10. srpna 2022

ZA VÝLETEM: Skryté příběhy - Frodo v ohrožení

V loňském roce jsme poprvé vyzkoušeli aplikaci Skryté příběhy a vyjeli jsme si do Lokte za příběhem Válka s králem - zpětně si o našem výletě můžete přečíst ZDE. Byl to náročný výlet, protože Loket je neustále z kopce do kopce a dal nám docela zabrat. Na druhou stranu je to ale moc hezká procházka nejen po centru, ale i po okolí.

Tentokrát jsem se rozhodla vzít jen Klaudinku, když byla dva týdny na táboře, chtěla jsem si ji užít samotnou. Vybrali jsme kratší výlet v Karlových Varech, který měl 7 zastávek a údajně měl trvat hodinu, což mi přišlo akorát v kombinaci s procházkou po kolonádě.

Cestovali jsme vlakem, což byl pro ní taky zážitek, jelikož vlakem zas tak často nejezdí. Tématicky je příběh o Frodovi, kterého zná jen tak letmo, ale jelikož ji baví práce s mobilní aplikací, bylo téma tak nějak jedno. Pojďme se tedy na tento výlet podívat blíž :-).

 


CO TO JSOU SKRYTÉ PŘÍBĚHY?

Skryté příběhy jsou venkovní hrou, díky které poznáte zajímavá místa a naučíte se i něco málo o historii (mnoho příběhů je podle skutečných historických událostí). Čekají vás v nich mimojiné velké i malé osobnosti českých dějin. Příběhy jsou určeny dětem od 6 do 13 let, ale společně s nimi si trasy užijí i dospělí. 

Řídíte se mobilní aplikací, která vás provází celou trasou a zároveň i vypráví konkrétní příběh, který můžete i číst ale přeci jen holky bavil víc poslech s jinými hlasy. Vede vás podle GPS ale lepší a jistější je frčet na datech. Ne vždy ta GPS poslouchá jak by měla.

Trasy jsou rozmístěné po celé republice. My si tedy vybrali další z těch nejbližších a to Frodo v ohrožení, který ukazuje 2 kilometry, je z roku 2004 a 7 zastavení by mělo trvat hodinu.

NAŠE DOBRODRUŽSTVÍ STARTUJE

Jak jsem zmínila na začátku, aplikace sice funguje na GPS ale ne vždy poslechne jak je třeba. My měli tentokrát problém už na úplném začátku, kdy se nám nechtěla načíst první zastávka. Chodili jsme kolem dokola, sem a tam, jak blázni. Klaudinka mezitím seděla u Becherovky a čekala, co z nás vůbec vyleze :-D.


 

Kapitola se vám spustí vždy až ve chvíli, kdy dojdete na místo určení. Nemůžete je tedy sledovat doma nebo na cestě před výletem. Vždy až na konkrétním místě dle mapy. Jakmile si poslechnete část příběhu, splníte úkol, který je různý - vědomostní, pátrací, počítací apod.


 

Tím, že je tento příběh ve městě, spojili jsme ho s menším shoppingem, kdy si hned kousek od prvního stanoviště Klaudinka koupila duhový šátek. Přidali jsme i návštěvu "Mekáče", ve kterém byla Klaudinka snad úplně poprvé abych pravdu řekla. A celkově to, že bylo na co kolem koukat, celé to uteklo rychle.

 

 

Na Skrytých příbězích se mi líbí, že se díváte i na místa, kam byste se jinam třeba ani nepodívali. Že si různě prohlížíte budovy ze všech stran a pátráte po jejich malbách, což by vás jinak ani třeba nenapadlo. Většinou na výletech koukáte kolem sebe a všimnete si budov, ale už ne detailů, které se na nich skrývají.



Trasa vede od muzea Jana Bechera, kolem Thermalu, kde Klaudinka nadšeně koukala kolem sebe po stáncích i týpcích na skateboardu. A mně ve chvíli, kdy jsme měli po ruce jen Klaudinku, o to víc začalo docházet, jak už je velká - že už nemusím řešit, aby někam nelezla, nejezdila, nesahala na všechno atd.


 

V sadech to doslova žilo. Všude byla hudba, spoustu lidí, turistů a my mezi nimi chodili podle mapky v telefonu :-D. Nejvíc jsem se těšila na to, až začne ochutnávat prameny. Věděla jsem, že to nemusí dopadnout úplně nejlépe, ale taky jsem nečekala, že to sotva udrží v puse a hned se rozeběhne hledat místo, kam to vyplivnout :-D.


 

Chtěla bych apelovat na to, abyste opravdu celý příběh četli až do konce. Abyste si několikrát za sebou přečetli úkol, který máte udělat a abyste si vzájemně mezi sebou probrali, jestli mu správně rozumíte a jestli víte, co dělat. My takhle totiž úplně zbytečně dva úkoly popletli. Nebyli jsme dostatečně pozorní a to je pak škoda, když přijdete o body.


 

Kdo by řekl, že takový úsměv bude mít na tváři pár vteřin po plivání ochutnávky pramene .. hahaha :-D. Tohle je asi nejhezčí fotka z celého výletu. Tak jí ty krátké vlasy sluší, dělají ji starší a já si ani nedovedu představit, že by měla vlasy zase až na zadek. Slečna naše velká.


 

Poletovala od stánku ke stánku, od budky k budce, všude všechno zkoumala a kochala se. Nachodili jsme toho mnohem víc, než bylo v plánu, ale parádně jsme si to užili a tolik jsme si povídali. Na to v běžných dnech není úplně čas, proto je potřeba užívat si děti i takto jednotlivě :-).


 

Věřte nevěřte i přes to všechno měla odvahu ochutnávat další a další prameny. Neochutnali jsme všechny, co nám přišly do cesty, ale několik jich padlo a stále jim dávala šanci. Třeba doufala, že budou chutnat lépe .. no, bylo to spíš opačně :-D.


 

Její udivený výraz, že to tam chodí všichni pít a že si i přidávají anebo že tam za těmi prameny jezdí až z daleka. Jsem ráda, že jsem nakonec upustila z "tour de prameny" a změnila jsem výlet na Skryté příběhy, protože by se z těch pramenů ledatak po .. :-D.


 

U poslouchání příběhu i plnění úkolů je potřeba zbystřit uši a poslouchat všechno, co se tam říká. A stejně tak koukat kolem sebe, protože se v některých úkolech musíte vracet zpátky a přemýšlet co se jak vlastně jmenovalo. Takže čtěte různé názvy a nápisy kolem sebe.


 

Pár památečních fotek do albíčka samozřejmě .. :-D.


 

Milovníci Pána prstenů si tuto trasu asi užijí. Já viděla jen první díl, ke kterém jsem byla donucena a nucena budu postupně i do těch ostatních. Ale fanoušci si užijí každý detail výletu - například budovu s nápisem Tři prsteny.


 

Nesměla chybět ani návštěva vřídla, teré bylo opět přesunuto do zastřešené budovy. Zde si Klaudinka zapnula videohovor s tátou, aby mu pochválila, jak s kolegy z práce hezky udělal zasklení celého prostoru. Takže kdybyste náhodou šli kolem, zasklení je práce mého bývalého muže a jeho kolegů. Dost si tam s celou partou mákli, ale vypadá to dobře. Určitě budou rádi za pochvalu :-D.


 

Počasí nám naštěstí přálo. Bylo tak akorát. Ani pařák ani déšť, takže jsme si užili opravdu pohodu v lehkém oblečení. Pokud se vydáte na Skryté příběhy někam mimo přírodu, je lepší vyčkat na mírnější počasí. Vloni jsme v Lokti chytli opravdu pařák a to se moc nedalo.


 

Tom mi vyprávěl, jak kolem Švejka chodil jako malej a vždycky se ho bál. Což Klaudinka slyšela a nechtěla si k němu sednout. Tak jsem byla donucena k fotce teda i já a Klaudince najednou narostla odvaha, hahaha. No, nedivim se jí, taky jsem měla obavy, že se pohne :-D.

 

 

Finále celé cesty bylo u Krásné Královny, kde jsme si pak sedli na lavičku abychom nabrali síly na cestu zpátky. Sice to není náročná trasa, ale při takovém courání a popocházení člověk nachodí víc, než by sám čekal. Rozhodli jsme se jet pozdějším vlakem, abychom nemuseli pospíchat.



Léto je skvělým obdobím, kdy to všude většinou žije i v podvečer.



I když je to naše dámička a velká slečna, umí stále zakopnout i na hladkém chodníku a tak, i když jsem původně nechtěla, jsme ji koupili cukrovou vatu za šílený peníze. Úplatky neúplatky, za takovou šlupku co na tom chodníku hodila si ji opravdu zasloužila :-D.



MOBILNÍ APLIKACE

Aplikace se nazývá přímo Skryté příběhy a je potřeba se zaregistrovat, aby se vám všechno ukládalo a abyste s ní mohli lépe pracovat. Najde vám i vlakové spoje, což je praktické.

 


Trasa se vám průběžně bude odfajfkovávat jako splněná. Vždy ji vidíte komplet a můžete si přiblížit jednotlivé body. Klaudinka takhle koukala, kolik toho máme ještě před sebou a jak daleko jsme už cestu ušli. Je to tedy zajímavé i z pohledu orientace.



Příběh můžete poslouchat nahlas, ve sluchátkách anebo ho číst. Zrovna tento byl kolikrát opravdu vtipný a nasmáli jsme se u něj. Po přečtení či poslechu přejdete na splnění úkolu a jakmile projdete celý příběh, na jeho konci se vám zobrazí gratulace.

 

 

ZÁVĚREM

Druhý příběh z aplikace Skryté příběhy je za námi. Tady v okolí jich bohužel moc nemáme. I když jsou rozmístěny po celé republice, tady u nás jimi docela šetřili. Tak či tak tu máme ještě jeden, který chceme splnit pak zase komplet se všemi cácorkami. 

Tento konkrétní je skvělý, pokud se chcete vydat do Karlových Varů a obyčejnou procházku po městě tímto zpestříte. Díky příběhu si všimnete různých detailů, o kterých jste třeba neměli ani tušení. Je to příjemná procházka, která je časově nenáročná a můžete ji doplnit právě obědem v "Mekáči" nebo nákupy kolem.

Pokud by pro vás byla krátká a chtěli byste z ní "vytřískat" více, tak na tuto trasu navazuje další Skrytý příběh a ten se jmenuje Horký pes. Tu si zatím necháváme na později.

Určitě mi napište, pokud jste nějaký Skrytý příběh již absolvovali a co na ně říkáte. Více informací najdete na webu www.skrytepribehy.cz.

A pokud se teprve chystáte vydat, ať se daří! :-)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat