9. ledna 2023

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - zima 2022

Jak si vždycky u časopisů říkám, že chodí nějak často a nestíháme se jim pořádně věnovat, u časopisu Ahoj divočino je to jiné. Na ten se vždy moc těším, protože je to často zajímavé čtení i pro mě samotnou. Vždy se dozvím něco nového, zajímavého anebo si řeknu, co mám v tý hlavě, že něco takového vůbec nevím :-D.

Přečtete si co se děje v zimě, dozvíte se z čeho staví ptáci hnízda, na sraz přijde prase divoké, proberete si životní cyklus prasete divokého i jeho rozbor, představí se vám smrk ztepilý ale i další stromy, vystřihnete si smrk i krásné pohlednice, vyzkoušíte kvíz, zjistíte rozdíly mezi lesníkem a myslivcem, prozkoumáte národní park Šumavu a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

V dopise z divočiny se vám představí tetřev hlušec. Dozvíte se o něm, kde bydlí a kde se celý podzim pásl. Také zjistíte, co dělá celé dny a proč se těší na jaro, jak to je s tetřevími kuřátky, co si dávají k snědku a jak poznáte tetřeví stopy. Tetřevy je těžké vidět, ale jejich stopy zahlédnout můžete.


 

CO SE DĚJE V ZIMĚ

V zimě je možné pozorovat lišejníky, což jsou zvláštní organismy, které vznikly soužitím mikroskopických hub a rostlin nebo sinic. Koncem února rozkvétá lýkovec jedovatý. Na hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout :-D. O sněhu víme, že je jako peřinka a tím chrání přírodu před mrazem, což se mu letos nějak nedaří. Ach jo. 


 

Z ČEHO PTÁCI STAVÍ HNÍZDA?

Přes zimu v hnízdech nikdo nebydlí a tak můžete narazit na hnízda nezapadaná listím a tak je blíže prozkoumat. Zjistit, jakým způsobem jsou stavěna a z čeho. Vše si můžete zapisovat a porovnávat jednotlivá hnízda. Je doporučeno pořídit si také atlas, pokud vás toto téma nadchne.


 

PRASE DIVOKÉ

Na srazu je dnes prase divoké. Dočtete se, jak se řiká dospělému samci, jakým způsobem žije a kdy se vrací k tlupě. Také zjistíte, co celý den dělá, komu se vyhýbá a kdy jde za potravou. Dále se dozvíte kolik toho sní, jak mu v hledání potravy pomáhá rypák, jak to má s myslivci i proč se tak rád válí v bahně. Dokonce si přečtete, že umí běhat rychlostí až 48km za hodinu a mnoho dalšího.


 

Rozeberete si detaily prasete divokého i celé jeho rodiny.


 

ŽIVOTNÍ CYKLUS PRASETE DIVOKÉHO

A jak to má s životním cyklem? Bojují o samice, které rodí nejčastěji na jaře a počet selátek se pohybuje kolem 4-8 ale mohou být také pouze 2 anebo naopak 13. Samice dospívají v 6.-8. měsíci života a samci v 8.-11. měsíci, ti pak sami odchází od stáda. Dožívají se až 12 let ale ve volné přírodě je to často méně.


 

SMR ZTEPILÝ

Smrk je nejčastější jehličnatý strom, na který si vzpomeneme jako první. Dočtete se, že patří do rodiny nahosemenných rostlin, co to znamená a jak dlouho na planetě jsou. Patří mezi nejdůležitější hospodářské dřeviny a jeho dřevo má mnoho využití. Jehličí na zimu neopadává, jen se v průběhu roku mění a jako ochranu proti škůdcům využívá pryskyřici.


 

PODOBNÍ A PŘESTO JINÍ

V této kapitole si porovnáte několik stromů. Kromě smrku ztepilého a jedle bělokoré se také podíváte na borovici lesní a modřín opadavý. Porovnáte jehličí, šišky, kůru a dozvíte se o nich základní i jinak zajímavé informace.


 

VYSTŘIHOVÁNKA SMRK

Moc hezká vystřihovánka smrku, ve které se schovávají informace týkající se smrku - kořeny, lýkožrout, výška, hudební nástroje, zvířata, houby apod.



 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Plakáty zvířat jsou takovou klasikou v časopise, za kterou jsem ráda. Zatím je nechávám uvnitř, ale mám z nich v plánu udělat nějaký šanon nebo nějakou naučnou pomůcku, ve které by mohly děti listovat a procvičovat si názvy, popis atd. Tentokrát do sbírky zařadíme tetřeva hlušce a rysa ostrovida.



 

POHLEDNICE

V tomto čísle jsou i čtyři krásné pohlednice sjehličnany a zvířaty.


 

KVÍZ O JEHLIČNATÝCH STROMECH

Vyzkoušíte si také kvíz zaměřený na jehličnany, abyste si ověřili vaše znalosti.


 

KDE VŠUDE ROSTE SMRK

Moc hezká dvojstrana, která vypráví o tom, kde všude roste smrk. Je krásně ilustrovaná a můžete ji využít také na popis zvířat a všeho, co na nich vidíte.


 

LESNÍK VS. MYSLIVEC

Tyto srovnávačky jsou perfektní! Co občas sleduju nějaké diskuze, tak o rozdílech neví kolikrát ani dospěláci. Zde si vše ujasníte tak, aby se vám to už nepletlo. 

Lesník je revírník, hajný nebo lesní hospořád a pečuje nejen o stromy, ale také o celý les a zvěř, která v něm žije. Myslivec je chovatel, lovec, který se stará o zvěř v lese, na polích i loukách a dohlíží na to, aby měla co nejlepší podmínky pro život. Lesník označuje stromy ke kácení sprejem. Myslivec má pušku vždy na levém rameni a odstřel zvěře má svá pravidla.

Informací je zde opravdu mnoho.


 

JAK SE PEČUJE O LES

Velmi zajímavý rozhovor je hned na následujících stranách. Seznámíte se s lesníkem Alešem Erberem, který zodpoví několik otázek jako například o jaké lesy se stará, jak vznikají mýtiny, jak se pozná nemocný strom, jestli zažil něco nebezpečného, proč hustý les není zdravý apod.


 

NEJVĚTŠÍ NÁRODNÍ PARK - ŠUMAVA

Společně navštívíme Šumavu, kde jsem upřímně ještě nikdy nebyla .. máme ji tři hodiny cesty, ale hned jak bude možnost, chtěla bych tam vyrazit. Dle fotek je to jedna velká nádhera. Dozvíte se také detaily znaku národního parku.


 

PŘIŘAZOVÁNÍ ČÍSEL A OBRÁZKŮ

Přiřazovačky jsou pro děti zajímavé a Klaudinku moc baví v jakémkoliv směru. V tomto čísle jsou dvě - jedna je s čísly, kdy se přiřazují čísla s ilustrací k popiskům a druhá přiřazovačka je o textech ze života rysa ostrovida a ilustracích s ním.



 

TIPY NA VÝLETY

Pokud byste chtěli inspiraci, kam za horskými smrčinami, na této straně najdete hned 6 tipů, kam se určitě podívat. Věřím, že si každý najdete to své.


 

DIVOKÁ DVOJKA

4. díl komixu Správná dvojka je tentokrát s názvem "zloděj v krmítku". Kdopak jim vyzobal zrní z krmítka? Přijdete na to? Kdyby náhodou, stačí obrátit časopis vzhůru nohama a v levém horním rohu je schovaná nápověda.



ZÁVĚREM

Toto je naše třetí zimní číslo a klobouk dolu nad neustále novými informacemi i tím, že je neustále o čem psát. I přes to, že se příroda chová každé roční období stejně, myslím, tak stále je o čem psát a věřím, že další zima a nejen ta, bude opět originální a jedinečná.

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé určitě předplaťte. Roční předplatné (4 čísla): 360 Kč vč. dopravy. Jeden výtisk: 99 Kč + 20 Kč poštovné. Objednávat můžete na emailu obchod@ahojdivocino.cz
 
Ať se vám líbí tak moc, jako nám!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat