26. června 2019

ZA VÝLETEM: iQ LANDIA Liberec aneb moderní science centrum

Tímto článkem navazuji na předchozí, který jsem psala o iQ PARKU.

Druhý den jsme se pokusili vstát co nejdříve a vydali jsme plni nadšení a velikého očekávání se do obrovské iQ LANDIE, kde už venku zažijete zajímavá dobrodružství.

Budova iQ LANDIE je opravdu obrovská - z pohledu maloměšťáka :-D. Tím Vám ale pěkně ukazuje, že toho v ní zažijete nespočet a že Vám ještě dlouho po návštěvě půjde hlava kolem ze všech těch zážitků a zajímavostí.



O iQ LANDII

Šest podlaží plných expozic, to je iQ LANDIA Liberec.

Každé patro je rozděleno na expozici po pravé a levé straně a každá z expozic je zaměřena na jiné téma. Expozice jsou proloženy relaxačními zónami, kde si můžete odpočinout a zkusit zavařit mozkové závity zase trochu jinak anebo jednoduše vypnout hlavu u společenských her či stavebnic.

Dole v přízemí se nachází restaurace, kde vaří takovou tu českou klasiku.

V každém patře se nachází monitory, na kterých můžete sledovat aktuální doprovodné programy dle časového harmonogramu a naplánovat si tak další aktivity.

Nepopsatelně přeplněná budova, kdy už při vstupu nebudete vědět, co dřív.




VYROBTE SI VLASTNÍ MINCI

Ještě, než vůbec dojdete k nějaké expozici, narazíte na výrobník mince s logem iQ LANDIE, kterou si můžete na památku vyrobit. Toho se hned chytla mamka s manželem a společnými silami vyrobily pro holky minci na památku.




VODNÍ FONTÁNA A VODNÍ STĚNA

Jako by se historie opakovala. Stejně jako v iQ PARKU, jsme jako první dorazili k něčemu vodnímu a stejně, jako v iQ PARKU jsem si řekla, že je odsud jen tak nedostaneme.

Krásná vodní fontána, která různě stříkala a měnila barvy. Má časový harmonogram, který má celkem 4 různé fáze - hrající fontána, interaktivní režim na snímače pohybu, fontána bez hudby a interaktivní režim na tlačítka.

Snažili jsme se vždycky počkat, až začne konkrétní časový harmonogram, ale fontána se s námi moc nekámošila anebo jsme ji nepochopili, takže nám to nešlo.

Co nám ale šlo, byla vodní stěna. Na panelu, který stojí před fontánou, můžete totiž napsat jakýkoliv vzkaz nebo nakreslit obrázek, který se Vám následně objeví na vodní stěně ze které bude "padat".


VODNÍ SVĚT

Hned za fontánou se nachází vodní svět, který je v podobném smyslu jako ten v iQ PARKU, jen je určen větším dětem a není tak barevný. Opět můžete regulovat směr stříkající vody a můžete také stavět různé barikády pro zvednutí vodní hladiny nebo roztočení vodního mlýnku.




PŘEKONANÉ VYNÁLEZY

Tady se do úžasné nostalgie dostanou všichni, co prožili devadesátky. Na jednu stranu mi všechno přišlo tak známé a na druhou stranu se to už bere jako vynálezy, které jsou překonány.




Jedná se o dočasnou expozici, která je tématicky rozdělena podle místností a různých prostorů. 

Mamka byla naprosto fascinovaná, protože znala snad úplně všechno a to zas tak stará není. A manžel si s ní přitakával, protože jsou jen o 5 let od sebe :-D.

Najdete tam úplně vše, v čem jsme vyrostli. Viděla jsem tam klasický retro fén, který mi před několika lety bouchnul v ruce anebo natáčky na vlasy. Byla tam taky ždímačka, která vždy tancovala pomalu po celé předsíni. A takové to "horské sluníčko", před kterým jsem kolikrát sedávala. Také naprosto dokonalý stan, kam se vešla celá rodina i na stojáka. To byly bombastický stany!

Nesměly chybět ani různé mlsky, tabule s cenami v tehdejší době, fotoaparáty, školní pomůcky, psací stroje, kasy v obchodech, telefony, herní konzole apod.

Zároveň tam běžel kvíz s různými otázkami, na které jste si mohli zkusit samy odpovědět.




GEOLAB

Geolab najdete, když půjdete po schodech dolu, jakoby do jeskyně. Zavedou Vás k němu šipky, takže směr rozhodně neminete. Tato expozice je věnovaná geologii České republiky.




Kromě prohlédnutí sbírky různých druhů minerálů si zkusíte například vyhrabat kosti dinosaura, interaktivně složit kostru, dozvíte se spoustu věcí o horninách, v mini kině shlédnete velice zajímavý příběh o geologii, prohlídnete si 3D brýlemi několik geologických fotek a mnoho dalšího.



GEO

Dostáváme se pomalu do druhého patra, kde se po levé straně nachází expozice GEO, do které vstoupíte parádním kruhem jako ze seriálu Hvězdná brána. který různé svítí a problikává.




Zde nás s holkama nejvíce zaujal interaktivní písek, který projekcí reagoval na to, jak jste ho přemístili či vyvýšili. Například, když jsme měli projekci horniny a vody, tak nám pískem vznikla až sopka, kolem které jsme mohli vytvořit vodu. Projekce se může přepnout celkem do 5 různých vzhledů - sopka, vítr, vrstevnice, krajina a voda. Interaktivní pískoviště zaujme nejen děti. Já si ji užívala na maximum a několikrát jsme se právě sem i vraceli.




Dále si vyzkoušíte pozici pilota v letadle, se kterým ale bohužel můžete jednoduše spadnout. Všímejte si proto všech pedálů a čudlíků a třeba se ve vzduchu udržíte :-).




Vyzkoušíte si také, jaké to je skákat na měsíc a dokonce se na tom měsíci i uvidíte.





A největší atrakcí tého expozice je veliký gyroskop, do kterého si můžete nasednout a pod dohledem instruktora si vyzkoušet, jaké to vlastně je. Na to měl žaludek jen manžel :-D.Uff ty bláho, klobouk dolu nad všemi, kteří do toho vlezou. Já se snad jednou taky hecnu!




TULABORKA

TULaborka je menší expozice, která ale úzce souvisí s Technickou univerzitou v Liberci (proto zkratka TUL). Tady holky nejvíce zaujala autodráha - jojo, jsou po mamince! Od té se nemohly odtrhnout a my se mezitím koukli, co TULaborka dalšího nabízí.




Můžete si postavit svoji nanotrubičku, prozkoumáte nanovlákennou membránu, vyzkoušíte si práci s robotickým ramenem a je tam připraveno také několik interaktivních tabulí ať už na zdi nebo na zemi.




ŽIVLY

Živly mě fascinují od mala. Jsou v podstatě přírodou obecně, která nám tu přes to všechno, jak se k ni chováme, vládne a že to někdy umí i tvrdě. V této expozici zažijete doslova na vlastní kůži, co živly dokáží.




Nejdříve se setkáte s vodou, kde si můžete vyzkoušet (stejně jako v iQ PARKU) veliké bublifukové bubliny. Dále zjistíte, jak funguje vodní mlýn a jakou sílu má příboj. Prohlédnete si energicky soběstačný dům, prozkoumáte viskozitu, roztočíte vodní vír. A pak přijde to nejlepší!




Vrhnete se na simulátory zemětřesení i vichřice, které zažijete doslova na vlastní kůži a že to teda bude zážitek :-). U zemětřesení běží také v televizi reálné záběry z reálných zemětřesení a na to už není tak hezký pohled.




Také si Pustíte si simulátor tornáda a pomocí větru zkusíte trefit míč do obruče.




Když si počkáte na doprovodný program, můžete tu zažít představení blesků či ohnivé tornádo.


ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO

Místnost uprostřed které je ohromné srdce. Do něj můžete vejít a změřit si tlak. Jakmile se Váš tlak změří, srdce začne bít na celou místnost.




Zkusíte si zlehka operovat lékařskými nástroji, kdy veškerý svůj pohyb uvidíte na obrazovce a Vašim cílem je poskládat dílky uvnitř figuríny. Musím říct, že je to docela náročné a dost piplačka (nebo spíše pitvačka) i pro dospělé, natož pro děti. Klaudinka si to ale pojala po svém a nástroji v těle figuríni řádila jako na diskotéce :-D.




Zkusíte si změřit své síly v kosterní páce. Stačí jen zasednout naproti sobě a pořádně zabrat. Kdo nakonec zvítězí?




Všude kolem Vás jsou detaily lidského těla. Například figurína s detaily svalů a všech orgánů v těle, u které si s dětmi můžete popsat detailně vše, co vidíte a srovnat to sami se sebou.




Dále zjistíte, jaký máte objem plic, pokecáte si s úžasným robotem, zkusíte svoji výdrž na tyči, poslechnete si tep na různých místech figuríny a mnoho dalšího.


ČLOVĚK SMYSLY

Zde jsou krásné klamy, u kterých se vyřádí celá rodina. Zkuste si klam, kdy jste vysocí stejně, jako Vaše děti anebo si jen tak položte hlavu na mísu, ale kde je Vaše tělo? To nikdo neví.




Na stolku před vámi najdete spoustu kartiček optických klamů, ke kterým si můžete sednout a všechny je pečlivě prozkoumat.




Dozvíte se detailní informace o tom, z čeho všeho se skládá ucho nebo jak je to s čichem, nosem a také s jazykem. Poznáte hmatem, co se skrývá v tajemném sloupci. Zkusíte, co vydržíte v Terorizátoru.




Zjistíte, jak rychle umíte běhat a ke kterému zvířeti se svou rychlostí přirovnáte. Tady jsem se teda hecla i já, s myšlenkou na to, že jsem těhotná a že to nesmím přehánět. Jenže moje soutěživé JÁ neposlouchá a chtělo vyhrát. Tak jsem se rozjela a málem jsem se nezastavila :-D. Dosažené nejrychlejšího bodu bylo silnější. Manžel ho dosáhnul, ale to jsem si myslela, že ten stroj snad strhne :-D. A Klaudinčina rychlost taky není vůbec k zahození!




Zajímavostí v této expozici je tzv. Terorizátor. Usednete do takové malé komůrky a necháte na sebe působit různé druhy světelných, zvukových nebo mechanických podnětů. Uff, to byla docela síla!


SEXMISIE

Expozice Sexmisie je dostupná od února 2018 a je určena dětem od 12 let. Byla připravena se sexuology a dětskými psychology. Jedná se o první takovou expozici v celé Evropě.

Na obrazovce běží zvířecí i lidské porody a to přesně tak, jak jsou. Dále se dozvíte informace o dospívání a narazíte na několik menších expozic - druhy ochrany, erotické pomůcky, erotické oblečení apod.

Musím říct, že jsem se u toho docela zarazila a přišla jsem si zvláštně, na druhou stranu ale pro puberťáky parádní.




VĚDA V DOMĚ

Zde se setkáte se vším, co máme kolem sebe a co považujeme za samozřejmost. Ale víme, jak vše ve skutečnosti funguje a proč to funguje tak, jak to funguje?




Vědá nás neustále obklopuje. Každý den, kdykoliv, kdekoliv a to i doma. Tam se toho najde nepřeberné množství. Stačí jen otevřít oči a nad každou činností se zamyslet více do hloubky.




Zrovna tuhle váhu bych si přála mít pro holky doma. S tou bychom se vyřádili všichni a zpětně mě docela mrzí, že jsem ji nevěnovala víc pozornosti, protože jsem se zasekla u kruhu na fotce níže.




Zde šlo totiž o to roztočit kruh a postavit na ně malá kolečka tak, aby na kruhu vydržela co nejdéle aniž by spadla nebo utekla pryč.




Dokonce se můžete detailně podívat do "skořápky" auta a to i rozříznutého doslova vejpůl, které se nachází hned naproti tomuto.




Klaudinku moc zaujalo promítání barev na zdi. Různě je spojovala a odpojovala a koukala, jaké barvy vznikají, když se setkají.




Dále zkoumaly například rozklad světla v hranolu, snažily se vyluštit laserové bludiště, zjistily jak funguje splachování na wc a opět jsme si připomněli, jak vypadá svět ve tmě.

V této expozici totiž najdete místnost s názvem Svět ve tmě, který je takovou malou miniaturkou neviditelné výstavy. Nemít zkušenost s Neviditelnou výstavou, tak bych byla sama pro sebe asi nebezpečná. Tím, že jsme se díky Neviditelné výstavě naučily, jak se v takové místnosti pohybovat, nebylo to pro nás nic těžkého.

Já jen v jednu chvíli zakopla o sprcháč až spadl špunt a to jsme se obě lekli. Na ty, kteří prochází místností se ostatní mohou koukat venku na obrazovce.


KOSMO

Největší atrakcí expozice Kosmo, je tunel plný barev. Holky ho neustále probíhaly z jedné strany an druhou a pak dokolečka dokola.




Zjistíte například jak by obyčejná plechovka byla těžká či lehká na různých planetách a stejně tak zjistíte díky váze (váze, která vaši váhu ukáže na obrazovce a všichni ji uvidí :-D), kolik byste Vy vážili na konkrétních planetách.




Setkáte se s několika interaktivními panely, na kterých se dozvíte mnoho zajímavých informací o jednotlivých planetách a uvidíte mimozemšťana.




PLANETÁRIUM 

V Planetáriu jsme byla naposled snad na prvním stupni ZŠ, takže jsem se moc těšila. Už jsem návštěvu Planetária s holkama v brzké době plánovala, tak jsme ho díky možnostem iQ LANDIE mohli také využít.

Původně jsme chtěli jít na film Do vesmíru se zvířátky ale nakonec se program změnil a nás čekal Astrounaut.

Nebudu Vám lhát, ale poloha v leže, přítmí a příjemné teplo udělá svoje. Takže nejdříve usnula Sofinka, pak usnula Klaudinka a přiznám se, že jsem únavou po dvou náročných dnech usnula i já.

Film dokumentuje výcvik astronautů a techniku, potřebnou k jejich pobytu na oběžné dráze kolem Země. Věnuje se účinkům extrémních podmínek vesmíru na lidský organismus a technologiím, které astronautům umožňují přežít ve volném kosmickém prostoru.




SOLÁRNÍ TERASA

Solární terasa je krásným odpočinkem po těch všech expozicích v temných místnostech, takže se budtee chvilku rozkoukávat. Krásně je z ní vidíte přímo na Ještěd.

Čeká tam na Vás spoustu dřevěných panelů, se kterými si děti mohou hrát a kde se po těch všech expozicích nadýcháte čerstvého vzduchu.

Posaďte se na lavičku a nasbírejte na sluníčku ějaký ten vitamín D :-).




RELAXAČNÍ ZÓNY 

Různě po patrech narazíte na relaxační zóny, které jsou plné různých stavebnic, lega, stolních her nebo hlavolamů ale můžete se také stát detektivy a zapátrat si po zločinci.




Je tam toho tolik, že i kdyby se rozhodl společně relaxovat celý zájezd, tak si svoje místo vždycky najdete.




Největší bitky ale probíhaly především u této stěny. My jsme neodolali a vzniklo tak velice originální rodinné foto. Tento panel najdete také v iQ PARKU, jen menší.




Také narazíte na chodbu plnou optických klamů, které Vás pěkně zmátnou.




DOPROVODNÝ PROGRAM


1. OHNIVÉ TORNÁDO

Jako první doprovodný program jsme si vybrali ohnivé tornádo.

Abych se přiznala, tak jsem čekala trochu větší show a větší tornádo. Tohle bylo docela malé na moje očekávání, ale já vždy očekávám od všeho víc, než je zdrávo :-D.

Každopádně to byl zajímavý zážitek a bylo tam pěkně horko.

Program trvá pár minut a pak už se můžete chystat na další doprovodný program anebo si jít prohlédnout expozice, které jste ještě nenavštívili.

My si doprovodné programy nechali až úplně nakonec, kdy už jsme měli vše vyzkoušené a čekali jsme na náš čas v Planetáriu.




2. SYMFONIE BLESKŮ 

Znáte film Čarodějův účeň? Tam se ten mladý učeň zamiluje a vezme svoji holku právě do této klece, kterou sám vytvořil, a pustí jí blesky, které znějí jako hudba.

Přesně tohle jsme zažili. Jen je to opravdu neskutečně hlasité, takže nezkoušejte poslouchat bez zacpaných uší.

Bylo nám puštěno pár písniček, které jsme takřka okamžitě poznali a musím říct, že to byl skvělý zážitek!




3. HRAJÍCÍ FONTÁNA

Jako borec nakonec, a to doslova, byla hrající fontána, která zrovna hrála písničku They don´t care about us od Michaela Jacksona. Což bylo naprosto famózní!



RESTAURACE

Abychom se posilnili a nabrali síli, byli jsme vyzkoušet restauraci, která se nachází přímo v iQ LANDII a je hned v přízemí.

Nabízí klasickou českou kuchyni a vaří moc dobře. Já si vybrala rajskou omáčku s těstovinami, manžel si dal svíčkovou, Klaudinka si vybrala špagety a mamka měla vegetariánský karbanátek s bramborovou kaší. Já si navíc dala také okurkový salát, který byl ale opravdu hodně opepřený. Sofinka měla vývar, který byl též dost opepřený, takže ji pálila pusa a ujídala manželovi porci.

Až na tu přemíru pepře bylo vše výborné a doporučuji tam zajít na jídlo :-).


iQ LANDIA SLAVÍ NAROZENINY

Od 1.5 až do 31.8 probíhá akce Staň se tváří iQ LANDIE, kdy se můžete vyfotit před krásnou hvězdnou stěnou, přidat pár vtipných poznámek a třeba vyhraje zrovna Vaše dítko.

Výherce této soutěže bude na všech billboardech, plakátech, na webu a to nejen v Libereckém kraji a navíc se bude účastnit všech chystaných novinek.

Také získá celoroční vstupné do iQLandie pro 4 osoby.

Soutěžní fotky můžete sdílet na svém veřejném Instagramovém profilu s hashtagem #jsemiQhvezda anebo zaslat na email hvezda@iQLANDIA.cz.

Více informací o soutěži a pravidlech najdete zde - http://www.iqlandia.cz/cz/iqlandia/novinky/stan-se-tvari-iqlandie





PRACOVNÍ LISTY

I zde máte možnost stáhnout si pracovní listy ke konkrétním expozicím a to celkem 16 druhů pracovních listů, které najdete přímo ZDE.


ZÁVĚREM

Musím říct, že to je obrovský zážitek a že ještě dlouho budu veškeré informace vstřebávat a třídit, protože když z iQ LANDIE odejdete, budete mít v hlavě jednu velikou kouli zážitků a informací, která se začne postupně rozmotávat až časem.

Ještě, že mám tolik fotek, protože se mi to v hlavě stále dost míchá a bez fotek a videí bych recenzi dohromady snad ani nedala.

Určitě si tam zajděte s celou rodinou. Vezměte babičky, dědečky, tetičky, strýčky, děti malé i velké a pořádně si užijte den.

V jeden den nasbíráte takové množství zážitků, že se to nedá ani spočítat. Holky na iQ LANDII vzpomínají často a já se i po měsíci nedokážu bavit o ničem jiném a když se mě někdo zeptá na tip na výlet, doporučím právě iQ LANDII.

Zvlášť v tomto horku uvítáte příjemné prostředí.




OTEVÍRACÍ DOBA

Otevírací dobu najdete hned na první straně, když si na webu rozkliknete iQ LANDIA. Máte ji tam rozdělenou po konkrétních dnech.
Většinou je ve všední den otevřeno od 8 hodin do 17 hodin, v sobotu od 9 hodin do 19 hodin a v neděli od 9 hodin do 17 hodin.
Celý červenec i srpen bude otevřeno od 9 hodin do 19 hodin.

CENÍK - RODINNÉ VSTUPNÉ

  • 2 dospělí + 1 dítě do 15 let = 640Kč
  • 2 dospělí + 2 děti do 15 let = 670Kč
  • 2 dospělí + 3 děti do 15 let = 700Kč
  • 1 dospělý + 2 děti do 15 let = 490Kč
  • Dítě nad 15 let = 260Kč
  • Děti 3–15 let, ISIC/ITIC, EYCA, senioři nad 65 let, ZTP a ZTP/P = 160Kč

Více informací najdete na webu http://www.iqlandia.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat