5. září 2022

LUŠTÍME: Časopis Hvězdička - září 2022

Když nás čekala cesta vlakem zpátky domu z prodlouženého víkendu u mamky, chtěla jsem ji přežít bez toho, aniž by holky chtěly pobíhat kolem dokola mezi sedadly apod. Zrovna jsme si byli koupit něco k jídlu a já narazila na stojan s časopisy. To je nápad! Usadím je u časopisů a bude klid. Ve finále byla realita docela jiná, ale to už odbočuji :-D.

Časopis Hvězdička upřímně neznám nebo o něm alespoň nevím. Já si potrpím na ilustrace, které mě zaujmout na první pohled a nemám úplně ráda takové ty hodně dětské motivy. Z časopisů, jak jistě víte, odebíráme pravidelně jen Puntíka s Tečkou.

Tento časopis mě úplně neoslovil svým vzhledem, ale velmi mě zaujal tím, že má více než 40 stran, které jsou plné luštění. Přesně ten styl časopisu, který chcete na delší cestu vlakem, protože v něm mají děti neustále co dělat. Tak si ho pojďme prolistovat detailněji :-).



LISTUJEME ČASOPISEM

Mají moc hezky vymyšlený obsah, kdy si, po splnění konkrétní strany, vymalujete příslušné číslo a tím se snažíte dojít až do samotného cíle.

 

První dvoustrana obsahuje pohádku zaměřenou na podzimní sklizeň a na dalších stranách zjistíte, co se děje v září na zahrádce, kteří ptáci odlétají do tepla a kdo byl svatý Václav.


 

Co strana to spousta dalších úkolů. V jednu chvíli z toho až přejíždí zrak, možná bych ubrala na puntících a barevnosti, aby se dítko dokázalo soustředit a neodbíhalo od úkolů. I když mám ráda živost všude kolem, někdy je méně mnohem lepší.


 

Grafomotorika je skvělá ve všech případech. Takových úkolů není nikdy dost a jsou často vyhledávané, protože jde v podstatě o základní přípravu na psaní jako takové. Sledovat úchop a trénovat především na velkém formátu.


 

Čeká vás hledání stejného stínu, kroužkování stejného xylofonu i zeleninové sudoku. 


 

Naučíte se, které ryby jsou sladkovodní a které mořské. Vyzkoušíte si krátký kvíz a popíšete si části rybky. Pokud znáte čísla, jak jdou za sebou, vyzkoušíte si také spojit rybku na vedlejší straně a aby toho nebylo málo, čeká vás ještě hledání rozdílů.


 

Povídání o školce je taky milou záležitostí. Celou dvoustranu můžete rozvést ještě mnohem více a pokud dítě téma baví, můžete si povídat detailněji. S Olivkou toho ještě moc takhle nenapovídám, ale určitě se s ní k tomu vrátím později.


 

Rychlé ranní protažení. Tohle je docela hezká strana někam na dveře, kam bych ji mohla nalepit a podle toho by holky každé ráno cvičily. Na vedlejší straně je recept na jablečný štrůdl a ovesnou kaši s jablky.


 

Rybičky na talíři si hned holky zamilovaly. Dřív pro ně podobná mistrovská díla na talířy neměly smysl, ale teď už by je to zaujalo a jelikož Sofi na každé druhé jídlo řekne, že to nechce, mohla bych využít čáry máry a nějaké zvířátko ji vykouzlit :-D.


 

Oblékací panenky jsou moje dětství! Tak jsem je milovala, že bych dokázala vyjmenovat mou nejoblíbenější se všemi jejími šaty - každé totiž byly z jiné květiny a já byla naprosto unesená. V tomto časopise si kromě maminky a tatínka vystřihnete také holčičku a chlapečka. KE všem je několik kusů oblečení, takže si vytvoříte krásnou sbírku.


 

Tohle jsou zajímavé úkoly, které nechávám spíše Klaudince. Je to pro mě skvělá inspirace na další podobné úkoly, které bych u holek ráda procvičovala. Přeci jen prostorová orientace a správné překleslení je na procvičení hemisfér taky důležité. 


 

Angličtinu mají holky zmáknutou v základu, takže tato dvoustrana je spíš pro nejmenší Olivku a starší holky si vše jen procvičovaly a zopakovaly :-).


 

Abeceda tentokrát s písmenem M. Sofinka se zajímá o psaní víc a víc, jen je tvrdohlavá a když ji to nevyjde na první pokud, žádný další tomu už nedá. Abyste úkol trochu prodloužili, můžete hledat ve svém okolí další věci na M. KrisKros je pro změnu zase pro Klaudinku, která podobný typ luštění ráda vyhledává.


 

Logopedie je opět cílem pro Sofinku, se kterou se musí trénovat způsobem, aby nevěděla, že se vůbec o logopedii jedná, jinak bych z ní nedostala ani prd. Popis zvířat a toho, co právě dělají je moc hezký nápad. Takhle se dá sedět prakticky u každé obrázkové knížky. No a vedlejší strana vás pobaví s různými nesmysly.


 

Obchody a služby jsou taky hezkým nápadem ve smyslu názvu obchodu a prodavače. Aby si dítě připomnělo, že v květinářství pracuje floristka - což je pro mnoho dětí i vlastně dospělých kolikrát pěkný jazykolam. No a na vedlejších stranách můžete například nakreslit tři věci, které koupíte u pekaře.


 

To je ale růžová slaďárna! :-D Na pouti se ztratilo 10 medvídků a k tomu je potřeba najít všechny pohádkové postavy. A samozřejmě dohledat veškeré níže vyobrazené obrázky.


 

Vtipná pohádka o popletených kůzlátkách je předposlední dvoustranou tohoto časopisu.


 

A na závěr se podíváme na tipy pro tvoření a vyrábění, do kterého se s dětmi můžete během podzimu pustit. Já se určitě nechám inspirovat.


 

ZÁVĚREM

Na tento časopis nebudou pravidelné recenze, tak jsem vám ho ukázala opravdu podrobně. Občas koupíme nějaké číslo, které mě zaujme - jako například hned další podzimní. Budu si je hlídat na Instagramu a podle toho se rozhodnu. Předplatné určitě neplánuju.

Líbí se mi, že je opravdu našlapané aktivitami a úkoly, ale ubrala bych na výraznosti a barevnosti, kvůli lepšímu soustředění. Taky se mi líbí, že když ho vezmu někam s sebou na cesty, zaujme jak nejmladší, tak i nejstarší. Sice je pro děti 3-7 let ale některé úkoly jsou i pro Klaudinku akorát. Takže co nezvládne Sofinka, to si vyluští Klaudinka.

Pokud vás zajímá více informací, mrkněte na web www.casopishvezdicka.cz.


Cena: 49,90Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat