21. září 2022

ZA VÝLETEM: Hřiště Lanáček v Kadani

Jsou to dva roky, co se otevřelo hřiště Lanáček a holky si ho zamilovaly hned na první návštěvě. A já se zděšením po těch dvou letech zjistila, že ještě na blogu není, i když jsem měla zafixováno, že jsem ho určitě zpracovávala. Nechápu, jak se mi to povedlo, ale posledná návštěvu v Kadani jsem využila k tomu, abych to napravila.

Lanáček se nachází na sídlišti "D" a je v podstatě hned vedle Základní školy Na podlesí, hned vedle je i školka. Věřím, že ho snadno najdete. Holky tam chodí pravidelně s babičkou, která to má doslova co by kamenem dohodil a Klaudinka už zná cestu sama.

Hřiště je kompletně oplocené a na noc se zamyká. Přes den je pravidelně hlídáno asistenty prevence kriminality a navíc na něj míří dvě kamery městké policie. Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).



OBECNÉ INFORMACE O HŘIŠTI

Lanové hřiště je určeno dětem do 10 let, což je na jednu stranu fajn a správné, aby tam neřádily starší děti, které mladším mohou ublížit nebo tam vymýšlet nesmysly a prostředí ničit. 

Na druhou stranu ale Klaudince bude 10 za rok a nějak si nedovedu představit, že by tam už nemohla - pořád to bude její oblíbené místo. Zvlášť, když tam chodí mladší ségry a ona bude chtít s nimi. Navíc s její vahou i výškou zapadá spíš aktuálně mezi o dva roky mladší děti.

Nečekám, že by tam hlídači, kteří jsou mimochodem pravidelně na místě, chodili kontrolovat věk dětí a jakmile je někomu 10 let, tak ho vyšoupnou .. ale jde mi trochu o jiný pohled na ten "jeden pytel" desetiletých dětí.

 



PŘICHÁZÍME SI HRÁT

Vchody na lanové hřiště jsou dva ale druhý je většinou zamčený. Chodí se tedy ze strany od křižovatky a školky, kde jsou v polovině chodníkové cesty vrátka. Z toho pohledu uvidíte lanové hřiště v celé své zadní kráse. Můžete si tam zaparkovat i kola na stojan.


 

Pérovací houpačky jsou u dětí oblíbené. Máme na sídlišti podobné a Olivka je z nich nadšená. Snaží se největší silou rozhoupat a lítá pak ze strany na stranu. Klaudinku a Sofinku už úplně neberou. Ty se raději houpou už na klasické houpačce - jsou váhově vyrovnané, tak jim to vyhovuje.


 

Skvělý je i dostatek piknikových stolů nebo (vzadu vidíte) dřevěná široká lehátka, na které se vejdou oba rodiče nebo rodič s dítětem anebo několik dětí a mohou přes léto relaxovat a chytat ze sluníčka vitamín D. Piknikové stoly jsou prostorné, ač se to z fotky nemusí zdát. Vejde se na ně s přehledem kompletní obědové menu pro celou rodinu. A jsou hlavně schované pod stromy ve stínu, což je největší úspěch obecně na jakémkoliv hřišti.



Kousek od druhého vstupu je pitná voda, kterou si můžete doplnit do lahví nebo hrnků. Spodní kohoutek slouží k umytí nohou třeba od písku nebo osvěžení v horkých dnech. Je to skvělé, když jste na hřišti neplánovaně dlouho anebo když si dítě pití vylije. Nemusíte běhat nikam do obchodu.



PROSTORNÁ TRAMPOLÍNA

Trampolína je opravdu obří a holky na ní tráví většinu času, pokud se nemusí s nikým střídat. U trampolíny jsou přesýpací hodiny, na které jsou děti opravdu naučené a střídají se podle nich (teda až na naší Sofinku, která je prostě svá :-D ). 


 

Zásady správného chování na trampolíně jsou psány velkým písmem, takže si je mohou přečíst i začínající čtenáři. Sice je doporučeno jen pro 1 osobu, ale holky občas skáčou i spolu. Každá má svou část a dávají pozor na Olivku. Pod naším dozorem je takhle chvilku necháme.


 

Na trampolínu se sundavají boty. Je opravdu prostorná, takže se na ní holky rozprostřou, ale kvůli bezpečnosti je doporučováno skákat raději po jednom.




LEZEME DO KOPCE

Tohle je docela strategicky výhodné řešení, které rodiče ocení. Párkrát takhle vyběhnout do kopce, jsem teda kaput. Děti mají energie mnohem více, ale stejně je to musí dobře unavit. Vyběhnout to desetkrát, musí pak padnout jako švestky :-D. Kromě klouzačky mohou děti využít lezeckou stěnu i pavoučí síť.




Klouzačka docela vyhazuje do zatáčky mi přijde. V prvních chvílích jsem měla pocit, že holkám musí lupnout v zádech. Olivka kolikrát sjela dolu až na zadek, ale pak se naučila jezdit bez chytání.


 

Pavoučí síť je pro náročnější lezce, ale Olivka si s ní umí poradit .. teda .. babička to tvrdí :-D. Jakmile jsem na blízku já, tak se jí moc lézt nechce.


 

Lezeckou stěnu miluje Klaudinka už od malička a využívá každé chvilky, kdy se poblíž nějaké takové stěny ocitne. Olivka jde v jejích stopách (navíc jako správný kozoroh) a leze k výšinám jako profík. Stačí jistit a pomoct vyhoupnout se, ale jinak prckové umí obecně překvapit, když jim dáme tu možnost.





PÍSKOVIŠTĚ NESMÍ CHYBĚT

Odpočinkovým místem, když se dětem chvíli nechce běhat, lézt a poskakovat, je pískoviště, u které se nachází taky několik laviček. S sebou si můžete vzít bábovky, ale děti si vyhrají i s nalezeným klackem či kamínky.




ZDOLÁVÁME LANOVÉ CENTRUM

Lanové centrum má několik vstupů a výstupů. Můžete do něj vlézt či vylézt z několika stran. Teda děti, ne vy. Dospělý mají vstup do lanového centra zakázaný, ale pokud se dítko sekne a potřebuje vysvobodit, nikdo vám za to hlavu neutrhne. Každý vstup či výstup je jiný, různorodý, motoricky jednodušší či náročnější.











JAK TO ZVLÁDÁ OLIVKA?

Olivka zvládne s přehledem lanové centrum, až na dřevěné troúhelníky v podobě "Piklerové", na který je v podstatě zvyklá už skoro dva roky a umí ho přelézt, ale zde jsou ta prkna dál od sebe a jinak nastavena, tak je to pro ni náročné a tohle byla ta chvíle, kdy pro ni musil někdo vlézt na pomoc. Jinak ho celé proleze jako nic. Takže motivujte prcky a uvidíte, že to zvládnou už v útlém věku :-).



ZÁVĚREM

Celé dění můžete pozorovat z povzdálí ve stínu pod stromy na piknikové lavičce, která má jednu stranu s opěradlem a překvapilo mě, že se na nich sedí dobře. Pokud ale máte v plánu zůstat tam celý den, vezměte si sebou nějaký "podprdelník" pro lepší pohodlí.

Holky už jsou samostatné, takže se na nimi nemusí už tolik lítat. Lavičky jsou ale strategicky rozmístěny, že můžete být neustále poblíž a sedět u dětí. Jsou dokonce i na kopečku u klouzačky, abyste nemuseli neustále nahoru a dolu. Povzdálí je skvělé i pokud mladší sourozenec usne v kočárku, je schovaný pod stromem a dál od hluku.

Velkým plusem vidím pítko na vodu, které je za mě asi nejlepším bodem a mohlo by být rozmístěno na více hřištích. Nám takhle došlo pití na Chytrém hřišti a muselo se jít do obchodu. Tohle by usnadnilo cestu hledání nejbližší večerky.



 

Jen tak dál, město Kadaň, už se nemůžeme dočkat, co dalšího vymyslíte! :-) Pokud se rozhodnete jakékoliv hřiště v Kadani nebo cokoliv jiného navštívit anebo pokud byste chtěli další tipy, určitě neváhejte se mi ozvat. Ráda poradím.


Žádné komentáře:

Okomentovat