8. března 2022

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - březen/duben 2022

Ani bych tomu sama nevěřila, ale musím uznat, že nás Tečka! baví čím dál tím víc. Možná je to tím, že se Klaudince díky čtení otevírají další možnosti. Možná je to tím, že na Tečku! koukáme zase trochu jiným pohledem. Možná se Tečka! opravdu zlepšuje :-).

Čeká vás vybarvení kraslice, malované čtení, vtipy, hledačka, křížovka, labyrint, luštění, co bylo na začátku, Dubánci, zaječí skrýš, miničtení, všetečka, tvoření, svět zvířat, kouzlení, komix, únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat.


 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. VYBARVI SI KRASLICI

Na této straně mě v první chvíli smíchy rozložilo vlasaté kuře,  na které se musím neustále dívat a které si pravděpodobně vystřihnu a připíchnu na nástěnku, kolem které pravidelně chodím, abych se mohla neustále smát :-D. 

To je tak geniální, až to neni možný. Tak málo stačí a hned se zlepší nálada, což je v dnešní době víc než potřeba. Roztomilost kuřete a rozfoukané háro je opravdu TOP. Kam se na to hrabou Dubánci hahaha .. pardon :-D.

Každopádně Klaudinka konečně pokročila v omalovánkách a snaží se vybarvovat i ty detailnější, které ji dříve absolutně nebavily. Takže jsem ráda, že má hned příležitost k vymalování velikonoční kraslice.

 

 

2. JAK JELI NA HRAD

Tím, že Klaudinka s každým dnem lépe samostatně čte, mám sto chutí vytrhnout veškeré tyto povídky z časopisu Tečka! a vytvořit jí z nich knihu, protože ji nejen baví, ale tím, že v nich vybírá správný obrázek, se taky směje a je zvědavá, co ji čeká dál. Motivuje jí to tedy k dalšímu čtení o kousek víc, než klasické malované čtení tohoto typu.


 

3. HLEDAČKA

Líbí se mi, jak jsou hledačky v Tečce! různorodé. Jednou je obrázek detailní se spoustou děje, jindy je takto nahňácaný na sobě, také je pravidelně tématický. Takže i když jde neustále o tu samou činnost, dokáže být stále zajímavou a odlišnou.


 

4. BLÁZNIVÉ KUŘE

Staňte se mistry v kreslení a pobavte ostatní legračními opeřenci! Schválně, co vám vznikne za bláznivé kuře? Přijde mi to jako skvělá aktivita i do škol či předškolních tříd. K tomu všemu jim zkuste vymyslet i nějaká speciální jména. roztočte tužku a nechte na osudu, co vám padne. Kreslete ale v přesném pořadí uvedeném vlevo.


 

5. KŘÍŽOVKA

Už bych se opakovala, jak mám tyto křížovky ráda a jak si užívám, že baví i Klaudinku. Tentokrát se v tajence dozvíte, co Ota Vikimu odpověděl. Něco zasadil a doufá, že z toho vyroste .. to se dozvíte hned, jak křížovku vyplníte. A já si vždycky u této křížovky vzpomenu na můj milovaný časopis Makovice, na které jsem jako malá ujížděla :-).


 

6. RŮZNORODÉ LABYRINTY

Opět parádní bludiště! Nejdříve musíte otočit správným kohoutkem, aby se voda potrubím dostala až ke klíčící rostlině. Ale aby toho nebylo málo, je potřeba cestou vypočítat příklad. Výsledné číslo vám určí, o kolik lístků rostlinka povyrostla a ten počet dokreslíte společně s květem.


 

7. NOVÝ ŽIVOT

Je jaro, příroda se probouzí a všude se to hemží zvířecími mláďaty. Jenže jak vlastně nový život vzniká? Jak to teda je? Co se děje potom? Co v bříšku? A jak je to s těmi hermafrodity? To vše se dozvíte na této dvoustraně.

 

 

8. CO BYLO NA ZAČÁTKU

Na této dvoustraně si prohlédnete, jak šel čas na naší planetě. Kdy vznikla, co se objevilo dále, kdy byli dinosauři, savci, ptáci, jak vypadal předchůdce člověka apod. Přehledná časová osa s krásnými ilustracemi, dětmi snadno pochopitelná. 


 

9. ZASE VTIPNÍ DUBÁNCI

Stojím si za tím, že Dubánek na záchodě nebo v kadiboudě je ten nejlepší, kterého snad kdy autor stvořil a i přes to, že je aktivně sleduju, nic tohle zatím nepřekonalo. Vždycky mě fascinovalo, jak autoři dokáží dát život něčemu neživému a Dubánky si užívám o to víc, když jde v podstatě o přírodninu a je to něco, s čím se mohou děti lépe propojit a osahat si to.


 

10. ZAJEČÍ SKRÝŠ

Zaječí skrýš na sladkosti nebo jiné poklady, kterou můžete někomu darovat anebo si ji vystavit na psacím stolku. Tématicky velikonoční/jarní, takže může sloužit i jako dekorace. K výrobě jsme se ještě nedostali. Necháváme si ji, až budeme pokojík zdobit jarní výzdobou :-).


 

11. KDO JE RYCHLEJŠÍ?

Vyrobte si krávu s pejskem a zkuste zjistit, který z nich dorazí do cíle dřív. Zase jednoduchá vystřihovánka, která děti zabaví. Můžou zkoušet i jiné plochy, úhly a výšku :-).

 

 

12. VŠETEČKA O KUKAČCE

Proč klade kukačka vejce do cizích hnízd? Neumí si postavit vlastní hnízdo? Nosí vajíčko jako dárek když jde na návštěvu? Netrefí se do vlastního hnízda? Hmm .. co myslíte? Na této straně se dozvíte, jak to je doopravdy a že je to vlastně pěkná potvora.


 

13. JARNÍ VÝZDOBA

Ha! Dětský časopis opět geniální inspirací a objevem něčeho, co jsem vůbec netušila. Jakože tohle musíme určitě na Velikonoce vyzkoušet. To mě zajímá a holky se zaručeně vyřádí aniž by bylo všechno okolo barevný hahaha. Přijde mi to i jako parádní tip pro nejmenší prcky, kterým se může štěteček dobře držet a můžou si malovat hlava nehlava :-).


 

14. PODIVNÝ PTAKOPYSK

Seznamte se s jedním z nejpodivnějších zvířat, který patří k nejohroženějším živočišným druhům. Žije pouze v Austrálii okolo malých vodních toků. Je to savec a snáší vejce, k tomu má čelist podobnou jako kachní zobák. Jak to má se svou norou a čím se krmí, to vše se dozvíte na této dvoustraně.


 

15. ÚNIK Z DUCHNBURKU

Další únikovka do sbírky! Pan Hradomír je vášnivý návštěvník hradů a zámků. Vypravil se na hrad Duchnburk, na kterém ovšem bydlí zákeřné strašidlo Sviňušák, které si dělá rádo z turistů legraci. A proto Hradomíra zamklo v loveckém salonu a dostane se ven jen pokud vyluští všechny hádanky.


 

16. ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE

V úplném závěru tohoto dvojčísla najdete zajímavou stranu na téma bezpečného parkování. Po naštení QR kodu se vám navíc zobrazí videa a abyste toho neměli náhodou málo, najdete tam také odkaz na pracovní sešit ke stažení zcela zdarma - má úžasných 96 stran :-).



ZÁVĚREM

Dle toho, kolik aktivit jsem z časopisu vypíchla, hodnotím toto dvojčíslo za velmi úspěšné a to nás s ním ještě čeká mnoho zábavy, protože jsme si některé věci nechali až na velikonoční přípravu. Jen tak dál Tečko! Ať jsi stále úspěšná a baví tě to s námi :-).

V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat