20. září 2022

UČÍME SE: Kouzelné čtení - Předškolák v cukuletu

Předškolák v culuketu je další knížka Kouzelného čtení, kterou jsem do naši sbírky, ve spolupráci s Albi, zařadila. Sofinka letos nastoupila jako předškolák chtěla jsem po delší době udělat změnu v knížkách, které budou jiné, než ty její pohádky či nadpřirozené bytosti.

Tato kniha připravuje děti hravou formou na nástup do školy. Prostřednictvím dobrodružného pátrání po pejskovi Badym plní čtenář nejrůznější úkoly a výzvy, které jsou zaměřeny na rozvoj předškolních dovedností. Děti si zde procvičí nejen barvy, ale také počty, pozornost, sluchové i zrakové vnímání, vyjadřování a logické myšlení.

Titul připravila speciální pedagožka, logopedka a autorka dětských knih Ester Stará. Tak se na recenzi další knihyz edice Kouzelného čtení pojďme podívat detailněji :-).

 

 

VYSVĚTLIVKY IKON

  • Ikona pro zapnutí/vypnutí
  • Zvýšení hlasitosti
  • Snížení hlasitosti 
  • Zubaté kolečko - spuštění cukuletu
 
Další ikony jsou pro nahrávání odpovědí na otázky v průběhu pátrání po pejskovi.
 


  • Kniha - Základní názvy a informace
  • "Play" - Poslechnout si zvuky nebo cokdo říká
  • Lupa - Pojmenování a nahrání na přehráva
  • Logo Mercedesu - zvukový kvíz
  • Kostka - Test průzkumníka
  • Kruh - Opakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká 

 

Další ikony pomáhají v odpovědích ohledně barvy, tvaru nebo čísla.


 

ROZDĚLENÍ DVOUSTRAN

  • Laboratoř
  • Svět rostlin
  • Svět zvířat
  • Svět pod vodou
  • Svět pod zemí
  • Svět hudby
  • Vesmír
  • Laboratoř

 

LABORATOŘ

Seznámíte se s vynálezcem Vilémem, kterému se ztratil pes Badík. Řekne vám, co se mu přihodilo a jak vytvořil CUKULET. Chce dokázat, že má cukulet pod kontrolou - je to teleport, který spustíte ale pouze tehdy, když splníte úkoly v kvízu. Je potřeba abyste Badíka našli. Musíte prohledat všechna místa na následujících stranách.

Když správné odpovíte na otázky v kvízu, můžete vyrazit na dobrodružství pomocí cukuletu. Je to v podstatě hledání na dvoustraně, kde co je, jaký co má tvar anebo barvu.

Pořádně také prozkoumejte laboratoř, ať víte, kde co je, kdyby to tam náhodou časem nebylo anebo to bylo jinak či jinde :-D.


 

SVĚT ROSTLIN

Na této dvoustraně se seznámíte s botaničkou, zahradníky, nejstarším botanikem a zahradnicí. Každý zkoumá něco jiného. Botanička ztratila ručník, najdete ho? Opět si podrobně projděte celou dvoustranu, abyste mohli úspěšně splnit závěrečný kvíz a získat tak další nápovědu, která vám pomůže v pátrání po Badíkovi. Můžete mluvit se zvířaty a zde si s vámi bude povídat červená žába.


 

SVĚT ZVÍŘAT

Ve světe zvířat si procvičíte názvy znázorněných zvířat. Vyřešíte záhadu ztraceného ručníku? Na této dvoustraně si popovídáte se Šimpanzem a opět plníte závěrečný kvíz. Líbí se mi, že se tu narazí i na zvířata, která nejsou úplně známá - jako třeba luskoun, o kterém jsem trapně nikdy neslyšela.


 

SVĚT POD VODOU

Dostáváme se do světa pod vodou, kde je zase vtipná scénka se ztraceným ručníkem. Tady se s váma bude kamarádit mořský koník, který vám napoví, že i zde Badík byl. Poslechnete si písničku o žluté ponorce, která mě v první chvíli pobavila a překvapila :-D. Kvízem získáte další nápovědy k pátrání.


 

SVĚT POD ZEMÍ

Ve světě pod zemí na vás vykukuje krtek, který umí skvěle rýmovat. Objevíte zde saň, dinosauří kosti, krápníky, netopýry, vysmáté trpaslíky a mnoho dalšího. Krtek v rýmech odříká i kvíz Průzkumníka, který mi v tomto případě přišel trochu náročný. "Co je dole uprostřed" mi v kvízové otázce nedá spát. Ono navíc, když se spletete asi dvakrát, tak musíte kvízem projít znovu.


 

SVĚT HUDBY

Ve světě hudby si pojmenujete všechny zobrazené hudební nástroje, zase přijde vtipně na řadu froté ručník a poslechnete si, co jak hraje a jaké dělá zvuky. Opět musíte projít kvízem průzkumníka. Tuhle stranu bude mít Sofinka asi ze všeho nejraději, když je tak fialovo růžová .. hahaha :-).


 

VESMÍR

Hurááááá do vesmíru. Tady objevíte planetu Puf Puf s ufony. Ani další planety nejsou běžné - žíhaná, borůvková, dírkovaná, planeta žužu či pomerančová. Narazíte na vesmírného popelářea zkamarádíte se s ufonem Jednoočkem. Test průzkumníka je připravený i zde. Po jeho dokončení se dozvíte další nápovědu, co blikalo Badíkovi na obojku.


 

ZPÁTKY V LABORATOŘI

A jsme zpátky v laboratoři, kde prozkoumáte změny a vše, co Badík poslal z různých prostředí. Hledáte v podstatě rozdíly mezi první a poslední stranou a jakmile narazíte na něco, co na začátku knihy není, vydá to zvuky dle konkrétní dvoustrany. 

Zde je závěrečný úkol - vše, co Badíkovi blikalo na obojku postupně naklikáte dle pořadí, které vám Vilém řekne. Uvidíte, co se stane a jestli se vám povede Badíka přivézt zpátky.

Tak co? Povedlo se vám to?



 

ZÁVĚREM

Je to zase něco jiného, než knihy Kouzelného čtení, které známe. Kniha Předškolák v cukuletu je více pátrací a pamatovací, kdy různě nahráváte, zkoumáte a hledáte různé informace, které vám pomohou v hledání pejska Badíka. 

Líbí se mi monology různých zvířat, které jsou často vtipné vzhledem k různým situacím. Něco pochopí ve dvojsmyslu až dospělý, ale mně rozesmál rejnok s větou "nejradši jsem na dně", kterou řekl docela zoufale :-D.

Tady se musí soustředit nejen dítě, ale také dospělý, aby pomohl případně dítěti pohnout se dál. Tato kniha doslova vyvrací mýtus, že se tužka dává dětem, aby od nich byl klid, ale doslova navádí na spolupráci rodičů s dětmi a trávení společného času.

Za mě jsou Albi tužky skvělým nástrojem na výuku všeho možného. Samostatně to zabaví až Klaudinku v necelých 9 letech, která si s knihou a sluchátky zaleze na palandu. Zbylé dvě potřebují neustále moji pomoc a asistenci.

Pokud vás pátrací kniha Předškolák v cukuletu zaujala a chtěli byste ji pořídit. Najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.


Cena: 404Kč (původně 449Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat