8. září 2022

LUŠTÍME: Časopis Tečka - září/říjen 2022

Nové číslo časopisu Tečka a na něm kdo? Veverka! Já veverky miluju! Ani nevím, kdy to ve mně vzniklo, ale fascinují mě. Vždy jsem je ráda pozorovala a baví mě. Jsou nádherné, roztomilé a ty jejich huňaté ocásky. Škoda, že se nedají mít doma, jako třeba morče .. hned bych ji brala :-).

V nové Tečce vás čekají školní vychytávky, čtení o návratu z prázdnin, luštění, hledačka, křížovka, labyrint, dozvíte se jak se nenachytat, naučíte se fototriky, zasmějete se s Dubánky, vystřihnete si kutálejícího se ježka s křečkem, vyrobíte si veverku, rozlousknete si plody i semena, seznámíte se s veverkou, připravíte mini špíz, uniknete z televize a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat blíž! :-)



A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 


1. ŠKOLNÍ VYCHYTÁVKY

Spojovačky jsem jako malá milovala a ještě před lety jsem v nich jela ve velkém, že jsem si koupila přímo knihu plnou spojovaček. Pomalu s tim jdu i na Klaudinku. V této aktivitě spojíte super tašku ale musíte správně pospojovat čísla až do 52. Taky se zamyslíte, který vynález by se do školy hodil vám.

 

 

2. NÁVRAT Z PRÁZDNIN

Tolik práce čeká doma Otu a Viky po návratu z prázdnin. Přečtete si příběh, co je všechno čeká, a vyberte správné odpovědi. Takové zvadlé veverky bych zalívat asi nechtěla :-D. Ale sklízení zralých trpaslíků může být zajímavé :-D.


 

3. HLEDAČKA

Hledačka plná skrytých zvířat. Nejsou to obyčejná zvířata, která najdete snadno na obrázku. Jsou opravdu schovaná, že vidíte jen obrysy. Hezká obměna klasické hledačky. Moc se mi to líbí! Krapet složitější a zároveň zajímavější.


 

4. KŘÍŽOVKA

Někdo volá na Otu a Viky, kdo to asi je? Odpověď se dozvíte po vyluštění tajenky. Křížovka procvičuje slovní zásobu i psaní jako takové. Drobná nápověda ve slovech motivuje a pozitivně podporuje.


 

5. LABYRINT

Školák Jarda ve spěchu vytrousil z batohu několik pomůcek. Projděte místnosti otevřenými dveřmi, nebo po schodech zleva dole až nahoru vpravo. Následující strana je trochu složitější. Je potřeba najít správnou trasu do školy a barevně ji vyznačit. Vyjde vám psací písmenko, na které všechny ztracené věci z Jardovo tašky začínají. 


 

6. JAK SE NENACHYTAT

Tečka otevřela zajímavé téma Jak se nenachytat aneb "fake news". Dospělí se s tím potýkají až velmi často a je těžké odlišit, co není pravda. Jenže dětí věří hned všemu, zvlášť v dnešní době, kdy se vše šíří mnohem rychleji. I taková témata se s mladými školáky musí rozebírat. Ti už si přečtou všechno, kolikrát i to, co nechceme :-D.


 

7. FOTOTRIKY - CVAK

Moc hezká inspirace s fototriky. Doba je plná všemožných filtrů a pokrouceného vzhledu, který změníme jedním ťuknutím. Co si ale pohrát trochu víc a vymyslet třeba i nějaké nové triky, které budou mnohem lepší, než nějaké filtry. Můžete zkusit duhu, dalekohled nebo zrcadlení.


 

8. DUBÁNCI

Dubánci jsou miláčci. To se o nich ví! Velké písmo umožňuje dětem, které se učí genetickou metodou, snadno krátké básničky přečíst. K tomu zkusíte vyhledat a vyškrtat všechna slova .. co vám vyjde v tajence? Dubánky sleduji aktivně už pár let, hlavně na Instagramu a stále nás baví :-).


 

9. KOULELA SE, KOULELA

Poskládejte si zvířata - konkrétně křečka a ježka, která se s pomocí skleněnky naučí kotrmelce a můžete s nimi hrát třeba závody nebo nacvičovat akrobatická čísla. Připomnělo mi to takové ty malé plastové fazolky, které kdysi dávno frčely :-D.


 

10. VEVERKA

Veverka jako milá podzimní dekorace. Můžete si z ní udělat zápich třeba do květináče anebo ji opřít někam na poličku či k obrázkům. Ocásek dozdobit velkou šiškou či barevným papírem a mezi tlapky ji dát nějakou dobrotu, třeba každý den jinou. 


 

11. JAK VEVERKY LOUSKAJÍ OŘECHY / ROZLOUSKNI TO!

Tak schválně! Jak veverky louskají ořechy? Mně se nejvíce líbí možnost se světelným mečem - to je docela nadčasové a moderní, hahaha. Veverk jsu přeborníky na louskání a trvá jim to celé pouze pár vteřin. Už podle váhy poznají, jestli za to ten ořech stojí. Následující strana zahrnuje pokus, ve kterém zjistíte, jaký plod či semena v sobě obsahují tuk.


 

12. SVĚT ZVÍŘAT - VEVERKA

Kromě rezavých veverek můžete potkat i jiné barvy, například černé nebo hnědé. Člověk by si myslel, že je ve městě moc často nepotká, ale opak je pravdou. A třeba na hřbitovech se jen hemží. Nejčastěji vykusuje semena šišek jehličnanů. Staví si hnízdo ve tvaru míče a vystýlá si ho mechem a trávou. V tomto článku se dozvíte mnoho zajímavých informací.


 

13. ZAKOUSNI SE!

Jednoduchá příprava svačiny, třeba zrovna do školy, kterou si mohou připravit přímo školáci. Tím se třeba zaručí, že ji opravdu celou sní a ne, že se mi bude polovina vracet :-D. Klaudinku potěšilo, že nemá okraje, které okusuje a vykrajovátek má každý spousty, tak hurá do toho!


 

14. MIS3 SPORTU

Tenhle komix Klaudinku moc baví. Co zase parta Huga, Málky a Vápna vymyslí? Určitě vás to pobaví tak, jako nás. Na tréningu budou mít totiž záskok za trenéra a moc se jim to líbit nebude. Komix je velkým písmem, takže se Klaudince čte dobře a rychle. Malá písmena čte zatím pomaleji.


 

15. ÚNIK Z TELEVIZE

Pan Křoví vždy toužil hrát v seriálu. Už několik let proto obchází různé konkurzy. A dnes má šťastný den! Zazářil a získal malou roli v připravovaném seirálu nejmenované televize. Štěstím bez sebe ale úplně zabloudil. Otevřel dveře, aby se zeptal na cestu, ale našel jenom prázdnou maskérnu. Pomůžeš mu najít cestu ven?



ZÁVĚREM

Zase máme s holkama chvíli co luštit. Je skvělý, že má Tečka základ stejný, ale snaží se obměňovat nebo stěžovat různé úkoly. Baví nás většinou úplně stejné rubriky a těšíme se díky nim na další v nových číslech, které nás pokaždé zase překvapí a nadchnou. Jsem ráda, že Tečka! Klaudinku baví a doufám, že s ní poroste stejně tak, jako rostla s Puntíkem.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat