1. července 2019

VYRÁBÍME: DIY křídy na chodník

Před několika týdny jsem na Facebooku narazila na stránku Tvoříme s láskou, kde najdete různé tipy na tvoření a dekorace.

Když jsem tam objevila tip na výrobu kříd na chodník, řekla jsem si, že to musíme vyzkoušet.

Zajímalo mě především to, jestli je to opravdu tak jednoduché, jak se zdá a jak moc jsou srovnatelné s těmi kupovanými.

Na jednu stranu se dají křídy snadno koupit za pár korun, ale přeci jen ta výroba je zajímavější a lákavější. Mít doma svoje vlastní křídy, to je pro děti velká věc :-D.

Tak schválně, jestli se nám to povedlo. 




CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • Mističky/kelímky na míchání barev
  • Ruličky od alobalu
  • Víčka od PET lahví
  • Lepící pásku
  • Pečící papír
  • Tempery
  • Sádru


POSTUP

Nejdříve jsme si ruličky od alobalu nařezali na šest stejných velikostí. Chtěli jsme vyzkoušet základní barvy temper a to včetně černé.

Konce ruliček uzavřete víčky od PET lahví. Je to z našeho pohledu jistější, než izolepa či jiná lepící páska. Ale víčka jsme s ní ještě pojistili.

Následně ruličky vyplňte pečícím papírem. Nebuďte jako můj chlap, který tvrdil, že to zvládne i bez pečícího papíru, protože se nám pro něj do krámu nechtělo :-D. Já mu tvrdila, že to nepůjde a on mi tvrdil, že to půjde. Tak jsem ho v tom nechala a pustil se do tvoření bez něj. To prosím nedělejte! A kupte ten pečící papír! :-D

Pak už jen stačí rozmíchat sádru podle návodu, rozdělit do šesti mističek a temperou rozmíchanou v troše vody je obarvit do zvolených barev.

Ruličky jsme plnili trychtýřem vytvořeným ze staré PET lahve. Spojili jsme je k sobě všechny na stojáka gumičkou a postavili na balkon, kde jsme je nechali schnout.

V tomto počasí stačí bohatě několik hodin.

Manžel z nich pak musel tu ruličku doslova seškrabat. Trochu frfňal ale držel si výraz, že měl prostě pravdu a jde to i bez pečícího papíru. Ne! Nejde! Bez pečícího papíru fakt ne!


VENKOVNÍ TEST

Tak jsme je vzaly ven vyvenčit hned, co jsme Klaudinku odvedly do školky.




Klasicky, jako u běžných kříd, jde vidět okamžité ošoupání. 




Překvapilo mě, že malují docela hezky. Což jsem upřímně vůbec nečekala.




A CO TA ČERNÁ?

Jelikož je černá křída neobvyklá, lákala mě o to víc. Na asfalt s ní samozřejmě nenakreslíte nic, ale jakmile si najdete světlejší chodník, můžete se vyřádit.



ZÁVĚREM

Děti se u této aktivity učí nejen barvy jako takové ale také jejich míchání a mohou si vytvořit křídy v barvách, které nejsou běžně dostupné anebo si upatlat barvu dle své fantazie.

Jsou tvrdší, než běžné křídy a jakmile je dítě upustí, drží a nerozpadnou se. Jsou zároveň těžší, což je logické vzhledem k sádře, takže když jsem Sofince naložila batoh, málem mi hodila záda :-D.

Na klasickou dětskou tabuli ale nemalují tak, jako běžné křídy. Asi bych se i bála, aby se jimi tabule nepoškrabala, takže je spíš využívejte jako venkovní.

Mohou být zajímavé i jako tvoření dětí ve školce, kdy si každé dítko vytvoří třeba svoji vlastní křídu anebo vytvoří křídy společně pro celou školku.

Určitě mi dejte vědět, až je vyzkoušíte, jak se Vám povedly :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat