5. června 2019

ZA VÝLETEM: Neviditelná výstava + Neviditelná večeře

Když mi přišla nabídka spolupráce s tím, že se jim líbí obsah mého blogu - především nápady na hry a vzdělávání dětí, tipy na výlety, články a odkazy pro maminky a byli by rádi, kdybych přijala pozvání na neviditelnou výstavu v Praze, nejdříve jsem se krapet zděsila vzdálenosti a vzpomněla jsem si na psycho cestu do Prahy, když jsme jeli na narozeniny časopis Puntík, ale pak jsem si řekla, že to je v podstatě pro dobrou věc.

Pro dobrou věc ve smyslu přiblížení nejen dospělých, ale také dětí, světu nevidomých. Navíc se jedná o netradiční a jedinečný zážitek, který by mohl změnit i nás a naše děti. Nabídku jsem proto s radostí přijala a od té doby jsme se nemohli dočkat domluveného termínu.

Upřímně řečeno je to velice silný zážitek, kdy Vám dojde nesmírné množství věcí. Sice neustále říkáme, jakým darem je to, že třeba zrovna vidíme, ale pořád to lidem nedochází dostatečně tolik, pokud nezažijí to, co my na neviditelné výstavě.





O NEVIDITELNÉ VÝSTAVĚ

Neviditelná výstava má své kořeny v Maďarsku, konkrétně v Budapešti, kde byla v roce 2000 otevřena úplně první expozice podobného typu. Na myšlenku pustit se do tohoto projektu přivedla organizátory podobná výstava, kde se lidé pokoušeli orientovat ve tmě pomocí bílé hole. Tento koncept následně vypracovali a obohatili, aby byl zážitek opravdu autentický. Poté přivezli Neviditelnou výstavu i do Prahy a 1. dubna 2011 ji otevřeli v prostorách Novoměstské radnice nedaleko Karlova náměstí, kde sídlí dodnes.

Nabídka výstavy se stále rozšiřuje a můžete na ní zažít nejen klasickou výstavu, ale také neviditelnou večeři, teambuilding, ochutnávku vína či piva anebo pohádkovou prohlídku pro děti. 

"I bez zraku se dá totiž žít plnohodnotný život, který je plný cílů, touhy, požitků, srandy, trapasů, zábavy, starostí apod., jen svět vnímají s vypnutým obrazem" :-).


PRVNÍ NÁVŠTĚVA - PŘÍCHOD, INFORMACE 

Nejprve Vás čeká rozcvička, protože na neviditelnou výstavu musíte vyjít pár pater nahoru. Což mě dost překvapilo, protože jsem ji čekala spíše v přízemí.

Hned co vyjdete posledních pár schodů, je před Vámi recepce, kde Vám řeknou veškeré důležité informace a kde si můžete zakoupit různé dárkové předměty, trička apod.

Vpravo se dostanete do malé šatny, kde jsou skřínky na zámek. Tam si odložíte vše, co půjde, protože v té tmě musíte mít ruce opravdu volné a nikde Vám nic nemůže viset - brýle např. Také si tam můžete dojít na wc. A když projdete dveřmi dál, dostanete se do viditelné části výstavy.




VIDITELNÁ ČÁST

Ve viditelné části jsme měli štěstí na jednu zaměstnankyni, která zrovna měla chvilku a povídala nám o všem, co jsme viděli. Vyprávěla nám o každé pomůcce - o tom proč vznikla, jak se používá a spoustu jsme si toho mohli sami vyzkoušet. Bohužel nebylo v naší kapacitě zapamatovat si vše, co nám bylo řečeno a chvíli jsem si i říkala, jestli nebude lepší psát zápisky. Zážitek to byl ale opravdu veliký a nezapomenutelný.






Pokusím se Vám vše přiblížit alespoň na fotkách, které jsou pořízeny právě z viditelné části. Na prohlídkách byla tma a nedalo se tam nic fotit. 

Na stole byly různé hry s černými klapkami přes oči, které jsme si mohli zkusit hrát. Byly to hry jak pro dospělé, tak i obyčejné vkládačky pro děti.

Stolů tam bylo několik, takže když se sejde větší skupina lidí, vyjde řada na všechny a všichni si vše můžou v klidu vyzkoušet.




 Vše je promyšlené a propracované do detailu tak, aby se s tím nevidomým dobře pracovalo.




Na první pohled to není vidět, ale když se podíváte blíž, tak každá barva má pro správné rozpoznání jiné zářezy na figurkách. Stačí si jen zapamatovat, který tvar figurkyje Vás a hra může začít. 




Karty mají též své označení - vždy v levém rohu. 




Domino se takto dá již zakoupit bez nutnosti úpravy.




Pexeso trochu náročnější, i když se to nezdá, ale stačí si zahrát pár her a hned máte tvary v malíku :-).




Tady si teď nejsem jistá, o kterou hru se jedná - jestli černý Petr či podobná karetní hra? Ale zaujala mě a tak jsem ji vyfotila.




Mimo her, se ve viditelné části setkáte s mnoho pomůckami nevidomých. Ať už těmi, které znáte - například léky z lékárny, ale také s různými novinkami, které běžně vůbec neznáme.






Vyzkoušíte si také psací stroj pro tisk braillovo písma a pomocí nástěnné tabule si zkontrolujete, co jste vlastně napsali.




Dozvíte se, jak to vlastně mají nevidomí s financemi a jakým způsobem si kontrolují hodnoty jednotlivých bankovek.




Toto je pomůcka, díky které se učí jednotlivá písmena. Díky třem otočným částem si mohou nastavit všechna písmena a postupně se je naučit. Je to základní pomůcka pro začátek.




Na výstavě si mimojiné také připomenete reliéfní dlažbu pro nevidomé a najednou Vám začnou v hlavě šrotovat všechna nesmyslná místa, která jste již potkali. Například reliéfní dlažba končící v lampě, v obrubníku apod.




Pokud je na děti čekání dlouhé, zkrátí si ho u stolečku s legem, kde si mohou hrát po celou dobu čekání. Holky to chytlo ze všeho nejvíc, samozřejmě :-D Lego je prostě Lego.




NAŠE PRŮVODKYNĚ CECILKA

Naší průvodkyní byla Cecilka. Mladá, sympatická slečna nižšího vzrůstu s tak příjemným hlasem, že bych ji mohla poslouchat celý den. Nevidomá je již od dětství, ale sálalo z ní tak silné sebevědomí a jistota, že jsem byla až v úžasu. 

Celé prohlídce dala pohodovou a příjemnou přátelskou atmosféru a my si s ní ten čas ve tmě maximálně užívali. Klaudinka k ní měla okamžitou důvěru a držela se jí víc, než nás.

Ráda na ní vzpomínám a doufám, že se ní ještě někdy setkáme :-).


POHÁDKOVÁ PROHLÍDKA VE TMĚ

Nerada bych Vám toho prozradila moc, protože to překvapení a napětí, že nevíte, do čeho vlastně jdete, tomu dává to správné kouzlo.

Povím Vám ale, že se s Vaší celou skupinkou seřadíte před dveřmi vlevo od recepce, kde si Vás převezme Váš průvodce a sranda začíná.

Jednou rukou jedete podél zdi a druhou rukou držíte za rameno toho, kdo jde před Vámi. Já šla jako první, takže jsem nedržela nikoho, ale kryla jsem se, abych náhodou nenabourala.

Pohádková prohlídka je tedy určena dětem ve věku od 4 do 8 let. Pokud máte mladšího sourozence, kterého chcete vzít s sebou, tak můžete. Sofinku to tam bavilo, ale v polovině usnula, takže nám vznikla trochu komplikace, protože jsme se prodírali ve tmě střídavě se spící Sofinkou na rameni :-D.

Koná se pouze o víkendu, trvá přibližně hodinku a je potřeba se rezervovat alespoň den předem.

Budete procházet prostředím, kde je opravdu černočerná tma. Budete se řídit zdí kolem Vás a hlasem Vaší průvodkyně. Doteď nechápu, jak Klaudinka v tom prostředí zapadla, protože celou dobu fungovala tak jako kdyby snad viděla.

Abych Vás trochu navnadila a nalákala, tak Vám povím, že se pokusíte ve tmě například navléct princezniny korále. Posadíte se ke stolku a pokusíte se navlékat. Jedné z holek se tu misku s korálky povedlo vysypat. V tu chvíli řekla Cecilka něco, při čem nám spadla brada - "To nevadí, já to posbírám". Wow! Také si zahrajete na popelku a projdete si lesní kouzelnou chaloupku.

Mimo pohádku se zkusíte projít také po ulici, kde narazíte na novinový stánek či stánek s ovocem a zeleninou a pokusíte se po hmatu poznat konkrétní druhy.

Ke konci prohlídky si Klaudinka oblékla princeznovské šaty, holky dostaly drobnou odměnu a všichni jsme si dali společně malé občerstvení v podobě kávy či kakaa - stále ve tmě. Klaudinka ovšem nutně potřebovala vědět, jakou barvu šaty mají. K překvapení všech, to nikdo neví. Klaudinky zvědavost tedy zůstala neukojena, ale na druhou stranu získala zkušenost, že nevidomí barvy také nevidí.


NEVIDITELNÁ VEČEŘE + PROHLÍDKA VE TMĚ

Po pohádkové prohlídce jsme holky nechali mamce a čekala nás s manželem neviditelná večeře, která se konala v zatemnělé viditelné části.

Předem, již při objednání, jsme si vybrali, co budeme večeřet. Na výběr totiž máte hned z několika chodů a to:

  • Hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší
  • Plněné bramborové knedlíky s uzeným, podáváné s medovým červeným zelím, přírodní šťávou a cibulkou
  • Veggie quesadilla s restovanou pikantní zeleninou, čedarem, zakysanou smetanou, trhaným salátkem a domácím dipem guacamole
  • Houbové risotto s bílým vínem, čerstvými bylinkami, houbami a hoblinami parmesánu
  • Salát Caesar
  • Vepřová panenka sous-vide s bramborovou kaší

A jako dezert všichni dostanou Tiramisu.

Z hlavních jídel jsme si oba vybrali vepřovou panenku s kaší, ale pokud bych Vám mohla něco doporučit, zkuste si vybrat jídlo, které pro Vás bude mnohem náročnější v té tmě jíst. Přeci jen ta panenka s kaší byla docela jednoduchá k jídlu, ale takové risotto nebo Caesar - prostě jídla složená z více jednotlivých potravin, to pak musí být zážitek.

Jestli se nám naskytne ještě někdy příležitost (což doufám, protože bych se tam moc ráda vrátila), tak si rozhodně zvolíme jinak. To ale dopředu člověka jen tak nenapadne. 

Neviditelná večeře začíná opět neviditelnou prohlídkou, jen je určena dospělým - tedy je trochu složitější, reálnější a náročnější.

Stejně jako u pohádkové prohlídky se seřadíte u dveří po levé straně od recepce a projdete si přibližně stejné prostředí, jen jsou zvuky silnější, provoz na silnici hlasitější.

Projdete si kompletně celou domácnost nevidomého, vyzkoušíte si rušnou ulici, chůzi po schodech podél zábradlí, les a prohlídku završíte v baru, kde si dáte třeba rovnou pivo :-). 

Na baru jsme se pustili do zajímavé konverzace plné otázek a zajímavostí a musím říct, že atmosféra byla tak uvolněná, jak by nikdy snad za běžného dění uvolněná být nemohla. Z mého pohledu tma shodí veškerou bariéru a Vy neřešíte nějaký stud nebo že jste spíše introverti. Naopak se pustíte do řeši s lidmi, které jste za světla ani pořádně neviděli, ale v té tmě máte pocit, jako byste se znali.

Následně jste zavedeni na svá místa k večeři, kde Vám je opět nabídnuto několik druhů nápojů - tentokrát jsem chtěla ochutnat víno. Sice jsem míchala jedno s druhým, ale chtěla jsem zažít tu degustaci co se dalo.

Nejprve jsme se pustili do předkrmů. Na stůl byly servírovány otočné podnosy s několika malými mističkami, na kterých byly například oříšky, olivy, sýry nebo pečivo. Následně byl každému z nás servírován vybraný pokrm a s chutí jsme se všichni do jídla pustili. Pokračovali jsme v zajímavé přátelské konverzaci plné smíchu až do posledního sousta.

Vše bylo kompletně ve tmě - rozvoz jídel přes celou místnost, servírování, nalévání z lahví do skleniček apod. Prostě neuvěřitelné


ZÁVĚREM

Žádná prohlídka není stejná, jako ta předchozí. Vždy Vás může provést jiný průvodce, který do prohlídky dá i kus sebe a proto se od sebe jednotlivé prohlídky mohou dost lišit.

Na pohádkové prohlídce jsem se plácala jako ryba na suchu. Byla jsem totiž věčně mimo a úplně ztracená. Na druhé prohlídce jsem si byla už jistější. Děti to naopak zvládaly až bravůrně, že z nich byla Cecilka sama nadšená.

Je to zážitek, který je třeba zažít, takže pokud máte tu možnost, vyražte na neviditelnou prohlídku ať už dětskou nebo pro dospělé, ať už na neviditelnou večeři nebo teambuilding. Prostě to zažijte, stojí to za to. Tma Vám otevře oči a Vy najednou začnete vše vnímat jinak a ten pocit jen tak nezmizí.




Po návratu domu mě to chytlo takovým způsobem, že jsem sama zkoušela pak se zavřenýma očima fungovat doma a to včetně jídla. Člověk si vše mnohem víc užívá, prožívá, vychutnává a dojde Vám tolik věcí, že to neni možné.

Blíž snad světu nevidomých být ani nemůžete. Dozvědet se o jejich životě a zkusit si vše prožít alespoň tu hodinu.  

Já osobně bych docela uvítala stálou kavárnu či bar v této podobě, kam bych docházela klidně i několikrát týdně. Je to zároveň i pročištění hlavy. Mozek přepne na jiné vnímání a opět si budete s těmito lidmi o kus blíž.

Děkuji za tuto příležitost!


OTEVÍRACÍ DOBA

Pondělí - Pátek 12:00 - 20:00 s tím, že poslední návštěvníci docházejí v 19:00. 

Sobota, Neděle, svátky 10:00 - 20:00 s tím, že poslední návštěvníci opět v 19:00.


CENÍK

Klasická prohlídka
  • Dospělí - 220Kč (240Kč víkend)
  • Senioři/Studenti - 190Kč (210Kč víkend)
  • Rodinné vstupné 2+3 - 600Kč (660Kč víkend)
Děti do 7 let v doprovodu rodičůmají vstupné zdarma.


Pohádková prohlídka
  •  190Kč

Neviditelná večeře
  • 700Kč

Opravdu neváhejte a jděte do toho. Vezměte rovnou celou rodinu, protože Vás nejen ta tma, ale také zkušeností sblíží. Více informací o neviditelné výstavě a jejích dalších možnostech najdete na webu neviditelna.cz a určitě sledujte i facebookovou stránku www.facebook.com/neviditelnavystava.

Žádné komentáře:

Okomentovat