9. března 2022

UČÍME SE: Rok s pohádkami, hádankami a říkadly

Víte, jak to mám s různými výukovými publikacemi a pracovními sešity. Na tohle všechno je naprosto geniální Nakladatelství Portál, se kterým dlouhodobě spolupracuji a mohu vám tak vše, co mě zaujme, podrobněji ukázat.

Tento pracovní sešit obsahuje 12 pohádek či příběhů, na které navazují hádanky, říkadla, úkoly, činnosti i přímo pracovní listy. Každá kapitola má omalovánku s přidanými úkoly či hrami logopedickými, jazykovými, výtvarnými, pohybovými, sluchovými i grafomotorickými. Můžete ho brát jako komplexní zábavnou přípravu pro vstup dětí do ZŠ.

Já jsem vždycky nadšená z takové dávky inspirace, kterou průběžně využívám jak doma u holek, tak i v babyclubu s nejmenšími dětmi. Tak se na to pojďme detailněji mrknout :-).


 

OBSAH PUBLIKACE

Pohádky a příběhy jsou napsány jako motivační texty pro plnění dalších úkolů v pracovním sešitu. Děti by je měly umět vyprávět a pochopit i jejich morální podtext. Vyprávěním si procvičí paměť a vyjadřování v souvislých větách, ale i chápání abstraktních pojmů.

Hádanky slouží hlavně pro rozvoj logických a myšlenkových operací, probouzení fantazie, procvičování pozornosti a soustředění při poslechu slovního zadání.

Říkadla jsou zaměřena na procvičování paměti, k nácviku přednesu s citovým prožitkem, pro rozšiřování slovní zásoby a tříbení jazykového citu.

Práce s pohádkou a další aktivity jsou zaměřeny na rozvoj všech znalostí a dovedností a slouží k rozvoji školních kompetencí.

Pracovní listy jsou pro každý měsíc v roce celkem tři, jen o prázdninových měsících jsou dva.

 

ZÁŘÍ

V měsíci září si přečtete příběh Jak děti hledaly houby, naučíte se houbová říkadla, zkusíte uhodnout několik tématických hádanek, v logopedii procvičíte B, P, M, zahrajete si se slovíčky, popovídáte si o stromech a přírodě, vyzkoušíte kolektivní kresbu a mnoho dalšího.



 

ŘÍJEN

V říjnu si přečtete o tom Jak měly chuť na lískové oříšky, naučíte se podzimní říkadla, zkusíte uhádnout několik hádanek, v logopedii procvičíte F, V, J, zaposloucháte se do hlásek, seznámíte se se synonymy, rozvinete časové i matematické představy, vyzkoušíte smyslovou hru a objevíte ještě mnohem víc.



 

LISTOPAD

V listopadu si přečtete příběh s názvem Babička si taky ráda hraje, naučíte se říkadla o červených korálcích, zvířátcích z kaštanů a o rýmě, zkusíte uhodnout podzimní hádanky, v logopedii si procvičíte G, K, CH, H, popovídáte si o stromech a lesích, vytvoříte frotáž z listů, spočítáte slabiky a ještě mnohem víc.



 

PROSINEC

V prosinci vás čeká pohádka Vánoční strom pro ptáčky zpěváčky, naučíte se zimní říkadla, zkusíte uhádnout několik hádanek, v logopedii si procvičíte T, D, N, Ť, Ď, Ň, procvičíte si opačná slova, pokusíte se vytváířet množná čísla, naučíte se pracovat s encyklopediemi a hovořit nad obrázky, vyzkoušíte sportovní aktivity a mnoho dalšího.



 

LEDEN

V lednu si přečtete o tom Jak se Zuzka chtěla koulovat, naučíte se říkadla o koulovačce, teploměru i tuleni, uhádnete tři hádanky, v logopedii procvičíte C, S a Z, zahrajete si didaktickou hru se zvířátky, vyzkoušíte zdrobněliny jmen, nakreslíte mráz, procvičíte pozornost s orientací na ploše, zahrajete si pantomimu a čeká vás toho ještě víc.



 

ÚNOR

V únoru vás čeká příběh s názvem Výlet do hor, naučíte se dvě zimní říkadla, zkusíte uhádnout čtyři hádanky, v logopedii procvičíte Č, Š, Ž, zkusíte poznat význam cizích slov, zahrajete si slovní hru o dlouhých a krátkých hláskách, nakreslíte šálu pro kamaráda a ještě mnohem víc.



 

BŘEZEN

V březnu vás čeká jarní příběh Jaro, vstávej!, naučíte se jarní říkadla, uhádnete jarní hádanky, v logopedii si procvičíte písmeno L, naučíte se poznávat citově zabarvená slova, zkusíte rozpoznat melodii, rozvinete fantazijní představy a ještě více.



 

DUBEN

V dubnu si přečtete příběh s názvem Velikonoční překvapení, naučíte se hodovací říkadla, uhodnete velikonoční hádanky, v logopedii procvičíte R, naučíte se slovesa vyjadřující stejnou činnost, poznáte řemesla, nakreslíte obrázek slavení Velikonoc, procvičíte si vázání uzlíků apod.



 

KVĚTEN

Filipojakubská nos a čarodejnice, tak zní příběh v měsíci květnu. Naučíte se říkadla o ježibabě a počítání pampelišek, uhodnete čarodejnické hádanky, v logopedii si procvičíte Ř, nakreslíte k pohádce obrázek, vyzkoušíte poznávání chutí, procvičíte opačná slova a mnohem více.



 

ČERVEN

V měsíci červnu vás čeká příběh s názvem Letní slunovrat, říkadla s názvem Letní slunce a Roční období, v logopedii si procvičíte diferenciaci sykavek C, S, Z a Č, Š, Ž, procvičíte si paměť s měsíci v roce, zkoordinujete ruku/oko apod.

 


 

ČERVENEC

V červenci vás čeká povídání s názvem Prázdninová cesta, naučíte se cestovatelská říkadla, v logopedii procvičíte začátek a konec slov, procvičíte synonyma, homonyma i antonyma, sluchovou hrou vyzkoušíte jak dělají zvířata a naučíte se rýmovat.



 

SRPEN

V posledním měsíci si přečtete příběh s názvem Holky a čáp, naučíte se prázdninové říkanky o čápovi, prázdninách a létě, v logopedii si procvičíte jestli poznáte písmena a slyšíte hlásky, dále si procvičíte homonyma a ve výtvarné činnosti zapojíte všechny smysly.




ZÁVĚREM

To je zase parádní inspirace že? Já bych potřebovala zastavit čas nebo být nesmrtelná a mít nekonečný počet dětí, abych zvládala všechno vyzkoušet. Ale i kdy nestíhám vyzkoušet, co bych si přála, pokaždé, když potřebuji inspiraci, vím po čem sáhnout. Jsou to zdroje k nezaplacení, které vám budou sloužit roky a pak je ještě s nadšením pošlete třeba dál anebo si je necháte pro vnoučata :-).

Autorkou je Eva Fošenbauerová, která je učitelkou v MŠ a autorkou řady dalších publikací.

Přímo v Nakladatelství Portál je tato publikace aktuálně rozebraná, ale když mrknete na Heuréku, určitě budete mít více možností, kde objednat.


Cena: od 145Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat