25. srpna 2022

UČÍME SE: Domek plný úkolů - Pracovní listy pro předškoláky, školáky a hlavně pro radost

V domku plném úkolů, který jsme dostaly ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, společně s dětmi nahlédnete di života nájemníků jednoho obyčejného domu. V příbězích jsou tučně označena různá slovní spojení, která mají děti vést k přemýšlení nad jazykem. Ke každému příběhu jsou navíc připojeny zábavné pracovní listy s úkoly, které děj příběhu ještě doplňují. 

Úkoly podporují zrakovou a sluchovou diferenciaci, grafomotoriku, dějovou posloupnost, orientaci na stránce i v prostoru apod. V závěru pracovních listů je domeček, do kterého děti vlepují nájemníky na správné místo dle příběhu.

Kniha je určena dětem v předškolním a mladším školním věku, tak se na ni pojďme blíže podívat :-).

 

 

 

OBSAH PRACOVNÍCH LISTŮ

Pracovní listy se řadí celkem do 15 kapitol, které jsou v podobě krátkých příběhů odehrávajících se kolem jednoho všedního domu. Úkoly v kapitolách jsou pestré a kromě zrakového i sluchového vnímání rozvíjejí také matematické a předmatematické myšlení i dětskou fantazii.


 

LISTUJEME PRACOVNÍMI LISTY

První kapitola vypráví o domu na rohu ulice. Součástí kapitoly je krásná mapka města, ve které plníte konkrétní úkoly vypsané v levém dolním rohu. Dalšími úkoly jsou vybarvování domků barvami dle jejich polohy a také lepení krepového nebo barevného papíru k mráčku.


 

Druhá kapitola vypráví o paní správcové a kočičích námluvách. Zde dokreslíte ke schodům u domu zábradlí, rozhodnete dle bludiště komu patří blátivé stopy a vybarvíte pro kočku Mínu kočičí předměty, které se jí budou líbit.


 

Třetí kapitola je o panu Korálkovi a jeho umění. Pan Korálek se nastěhoval do přízemí vedle bytu paní správcové. V této kapitole máte za úkol domalovat zeď od malíře korálka, spojit do dvojic obrázky s opačným významem a pojmenovat protiklady. A také zakroužkovat, co se malíři Korálkovi hodí k malování. Obrázky pak vybarvit.


 

Čtvrtá kapitola je o panu Motyčkovi, který bydlí v prvním patře, nad bytem paní správcové a zahradu si vybudoval doslova do hotového ráje. Za úkol zde máte vyybarvit zahrádku, domalovat stromy a keře a dolepit plodiny do záhonků dle toho, jak si je pan Motyčka vysázel. Také si zahrajete pexeso s ovocem a zeleninou a přiřadíte správné plody ke stromům či keřům.


 

Cukrárna U Růženky je pátou kapitolou. Její láska k pečení neznala hranic a pekla všem nájemníkům okolo. Za úkol máte v každém řádku na následující straně najít odlišný obrázek. Dle vypsaných pravidel vybarvíte koláče a vymalujete zmrzlinový pohár dle zadání.


 

Šestou kapitolou je pan Čepička a jeho noty. Byl to totiž srdcem umělec a často se ztrácel ve skutečném životě bez not. Zde zkusíte zapsat houslový klíč a popovídejte si o tom, co je zač a co znamená. Dále pomozte najít cestu panu Čepičkovi směrem k notovému listu a zapište noty podle vzoru.


 

Sedmá kapitola je o ospalém Olíkovi tedy Oliverovi, který chodil do školy moc rád, ale nechtělo se mu vstávat. V této kapitole máte za úkol dopsat na ciferník čísla a budík následně vymalovat, jak se vám zachce. Na dalších stranách dokreslíte u budíků ručičky dle toho, kdy vstáváte, obědváte a chodáte spát a nakonec seřadíte obrázky do správného pořadí dle posloupnosti dne.


 

Paní Koblížková a její módní přehlídka je osmou kapitolou. Má pejska Lojzíka a je to švadlenka, která dlouhé roky šila plesové šaty. Tady máte za úkol navrhnout obleček pro psa, spojit dvojice stejných knoflíků a najít v každém řádku stejný stín konkrétního zvířete.


 

Velmi početná rodina Skřivánkovi, jako noví nájemníci, nás zastaví v deváté kapitole. Zapamatujte si, jak se děti jmenují, za úkol totiž máte seřadit je dle velikosti a správně pojmenovat. Také se pokusíte zařídit jejich byt, ve kterém je potřeba rozestavět nábytek. A také vybarvíte květinu do vlasů pro paní Skřivánkovou.


 

Desátou kapitolou je příběh o Péťovi, který se tvářil, jako kdyby spolknul všechnu moudrost světa. Všechno vědel nejlépe a všechno dělal po svém, naprosto obráceně. Zde zakroužkujete obrázky, kde se Péťa chová správně. Popovídáte si o tom, jak se sluně chovat, obtáhnete zamotanou tkaničku a dokreslíte Péťovi obličej dle nápovědy v textu příběhu.


 

Následující kapitola je o podmořském životě pana Tichého, ten bydlí v bytě číslo patnáct a původně byl obyčejným úředníkem. Za pkol zde máte doplnit vzor rybičky dle předlohy, najít v moři schované rybičky a nakreslit známku na dopis.


 

Dvanáctou kapitolou je kapitola s názvem Když Matylda zabloudila. Nezabloudila ale nikde venku na ulici nebo v přírodě. Zabloudila totiž v telefonu, protože na něm neustále něco hrála. Zde máte za úkol spojit stejná písmena, najít na obrázku všechny pohádkové postavičky a podepsat se celým jménem, pokud to už umíte.


 

Tato kapitola vypráví příběh o Boříkovi a ztracené botě. Neuklízel si a nepořádek pouze překračoval, jenže se mu najednou ztratila bota, která nešla absolutně nikde najít. Tady máte za úkol zapamatovat si a vyjmenovat věci z obrázku, uklidit boty do botníku a spojit věci s místem, kam správně patří.


 

Předposlední kapitola je o Zorce a Dorce. Jsou to dvojčata, která mají zelené oči, malinký nosík a hnědé dlouhé vlasy v culíku. Chtěly vypadat pořád stejně a kolikrát je nerozeznali ani jejich rodiče. V této kapitole máte za úkol najít rozdíly mezi dvojčaty, obtáhnout obrysy překrývajících se obrázků a vytvořit si vlastní brýle z papíru.


 

V kapitole s názvem Ondřej a zavřené dveře se seznámíte s Ondrou zámečníkem, který bydlel v posledním patře úplně pod střechou. Měl pro svou práci cit ale jednou mu dveře u paní Růženky nešly otevřít. V této kapitole máte za úkol najít dvojice stejných klíčů a dokreslit Ondrův klíč k Růženčinýmu srdci.


 

VYPLŇTE SI DOMEČEK

Každá kapitola má vlevo dole okénko, které vystřihnete a úplně na konci pracovních listů nalepíte jednotlivá okénka přesně tam, kam patří. Pokud si nevíte rady, je potřeba se vrátit do příběhu a zjistit, kde je správné místo.




 

ZÁVĚREM

Nakladatelství Portál je z mého pohledu tím nelepším zdrojem různorodých pracovních listů. Tady snad nikdy nemůžete šlápnout vedle. Já jsem zase nadšená a nejvíce se mi na celé knize líbí to vzájemné propojení a závěrečné sestavování okének do domečku dle toho, kde sousedi bydlí.

Autorka Kateřina Markalousová je speciální pedagožka s mnohaletou praxí v běžné i speciální mateřské škole. Klobouk dolu za takovou skvělou práci. Tuto knihu si opravdu užívám s každým řádkem i příběhem.

Pokud vás tyto parádní pracovní listy s názvem Domek plný úkolů zaujaly, najdete je na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 152Kč (původně 179Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat