2. března 2018

VAŘÍME: Recepty dětem - kuchařka

Gábi znám po "očku" už několik let. Sledovala jsem ji nejvíce v době, kdy byla aktivní na webu modrykonik.cz. Následně jsem ji začala sledovat na facebookových stránkách, aby mi neutekla nějaká novinka a sledovala jsem přímo i její blog Recepty dětem

Co se týče blogu Recepty dětem jako takového, tak je každoročně mezi TOP 10 food blogy v republice. A to je v konkurenci food blogerů výborným úspěchem.

Prásknu na ní ještě informaci, že byla účastníkem pořadu Prostřeno (v roce 2015), ze kterého si ji někteří z Vás třeba taky mohou pamatovat a které jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít.

Nikdy by mě ale nenapadlo, že se s Gábi někdy vůbec setkám a nenapadlo by mě, že si takhle pěkně sedneme a ani to, že bych jí psala recenzi na její kuchařku, která úspěšně vyšla na podzim roku 2017.

Svět je prostě malej a hlavně je úžasnej. Nic v něm není náhoda, vše má svůj důvod :-).




 
Už na první pohled z kuchařky dýchá domácí klid a pohoda. Takový ten jedinečný čerstvý vzduch z venkova, kterého se nedá nadýchat do zásoby.

Naleznete v ní celkem 106 receptů z kterých je 86 úplně nových - nejsou nikde jinde k nalezení.

Gábi vaří tradičně, prostě hezky česky. Není to tedy vyloženě zdravá kuchařka, ale každý si v ní zaručeně najde to svoje, je zaměřena ze široka, a ve finále si pochutná kompletně celá rodina.

Použité suroviny jsou lokální a běžně dostupné. Většinou je máte všichni aktuálně doma. O to lépe se z kuchařky vaří, protože nemusíte nikde nic nahánět po všech čertech a můžete se do receptu vrhnout téměř okamžitě.


ROZDĚNÍ KUCHAŘKY

Kuchařka je netradičně rozdělena podle ročních období. Začíná jarem, kde najdete recept také na tradiční velikonoční dobroty. Následuje léto, podzim a zima. No a speciální kapitola je zaměřena čistě na Vánoce.

Rozhodli jsme se z každé kategorie, pro tuto recenzi, vyzkoušet jeden recept a navíc bych vypsala co dalšího nás ještě zaujalo :-).


JARO

V této kategorii nás nejvíce zaujaly celkem 4 recepty. Z nich jsme si vybrali jeden, který jsem připravila k obědu i večeři a bylo vystaráno pomalu na dva dny :-D.

  • Jarní pohankové rizoto
  • Jarní trhanec s rebarborou
  • Pečené koblihy

Nesmí zde ale samozřejmě chybet ani recepty na velikonoční Jidáše či tradiční mazanec, které určitě vyzkoušíme, až na ně přijde řada.

Recept, který jsme z této kapitoly vyzkoušeli, byla Jarní zelená polévka, které jsem dělala dvojnásobné množství a Sofinka se po ní mohla utlouct - a to vážně doslova! :-)

Zrovna Sofinka od malička jede tu zelenou, asi i díky tomu, že na ní začínala kvůli protikvasinkové dietě. Já bych si polévku ještě krapet dochutila ale holky byly spokojené a manžel taky. Jedli jsme ji v kombinaci s cibulovými bulkami, o kterých se zmíním v zimní kapitole :-).





LÉTO

Léta se už upřímně nemohu dočkat, tam toho vyzkoušíme vážně doslova hromadu a to včetně melounové limonády či domácí zmrzliny.

A co nás v létní kapitole zaujalo?

  • Meruňkové tvarohové knedlíky
  • Domácí bagety
  • Rajská polévka
  • Plněné košíčky
  • Karobové vafle s mátovým krémem

Celkem nás zaujalo 6 naprosto parádních receptů a z nich jsme si vvbrali recept na zeleninové karbanátky, které z plechu mizely ještě dříve, než stačily vychladnout.

Holky vůbec neváhaly a čaply do každé ruky jeden. No, tak nic no. Naděje na nějakou přílohu byla najednou fuč.

Karbanátků jsem měla z poloviční porce asi 15, ale na plechu se mi dost rozjely, až se vzhledem začaly přibližovat plackám, takže je příště budu dělat určitě větší.






PODZIM

Vůně podzimu nejvíc láká na 4 úžasné recepty, které zaručeně vyzkoušíme i mnohem dříve.

  • Plněný perník
  • Krém z kořenové zeleniny se semínky
  • Čokoládový koláč s ořechy

V této kategorii jsme si vybrali Makovec, na který mám už vážně hodně dlouho chuť a teda musím říct, že je neuvěřitelně výborný!

Vláčný, měkký, jemný. Není lepšího zdroje vápníku. Jednoduše mňam!

Zvolili jsme vyšší formu s menším průměrem, tak se nám nechtěl uprostřed upéct a vršek dost vyběhl a trochu se čmoudnul, že jsme ho museli odkrojit a zarovnat. Takže příště zvolit nižší formu s větším průměrem a bude to úplně eňo ňuňo :-D.





ZIMA

Tak tady jsem se docela dlouho rozhodovala, co si z této kategorie vybrat. Všechno vypadá naprosto báječně!

  • Čokoládová pěna s pečenými hruškami
  • Polévka z červené čočky
  • Hruškový koláč s drobenkou

Nakonec si vybrali cibulové bulky, které jsou naprosto bezkonkurenční! Receptů na pečivo jsem vyzkoušela už mnoho, i proto mě lákaly, a zůstala jsem věrná jednomu jedinému, což se ale po této zkušenosti vážně mění! :-D

Cibule jsme použili víc, než bylo potřeba, ale o to lepší nejspíš byly a manžel si pěkně liboval, protože cibuli takto v pečivu má moc rád. Bulky měly štěstí, že musely čekat do rána na fotku, jinak bychom je snědli ještě vařící. A to jako fakt!

Jiné už nedělám!





VÁNOCE

V této kategorii nesmí chybět inspirace ke štědrovečerní večeři, jako například. příprava kapra na černo.

  • Vánoční punč
  • Nepečené jáhlové kuličky
  • Silvestrovské těstovinové jednohubky

My si vybrali celkem 4 recepty a jasnou volbou pro ten, který připravíme byly Sádlovky.

Sádlovky jsem připravovala na masopustní dětskou akci v našem babyclubu Robinson a díky tomu, že jsme první plech trochu přičmoudli, tak jsme se do nich pustili ještě v 8 večer :-D.

Bože ty jsou tak boží! Budu je dělat pravidelně na každou oslavu, při každý příležitosti, protože vážně vůbec nemají chybu! Vůbec! Žádnou! Úžasně se rozpouští na jazyku a jsou příjemně sladké.

Jsou žravé tak, že jakmile začnete, nebudete chtít přestat.





Moc, moc, moc kuchařku doporučuji! A už se nemůžu dočkat dalších receptů, do kterých se snad brzy pustíme. Podle kuchařky jsem nevařila ani nepamatuju a je to teda krásný pocit a určitě nás bude provázet každým ročním obdobím :-).

Kuchařku můžete zakoupit na oficiálním webu Recepty dětem přímo ZDE.

Cena: 299Kč

1 komentář:

  1. Díky za recenzi, Karol. Gabčin web mám ráda a o kuchařce jsem uvažovala, po tvé recenzi už nebudu váhat :-)

    OdpovědětVymazat