky plánu B zachovala úroveň.


MÍR SRDCE


Příklady mini kapitol

  • Rozdíl mezi emocemi a myšlenkami
  • Navození dobré emoce pomocí vzpomínky
  • Vyrovnanost
  • Otevřenost novému
  • Odvaha

V této kapitole se dočtete, jaké jsou zdravotní výhody dobrých emocí a třeba Vás to bude motivovat k zamyšlení se nad těmi dobrými emocemi a víc se na ně začnete soustředit.

S dobrými emocemi člověk působí také lépe na okolí, což posiluje jeho síť vztahů. A silná, dobře fungující síť vztahů chrání před stresem.

Porovnáte rozdíly mezi emocí a myšlenkou. Také se pobavíte se nad tím, jak souvisí zdraví s vazelínou. A nacvičíte si dobré emoce ve vztahu k částem Vašeho těla




Dále se dozvíte mimojiné o hrdosti, která je ve výčtu dobrých emocí poměrně ošemetná. Také o respektu. vyrovnanosti, laskavosti a vřelosti, vděčnosti, spokojenosti, odpuštění, soucitu, rozhodnosti a přejícnosti.

Bez toho všeho by nebyl mír v srdci - vše spolu musí spolupracovat a být v koordinaci.

Důvody k tomu, být v pohodě, se najdou skoro vždy. Stačí si jednoduše říct, že nám to prospívá a jakmile se budete trochu víc snažit, tak najdete důvody k dobrým emocím na každém kroku. Radost a dobré emoce se dají najít i v noční obloze, v šálku oblíbeného čaje, v hudbě, procházce nebo cvičení.


ZÁVĚR

V závěru je zmíněna jedna velká pravda, o které si zatím můžeme nechat ledatak zdát ale já osobně věřím na lepší zítřky :-).

"Stačí, aby každý zametal před prahem a bude tu čisto."


DODATKY A PŘEHLEDY

Na konci knihy najdete snadno a rychle přehled toho, co aktuálně potřebujete číst a s čím potřebujete rychle pomoct a dlouze byste jinak v knize hledali.

Najdete zde v souhrnu tipy pro okamžitou relaxaci ale také například co pít a kdy. Co je vhodné pít časně ráno po probuzení, co v době snídaně, při rušném dopoledni v práci apod.

Nesmí ale chybět ani stručný přehled kudy do pohody. Takže zde najdete v bodech tipy pro pohodu těla, mír a rozum, mír a srdce.




Kniha je rozdělena do mnoha malých kapitol, čtení tedy doslova odsejpá. Je psaná jasně a stručně, takže člověk okamžitě chápe, co je psáno a některé techniky může rovnou zkoušet. Je psaná vtipnou a zábavnou formou, že zaujme i nečtenáře (kterým jsem mimochodem já, ale snažím se to změnit).

Kdokoliv potřebujete nějakým způsobem nakopnout a nemáte zrovna podporu v blízkém okolí, tato kniha Vám pomůže a poradí. Inspirujete se, dozvíte se zajímavé inspirace, poučíte se a věřím, že jakmile knihu přečtete, bude Vám o kus lépe.

Knihu zakoupíte na oficiálním eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

Cena: 179Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat