24. března 2022

VYRÁBÍME: Motýlí zápich do květináče

Předminulý týden jsme věnovaly výrobě květinových zápichů, které děti vyráběly ťupkováním s houbičkou. Pokud byste si je chtěli s dětmi vyrobit, jednoduchý návod najdete přímo ZDE.

Každá květina potřebuje svého motýla a proto mě napadlo po vyrábění květinových zápichů přidat ještě motýly, kteří překvapivě rodiče i děti nadchli o kus víc, než předchozí květiny. Jako zdroj nápadů opět posloužil nesmrtelný Pinterest.

Tak se do nich pojďme pustit :-).

 


CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • Tempery
  • 2 ruličky
  • Štětec
  • Nůžky
  • Uchošťoury
  • Tuhé lepidlo
  • Barevné papíry
  • Samolepící očíčka
  • Lékařskou špachtli

 

 

JEDNODUCHÝ POSTUP

Budeme potřebovat dvě ruličky, protože z jedné by tělo motýla nevyšlo tak přesně. Z jedné ruličky ustřihněte menší polovinu a z druhé ruličky odstřihněte 2-3cm. Výsledné ruličky přiložte k lékařské špachtli, abyste viděli, jakým způsobem vám budou sedět. 

Měřte od vrchní části, aby vám dole zůstal kousek špachtle na zápich do květináče.

Nachystané ruličky nabarvěte temperami dle vlastní volby. Motýli jsou různobarevní, pestrobarevní, takže můžete barvy případně i míchat mezi sebou nebo vrstvit. Pomalované ruličky necháme uschnout a vrhneme se na křídla.


 
 
Lékařskou špachtli můžete pomalovat temperovými barvami dle vlastní volby anebo nabarvit jednoduše lihovkou, jako jsem to udělala já.
 
Dále si zvolte barvu papíru, ze kterého vystřihnete křídla. Já je nakreslila podle oka a nechala je vcelku, ale můžete vystřihnout dvě a přilepit je k sobě na špachtli. Samostatně se vám možná budou stříhat líp a vyjdou hezčí. Nebo si na ně najděte třeba šablonu :-).
 
Na vystřižená křídla přilepíme lékařskou špachtli.
 

 
 
Pomocí uchošťour ťupkáme na křídla barevné puntíky. Pro děti je to mimochodem skvělé trénování jemné motoriky. A nezapomeneme přilepit ještě tykadýlka.
 

 
 
Jakmile jsou ruličky suché, na menší z nich nalepíme očíčka a dokreslíme úsměv. Společně s větší ruličkou je nalepíme na lékařskou špachtli a pevně přidržíme, aby lepidlo řádně drželo.
 

 

VÝSLEDNÝ MOTÝL

Tramtadadááá a máme hotovo.

Hotového motýla můžete přidat ke květinovému zápichu anebo ho dát babičkám, dědečkům, připevnit na nástěnku, vystavit v pokojíčku apod.

Můžete si vyrobit celou sbírku motýlů - je to nejen jednoduché tvoření, které je rychlé, ale zároveň chytne předškolkáčky, školkáčky i třeba prvňáčky.



Pokud se do tvoření pustíte, budu moc ráda, když mi vaše výtvory pošlete :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat