19. září 2022

ZA VÝLETEM: Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani

Kadaň je mé rodné město, to se ví. Vždy se tam ráda vracím. Ta nostalgie a atmosféra nádherného města se za ty roky vůbec nemění. Ba naopak! S každým příjezdem se kochám a fascinovaně rozplývám nad novinkami, kterými se město může pyšnit.

Je to město, po kterém můžete s dětmi courat od rána do večera a neustále máte kam jít, co vidět, jak ten čas venku procházkou trávit. Všude krásně dojdete s kočárkem, koloběžkou i odrážedlem. V dnešním článku bych vás chtěla provést Nábřežím Maxipsa Fíka, které mají holky moc rády a já musím říct, že především se západem slunce, je to opravdu krásná procházka.

Tak si ji pojďme společně krůček po krůčku projít :-).

 

 

O NÁBŘEŽÍ MAXIPSA FÍKA

Město Kadaň se rozhodlo spojit postavu oblíbeného pohádkového hrdiny Maxipsa Fíka s realizací strategického plánu rozvoje města a tím vznikla krásná promenáda podél řeky ohře. 

Maxipes Fík se s Kadaní pojí především hlavně místem, ve kterém se celá pohádka odehrává. Tím místem je Ahníkov. Dnes zcela zaniklá vesnice, která se nacházela přibližně 5km od Kadaně. I samotný autor pohádky se pojí s Kadaní. Rudolf Čechura byl Ahníkovským rodákem a mnoho let pobýval i v Kadani. Hlas Maxipsa Fíka patří Josefovi Dvořákovi, který dlouhou dobu v Kadani žil.

Tak byl vytvořen unikátní veřejný prostor pro chodce i cyklisty, ve kterém objevíte mnoho uměleckých i volnočasových prvků a také prostor pro pořádání kulturních akcí.


 

Na nábřeží můžete dojít několika směry. Prakticky kdekoliv půjdete podél řeky, projdete si ho. My to vzali hezky skrze náměstí, kde jsme si zakoupili točenou zmrzlinu, Katovou uličkou až dolu k řece, ale fotit jsem začala až přímo u cedule. Kadaň má velkou výhodu v tom, že k řece trefí vždycky každý.


 

Stezka je proložena lavičkami na posezení a odpočinek při procházce nebo jízdě na kolečkových bruslích. Cesta je opravdu široká a prostorná. Dobře vidíte před sebe i za sebe, abyste se snadno vyhnuli cyklistům.


 

Je to v podstatě i vyhlídková procházka přírodou, kde se můžete kochat vodním ptactvem, stromy i kvetoucími rostlinami. Mamka má i místo, kam chodí na diviznu, kterou následně suší na čaj. Mně teda vůbec nechutná a příšerně mi smrdí, ale je tak zdravá, že to za vypití stojí.



 

Dobře řešené jsou i koše podél celého nábřeží. Jsou bytelné a dobře rozprostřené, že mě snad ani mě moc nepřekvapuje, jak je kolem cesty čisto. Nikde kolem bordel a odpadky. 


 

Pro děti je na stezce mnoho lákadel na prolézání, ať už obrubníky nebo spadané stromy a procházku si užívají i psi, kteří se průběžně mají kde napít a osvěžit.



 

MAXIPES FÍK A ÁJA

Dříve se k sochám mohlo přiblížit, pohladit si je a vyfotit se s nimi. Je to atrakce, která lákala turisty a jezdili se na ni kouknout i cyklisté. Jenže teď je tam už cedule, že se na ni nesmí lézt. Bůh ví, co tam kdo dělal. Známe no ..


 

ATRAKCE U SPLITU

Tohle je místo, které mají holky ze všeho nejraději. Zde se dá i sednout na vysoký obrubník, na který položíte třeba deku z kočárku a jen koukáte, jak děti řádí. V tomto případě stačí málo a vyřádí se především kolem pro křečky. Táhnou i vodní atrakce, které jsou skvělé v letním období.


 

MLÝNEK PRO KŘEČKA

Mlýnek pro křečka je skvělý pro sourozeneckou spolupráci. Jedno dítě zjistí, že to samo utáhne stěží a že se mu hodí kamarád nebo sourozenec, ale s ním je nutné spolupracovat, aby šli ve stejném rytmu a kolo roztočili co nejvíce to zvládnou.


 

KORÝTKO PRO LODIČKY

Pumpování vody a pouštění lodiček z papíru či z domova, které si přibalíte na cestu do batůžku či kabelky. Holky kolikrát pouští listy, které najdou okolo a na konci sledují, jestli dopadl a kam. Korýtko je opravdu dlouhé a děti moc baví pozorovat samotnou vodu, než dosáhne konce.





 

LÉTAJÍCÍ KOLA

Tohle je skvělá šílenost, na které se vyřádí i dospělý! Holky moc baví, ale ještě šlapky neušlápnou a Olivku vozím tak, že jeden jede a já za ní běžím - což mi Tom dal taky pěkně sežrat a lítala jsem tam jak pako :-D. Jste v podstatě jako na kolotoči - ve vzduchu a šlapáním se roztáčíte dokola.


 

KDO DÁL DOSTŘÍKNE

Tohle je pěkně zákeřná aktrakce. Zákeřné je ale i její blátivé okolí. Musí být šílená sranda někoho pozorovat, jak po sobě stříká a snaží se zmáčet od hlavy až k patě, ale to bláto pak .. uff :-D. Co vám budu povídat.


 

Olivka celá nadšená si chtěla zkrátit cestu a prošla přesně tím nejhorším, co mohla .. a v sandálech, takže to schytaly i ponožky :-D. Jak to vyřešit?


 

Ahááá! Ono to korýtko je docela strategicky vyřešeno právě na podobné případy.


 

Botky i ponožky vydrbány a v korýtku a mohlo se jít dál :-D. Jeden drbe, druhý pumpuje a třetí drží a podporuje. Čtvrtá je jako na hanbě a šťastná, že může být konečně bosa :-D.



 

KOLA S VÝHLEDEM

Tato kola mi přijdou krásně řešená ve srovnání třeba s posilovnou nebo jízdou doma před televizí. Tady pozorujete proud vody, ptáky, posloucháte přírodu a jen tak si jedete dokud vám nohy dovolí.


 

SPLIT RESTAURACE A HOTEL

Ještě než dojdete ke kadaňskému stupni (přehradě), projdete kolem Splitu, což je v dnešní době moderní až luxusní restaurace s ubytováním. Mají venkovní terasu, kde si můžete zakoupit třeba kávu či malinovku. Ohrada pravděpodobně na nějaké zvířátko, ale zrovna byla prázdná.



 

Mají výbornou malinovku, kterou jsme si vzali na cestu a já neodolala kávě, samozřejmě .. můžete tam posedět, ale my se vydali dál.


 

Uvnitř jsem snad nikdy nebyla, ani jako malá, ale dřív to byla veřejná restaurace. Teď to na mě působí, že to je pouze pro ubytované hosty a po veřejnost je venkovní terasa, ale můžu se mýlit. Nikde jsem k tomu víc informací nenašla.



 

Podél cesty opravdu pomalu na každém kroku další posezení.


Až dojdete ke kadaňskému stupni, který aktuálně nefunguje naplno, ale i tak si užijete atmosféru přehrady, která mě vždycky hrozně děsila :-D.


 

ATRAKCE PRO SKATEBOARD

Nábřeží můžete projet na čemkoliv celé anebo si zajít čistě sem vyřádit se na skateboardu. Sice je ve městě i přímo skatepark, ale někdo může preferovat delší jízdu zakončenou akcí.



 

AKUSTICKÝ PARK

Gong, bubínky, hlasné trubky .. to vše se nachází v akustické části celého nábřeží. Holky ale stejně nejraději ze všeho kroutí kormidlem a hrají si na Titanic. Nějak jsem moc nepochopila, jak to všechno funguje ale jakmile jsou děti nadšené, nic víc neřeším :-D.







 

LÁVKA VÍTKA BRANDY

Dále máte možnost buď vyšlápnout děsný schody nahoru (stejně se dalším nevyhnete) anebo jít touto lávkou, kterou projdete i s kočárkem. Opět je skvěle široká, takže se nemusíte mačkat s cyklisty a dalšími návštěvníky nábřeží.





 

KADAŇSKÝ STUPEŇ

Kadaňský stupeň vzniknul, aby se snížilo množství objemu vody na Nechranické přehradě ale ve finále výrazně zlepšovala účinek horních nádrží. Vodní dílo bylo postaveno na konci roku 1971. Můžete se po něm projít a nahlédnout dolu na děsivě padající vodu.




 

Když vystoupáte nahoru (jo, dáte si trochu do nohou), vylezete u Františkánského kláštera, kam jsem jako malá chodila na výtvarku a který má nádhernou zahradu. V jeho areálu se nachází také výběhy pro kozy, prasata apod. Pak už v prohlídce Kadaně můžete pokračovat po svém :-).



ZÁVĚREM

K Fíkovi se váže ještě kovová plastika, kterou najdete pod městskýmu hradbami a neminete ani kadaňský Orloj, který vznikl jako pocta Mikulášovi z Kadaně. Jedná se o původní kovovou repliku hodinového stroje pražského staroměstkého Orloje.

Pokud někdy pojedete kolem, stavte se na krásnou procházku. Anebo pokud si chcete naplánovat celodenní výlet do Kadaně, nechte si nábřeží až jako poslední. Je takovou krásnou třešničkou na dortu všeho, co Kadaň nabízí. My pak z procházky šli rovnou do kina a byl to opravdu báječný den :-).

No a když už se vydáte na nábřeží Maxipsa Fíka, co si vezmete sebou do kapsy? Křídy, bublifuk, náhradní ponožky (ne-li boty) a lodičky do korýtka. Minimálně. Samozřejmě nějaké pití a mlsku, kdyby náhodou byla chuť. Ať se vám líbí a dejte mi vědět, jak jste si výlet užili :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat