16. ledna 2023

UČÍME SE: Pod hladinu aneb ponořte se do mořských hlubin

Pod hladinou je neobyčejná kniha, kterou vám, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, velmi ráda představím podrobněji do detailu. Je většího formátu a otevírá se směrem nahoru. S každou další stranou se budete dostávat hlouběji a budete tak poznávat živočichy, se kterými jste se ještě třeba ani nesetkali. 

Vždy na každé straně vlevo vidíte stupnici s čísly. Tak poznáte, jak moc hluboko již jste. Všimněte si také, že jsou stranky postupně tmavší až černé. Doslova se ponoříte do hlubin a dozvíte se mnoho nových a zajímavých informací. Vše je proloženo krásnými ilustracemi.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

OBSAH KNIHY

Kniha vás provede ponorem od samého začátku ponoru až do těch nejtemnějších hlubin. Sledujte stupnicii odstíny moře, jak postupně klesáte hlouběji a objevujete další živočichy, které jen tak nezahlédnete.


 

Mini kapitoly jsou v knize celkem 4. Kromě úvodu si přečtete zajímavé informace o plastu, biodiverzitě a na úplném konci najdete rejstřík živočichů seřazení dle abecedy.


 

Dozvíte se také, jak jsou rozděleny jednotlivé zóny a jaké rozmezí každá zóna má. Postupně projdete zónu epipelagickou, mezopelagickou, batypelagickou, abysopelagickou a hadopelagickou. Opět se podívejte, jak modrá tmavne až do úplné černé.


 

ÚVODEM

Osobně miluju knihy, které jsou určeny dětem, ale mně zatáhnout do čtení na první dobrou. Ta atmosféra a povídání je opravdu napínavé a lákavé. Chcete společně s dětmi pátrat hlouběji a těšíte se, co vás ještě čeká.


 

EPIPELAGICKÁ ZÓNA

Epipelagická zóna začíná na hladině a sahá do hloubky 200 metrů.


 

Potkáte zde sardinky, lososa, mořskkého koníka, čtverzubce, ledního medvěda i tuleně.


 

Dále objevíte mimojiné také korály, kraba, murénu, tresku i kapustňáka.


 

Platýse, mořskou hvězdici, ostrouna i běluhu.


 

Pomalu se blížíme ke konci této zóny, kde narazíme například na barakudu, kosatku, klauna očkatého, makrelu či rypouše sloního ale také nesmí chybět žralok kladivoun, kareta obecná a lachtan.


 

MEZOPELAGICKÁ ZÓNA

Mezopelagická zóna je od 200 metrů až do 100 metrů. Rostliny už zde ale naprosto scházejí.


 

Na začátku této zóny objevíme tučňáka císařského, žraloka bílého či hladkouna arktického.


 

Následuje tuňák velkooký, delfín či mečoun obecný.


 

Latimérie podivná je zajímavá v tom, že si o ní vědci mysleli, že vyhynula už před 65 miliony let.


 

Klesáme hlouběji a potkáváme chobotnici velkou, ďase mořského a polypa medúzového.


 

Očko na nás hodí také plejtvák obrovský, hlistoun červenohřivý nebo žralok velkoústý.


 

Přečtete si také důležité informace i plastu, ze kterého se uprostřed Tichého oceánu objevil sedmý kontinent - ostrov tvořený výhradně odpadky.


 

BATYPELAGICKÁ ZÓNA

Dostáváme se do třetí zóny, která je od 1000 do 4000 metrů a už se jedná o hlubokomořskou zónu, která končí tedy 4 kilometry pod hladinou.


 

V této zóně narazíme například na Narvala, o kterém jsem si ještě nedávno myslela, že neexistuje a že je to vymyšlené zvíře .. jojo, to jsem celá já. Znala jsem ho jen z karetní hry :-D.


 

Dále čeká úžasná krakatice obrovská, žralok šotek, chiméra podivná nebo manta obrovská.


 

Vorvaň je ve skutečnosti krasavec, kdo by to řekl co? Když si vzpomeneme na filmovou hlášku typu "Našli ho na pláži, ležel tam jak vyvrženej vorvaň" :-D


 

Klesáme hlouběji, až narazíme na zubatku černou nebo zubatku Sloanovu. Uff, tady už na kráse ty rybky dost ubývají :-D


 

ABYSOPELAGICKÁ ZÓNA 

Čtvrtá zóna se nazývá abysopelagická a je od 4000 do 6000 metrů. Je tak hluboko, že je prakticky nedosažitelná. Podmínky, které v tomto místě panují, ho opravdu činí nepřístupným. Děsivý tlak, teplota pod 3 stupně a tma.


 

V této zóně narazíme na kostižerky nebo se jim říká také "zombie červi" :-D, které se živí výhradně kostmi. A také objevíme chobotnici "Dumbo.


 

Dalším tvorem je zubatice, která vypadí hrozivě ale ve skutečnosti měří jen 15cm.


 

Klesáme do hlubin a potkáváme hrujovku nosatou.


 

Posledním živočichem v této zóně je korunovka hojná.


 

HADOPELAGICKÁ ZÓNA

Poslední zónou je hadopelagická, která má velmi zajímavý příběh. Najdeme ji v hloubce od 6000 až do 10920 metrů. Uff ty bláho. Dočtete se, že tuto zónu není vůbec jednoduché najít. Na světě je pouze 16 míst, která jsou hlubší než 7000 metrů.


 

Hliníkový různorožec je první tvor, který se zde nachází.


 

Dalším je hlavoun hlubokomořský anebo terčovka.


 

Přečtete si informace o biodiverzitě, kterou jsme jako lidstvo nahlodali špatným chováním.


 

Potápíme se hlouběji až potkáme žabernatky a dosáhneme ekvivalentu vrcholu Mount Everestu.


 

Tato ponorka se jako první v roce 1960 ponořila až na dno nejhlubšího místa na zemi.


 

REJSTŘÍK ŽIVOČICHŮ

Rejstřík živočichů je seřazen sice dle abecedy, ale u každého z nich je napsáno, v jaké hloubce žije a tak ho můžete snadno nalistovat. Nehledejte tedy na stránkách čísla ale orientujte se dle stupnice.


 

ZÁVĚREM

Wooow! To byl teda průzkum! Až jsem si vzpomněla, že jsem takhle ve virtuální realitě měla puštěnou podmořskou prohlídku, kdy kolem vás plují medůzy, různé druhy živočichů a nemine vás ani plejtvák - pak si můžete pustit i děsivější část, kde jsou ty "ryby s baterkou" jak říkají holky ale to už není moc příjemné. Každopádně tam vidíte doslova na vlastní oči, jak je co veliké.

Moc hezká kniha, která dostane nejen děti, ale také rodiče k informacím, které neznaly a k živočichům, které nikdy neviděli a bez knihy by třeba ani neuviděli. Je to fascinující podívaná s krásnými ilustracemi, které se velmi podobají realitě - nejsou to žádné dětské kresby.

Pokud by se vám kniha Pod hladinu zalíbila natolik, že byste ji chtěli pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.



 

Cena: 297Kč (původně 349Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat